Pyszne , pyszne , pyszne! to był komentarz do tych ciasteczek.
Nie będę się rozpisywać, są to jedne z lepszych kruchych ciasteczek, jakie upiekłam do tej pory.
Kruchutkie, dosłownie rozpywają się w ustach.
Naiwnie myślałam, że to rodzaj mąki albo cukru ma wpływ na smak i chrupkść ciasteczek, a tajemnica tkwi w tłuszczu! Smalec i tylko smalec! Teraz weganie się oburzą, trudno kochani, bez smalcu nie da rady, żaden olej kokosowy czy inne wynalazki nie odtworzą smaku ciasteczek z dzieciństwa, jakie piekła babcia! ( no chyba że znacie taki przepis, to podajcie tutaj chętnie przetestujemy).
U nas smalczyk nie byle jaki, bo swój, świeżutko wytopiony, z własnej "hodowli" od mojej teściowej :)
31 grudnia 2014
25 grudnia 2014
Miękkie pierniczki ziemniaczane. Wesołych Świąt!
Kochani miałam mało czasu i sił ostatnio i też mało postów świątecznych zamieszczałam, dopadła mnie grypa i siłą rzeczy trochę zwolniłam tempo.
Może tego potrzebowałam, a może dzięki temu przygotowania świąteczne były nieco mniej pośpieszne i nerwowe.
Nie wszystko co zaplanowałam udało przygotować, na szczęście dobrych kucharek w rodzinie nie brak i podzieliłyśmy się pracą ;-)
Dziś przepis na mięciutkie pierniczki z ziemniaków, już dawno zamierzałam je zrobić.
Bardzo polecam, nam bardzo smakowały. Są puszyste, mięciutkie i aromatyczne, łatwo je przechować.
To z tych "na ostatnią chwilę", ich przygotowanie nie zajęło dużo czasu.
Wraz z przepisem ślę do Was serdeczne życzenia zdrowych, pogodnych Świąt, spełniających marzenia i niosących nowe nadzieje.
16 grudnia 2014
Bułeczki z rodzynkami na kremówce
Dalszy ciąg kremówkowych wypieków.
Lubię sytuację kiedy nie ma pieczywa w domu, nikt z domowników nie kupił bo zapomniał, wtedy jest okazja upiec takie pyszne bułeczki. Lekko słodkie, z rodzynkami. Najlepsze są z masłem i domową konfiturą, ale inne smakołyki też mogą pasować. Trzymajcie przykryte po upieczeniu i wystudzeniu.
Pomyślałam że mogą też umilić Świąteczne śniadanie, co Wy na to?
Jeśli nie macie ochoty się rozdrabniać na bułeczki, możecie upiec jedną dużą chałkę!
Przepis wskoczył w okienko Kalendarza Adwentowego u Ani :)
Lubię sytuację kiedy nie ma pieczywa w domu, nikt z domowników nie kupił bo zapomniał, wtedy jest okazja upiec takie pyszne bułeczki. Lekko słodkie, z rodzynkami. Najlepsze są z masłem i domową konfiturą, ale inne smakołyki też mogą pasować. Trzymajcie przykryte po upieczeniu i wystudzeniu.
Pomyślałam że mogą też umilić Świąteczne śniadanie, co Wy na to?
Jeśli nie macie ochoty się rozdrabniać na bułeczki, możecie upiec jedną dużą chałkę!
Przepis wskoczył w okienko Kalendarza Adwentowego u Ani :)
11 grudnia 2014
Puszyste babeczki kakaowe na kremówce, z mercepanem
Lubię okres świąteczny, bo nachodzi mnie wtedy wena na eksperymenty :)
Co zrobić ze sporą ilością kremówki zachomikowanej w lodówce, jak ją smacznie wykorzystać?
Pierwsza Wasza myśl? owoce z bitą śmietaną? krem z kremówki i czekolady? a coś innego? nowego?
Czy wiedzieliście że z bitej śmietany można wyczarować pyszne, puszyste i delikatne babeczki? ja też nie wiedziałam , do dziś...
Wyczarowałam coś jeszcze, ale to w kolejnym poście.
Co zrobić ze sporą ilością kremówki zachomikowanej w lodówce, jak ją smacznie wykorzystać?
Pierwsza Wasza myśl? owoce z bitą śmietaną? krem z kremówki i czekolady? a coś innego? nowego?
Czy wiedzieliście że z bitej śmietany można wyczarować pyszne, puszyste i delikatne babeczki? ja też nie wiedziałam , do dziś...
Wyczarowałam coś jeszcze, ale to w kolejnym poście.
07 grudnia 2014
Serniko-piernik
Połączenie sernika i piernika to idealny duet, na święta jak znalazł.
Postanowiłam połączyć 2 wypieki w jednym cieście.
Sernik z nutką wanilii, spód z aromatycznego piernika. Nie jest to wypiek łatwy, bo każda z warstw wymaga innej temperatury pieczenia, na szczęście czas pieczenia jest podobny i jakoś się udało.
Eksperyment uważam za zrealizowany z wynikiem pozytywnym :)
03 grudnia 2014
Babeczki pomarańczowe z marcepanową niespodzianką
Te babeczki bosko pachną pomarańczą i marcepanem.
Mocno kojarzą mi się ze świętami, Wam też? Moim zdaniem są tak pyszne, że można je zaserwować na świątecznym stole. W samym środku kryją marcepanową niespodziankę.
Polane lukrem pomarańczowym smakują jeszcze lepiej, możecie też polać czekoladą taką jaką lubicie, najlepiej gorzką lub białą.
29 listopada 2014
Piernik żydowski
Dziś przepyszny, delikatny i puszysty piernik.
Jest to wersja piernika "na szybko", ekspresowy w wykonaniu. W pierwszym dniu jest mięciutki jak ciasto ucierane, następneo dnia łatwiej się kroi i zyskuje na zwartości i bardziej przypomina tradycyjny piernik.
25 listopada 2014
21 listopada 2014
Owsiane ciasteczka korzenne
Przepis na bazowe ciasteczka owsiane od dawna mam w zeszycie z przepisami, tym razem wzbogaciłam je o kilka dodatków i wyszły pyszne cynamonowe, pachnące.
Cukier oczywiście można zastąpić innym słodzikiem, ciasto powinno wyjść plastyczne, ale nie klejące, wtedy łatwo wykrawać z niego dowolne kształty.
Im cieniej uda Wam się rozwałkować ciasto, tym bardziej kruche będą ciasteczka, trzymane w szczelnej puszce zachowają kruchość na ładnych parę dni.
17 listopada 2014
Hekele
Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? to śledzik podany po śląsku.
Bardzo konkretny w smaku, nam bardzo zasmakował, składniki idealnie do siebie pasują i znakomicie się komponują. Od siebie dodałam koperek, nie było go w oryinalnym przepisie.
Przepis zainspirowany wyjazdem na południe Polski.
03 listopada 2014
Jesienny krem ziemniaczany
Na rozgrzewkę serwuję dziś sycącą i aromtyczną zupę krem z klasycznych warzyw polskich z dodatkiem prażonego słonecznika, koperku i rozgrzewających przypraw.
Kto poszukuje sprawdzonego i idealnego smaku na codzienną i szybką zupę, to zapraszam.
Moja córcia tak polubiła tę zupę, że wygrywa ona często z naszą ukochaną dyniową :)
19 października 2014
Łaciate ciasto z bananami
Kochani, na początek wybaczcie że ostatnio tak słabo się udzielam.
Można powiedzieć że przeszłam ( przechodzę?) mały kryzys kulinarny, ale mam nadzieję że wszystko niedługo wróci do normy i wena powróci :)
Czasem dochodzimy do wniosku że nasze starania w utrzymaniu zdrowej diety dla rodziny spełzają na niczym, starasz się i w końcu okazuje się że i tak choroby dopadają, a z genami się nie wygra.
Miałam taki czas ostatnio że nie mogłam wejść do kuchni, zagubiłam się co w końcu jeść a czego nie jeść, tyle jest mitów i teorii na ten temat , że muszę sobie to wszystko od początku poukładać w głowie i jadłospisie.
A dziś bardzo proste ciasto do kawy, wilgotne i aromatyczne, kto lubi banany i czekoladę ten powinien być zadowolony:)
Takie łaciate, jak mieszanka czarnego z białym, jak jin i yang, dla poszukiwaczy równowagi smaków to ciasto jest idealne;-)
Można powiedzieć że przeszłam ( przechodzę?) mały kryzys kulinarny, ale mam nadzieję że wszystko niedługo wróci do normy i wena powróci :)
Czasem dochodzimy do wniosku że nasze starania w utrzymaniu zdrowej diety dla rodziny spełzają na niczym, starasz się i w końcu okazuje się że i tak choroby dopadają, a z genami się nie wygra.
Miałam taki czas ostatnio że nie mogłam wejść do kuchni, zagubiłam się co w końcu jeść a czego nie jeść, tyle jest mitów i teorii na ten temat , że muszę sobie to wszystko od początku poukładać w głowie i jadłospisie.
A dziś bardzo proste ciasto do kawy, wilgotne i aromatyczne, kto lubi banany i czekoladę ten powinien być zadowolony:)
Takie łaciate, jak mieszanka czarnego z białym, jak jin i yang, dla poszukiwaczy równowagi smaków to ciasto jest idealne;-)
28 września 2014
Ciasto podwójnie kawowe
To ciasto dedykuję mojej Mamie,
wielbicielce kawowych wypieków :)
Nie dość że smakuje intensywnie kawą, to pokrte jest kawowym lukrem.
Samo ciasto nie jest bardzo słodkie, ale za to puszyste i delikatne, o lekkim posmaku karmelu, polewa idealnie podkreśla jego smak.
Doskonałe do kawy na jesienny podwieczorek:).
Naprawdę smaczne, bardzo polecam to ciasto.
wielbicielce kawowych wypieków :)
Nie dość że smakuje intensywnie kawą, to pokrte jest kawowym lukrem.
Samo ciasto nie jest bardzo słodkie, ale za to puszyste i delikatne, o lekkim posmaku karmelu, polewa idealnie podkreśla jego smak.
Doskonałe do kawy na jesienny podwieczorek:).
Naprawdę smaczne, bardzo polecam to ciasto.
22 września 2014
Ciasteczka ze śliwką i brzoskwinią ( z przepisu Julii Child)
Na pożegnanie lata
lub przywitanie jesieni...
Wynalazłam przepis na te ciasteczka w wersji angielskiej i nie mogłam się powstrzymać żeby ich nie upiec. Są genialne w swej prostocie, owoce otulone puszystym, delikatnym i maślanym ciastem.
Trudno poprzestać na jednym ciastku.
I pomyśleć że piecze się je 20 minut. Najlepsze ciepłe, podane z lodami, u mnie akurat bez, ale mogę sobie je wyobrazić z lodami...niebo w gębie.
W oryginale były ze śliwkami, ale chciałam od razu spróbować też z innymi owocami i u mnie wersja z brzoskwiniami i śliwkami. Gorąco polecam!
20 września 2014
Prosta zapiekanka z pomidorów i bakłażana
Bakłażan w zestawieniu z pomidorami to moje ulubione smaki, które zawsze będą mi się kojarzyć z wakacjami w Turcji, bo tam odkryłam że to smak i połączenie idealne..
Pewnie to danie ma jakąś nazwę, ale ja jak zwykle z głowy i z pamięci :)
Zawsze robię to danie w sezonie pomidorowo-bakłażanowym i nie znudziło mi się jeszcze:)
14 września 2014
Tzatziki z czosnkiem niedźwiedzim
Niepolskie w sumie danie, ale czosnek jak nabardziej nasz rodzimy - dziki, u mnie suszony.
Razem tworzą naprawdę zgraną całość, nie przepadam za surowym czosnkiem, ta wersja zdecydowanie przypadła mi do gustu, nieco łagodniejsza, ale równie aromatyczna i orzeźwiająca.
Idealna do ostrych dań. U nas np. z żeberkami z sezamem.
1/2 kg ogórków gruntowych
ok. 150 g gęstego jogurtu
3 łyżki śmietany 12%
skórka otarta z połowy cytryny + odrobina soku
płaska łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz kolorowy świeżo mielony
06 września 2014
Żytnie bułki pietruszkowe
Inspirowane przepisem Drui z bloga Kuchenny bajzel na bułeczki ziołowe, zmieniłam co nieco tylko (rodzaj mąki i dodatki).
Wyszły mięciutkie bułeczki o ciekawym kolorze za sprawą rodzaju mąki i pietruszki:)
Najlepsze jeszcze ciepłe! ;)
25 sierpnia 2014
Puszyste ciasto z jabłkami
Puszyste i wilgotne ciasto na jogurcie, niezbyt słodkie, idealne na podwieczorek czy do śniadaniowej kawy.
Wiem wiem propaguję teraz niezdrowe śniadanie, ale nie ma nic lepszego jak poranna kawa z domowym ciastem (np. w weekendowy poranek), zgodzicie się ze mną?
Przepis łatwy do zapamiętania, można użyć innych dowolnych owoców, zawsze się uda bo owoce nie wpadają w ciasto.
22 sierpnia 2014
Anielskie ciasto szyfonowe z cytrynową nutą
W ramach odstresowania i ściągnięcia dobrej energii upiekłam takie oto ciasto :)
Cudownie lekkie i orzeźwiające, o konsystencji pianki czy puchu.
Nie dziwię się nazwie - dosłownie rozpływa się w ustach.
Dodałam do pierwotnej wersji cytrynowe nuty aby zyskało nieco aromatu i wyrazistości.
Kremowy obłoczek pasuje idealnie jako wykończenie anielskiego ciasta, ale jeśli chcecie oszczędzić kalorii można posypać tylko cukrem pudrem.
Warto upiec w małej foremce 17 cm średnicy - ciasto zyska na wysokości, moja była 20 cm.
Nie dziwię się nazwie - dosłownie rozpływa się w ustach.
Dodałam do pierwotnej wersji cytrynowe nuty aby zyskało nieco aromatu i wyrazistości.
Kremowy obłoczek pasuje idealnie jako wykończenie anielskiego ciasta, ale jeśli chcecie oszczędzić kalorii można posypać tylko cukrem pudrem.
Warto upiec w małej foremce 17 cm średnicy - ciasto zyska na wysokości, moja była 20 cm.
19 sierpnia 2014
Naleśniki z prażonymi jabłkami i kardamonem
Chyba nie mogłabym żyć bez jabłek, odkąd pamiętam zawsze były obecne w moim życiu. Pamiętam siebie jako dziecko, jeżdżącą z innymi dzieciakami w wakacje na rowerze od rana do wieczora, a w jednym ręku zawsze jabłko, trzeba było nauczyć się jazdy na jedną rękę ;-)
Papierówki, antonówki, malinówki, kocham je wszystkie.
Do naleśników użyłam jabłek zebranych spod drzewa w maminym ogródku.
15 sierpnia 2014
Placek z kalafiora z kukurydzą. Wyniki konkursu!
Kochani, dziś coś prostego i smacznego w ramach akcji kukurydzianej.
Wybaczcie lekkie opóźnienie w wynikach konkrsu, zaraz ogłoszę zwycięzcę.
Dziękuję za zgłoszenia, pomysły były naprawdę ciekawe i inspirujące, jak wystarczy czasu to obiecuję każdy przetestować, no może nie jednego dnia :)
Prenumeratę magazynu E!stilo wygrywa Sylwia Ładyga.
Gratuluję i proszę o dane na adres: zufikowo@gmail.com
Przepis własny
11 sierpnia 2014
Szarlotka krucho-drożdżowa
Kto zagląda na mojego bloga, ten wie że szarlotka to moje ukochane ciasto, i nie wiem dlaczego się przyjęło że to ciasto jesienne, bo ja objadam się jabłkami już w lipcu i dzisiejsza szarlotka jest z środka lata, z jabłek prosto z drzewa :)
Cytuję prawie w całości przepis który znalazłam tutaj jest bez zarzutu, nic w nim nie zmieniłam, a ciasto kruche i przepyszne.
Samo ciasto nie jest bardzo słodkie, ale pokryte lukrem ( nie rezygnujcie z niego) jest idealnie słodkie.
Kwaskowo - cynamonowy jabłkowy środek stanowi niebiańskie uzupełnienie kruchej otoczki!
09 sierpnia 2014
Usiaar - marynowana limonka na ostro ( oryginalny przepis jemeński)
Muszę przyznać że ten przepis to jedna z perełek na moim blogu, co prawda po necie krążą przepisy na kiszoną cytrynę, ale ten przepis dotarł do mnie przez moją mamę, zdobyty od kucharza Walid'a który pochodzi z Jemenu, dlatego przepis jest dla mnie wyjątkowy i unikatowy.
Dziękuję Ci Walid, że mogę go tutaj zaprezentować.
Dziękuję Ci Walid, że mogę go tutaj zaprezentować.
02 sierpnia 2014
Błyskawiczna potrawka z cukinii i świeżych pomidorów
Kolejne szybkie danie idealne na lato kiedy w upał nie mamy humoru stać długo w kuchni, a mamy ochotę na coś konkretnego, aromatycznego, sycącego z dawką omega w posypce.
Do posypania gulaszu użyłam mieszanki ziaren, którą dostałam do swoich eksperymentów kuchennych od "Ziarenkowa", bardzo polecam - mają gotowe uprażone ziarna w różnych ciekawych zestawieniach ( np. ziara z cynamonem, kardamonem i orzechami).
30 lipca 2014
Spaghetti z cukinią i cieciorką
Zainspirowane cukinią z cieciorką na ostro.
Kiedy jest upał mam ochotę na pikantne potrawy, ciężko stać "nad garami" ale chęć na coś dobrego wygrywa! :) W końcu w krajach gdzie temperatury sięgają 40 stopni i powyżej jada się na ostro więc pewnie ma to jakieś uzasadnienie, może chodzi o termoregulację ciała czy tego typu sprawy.
To jedno z najszybszych dań świata, a jednocześnie jedno z naszych ulubionych, choć moje spaghetti raczej nie przypomina klasycznego, to nadaje się też dla bardziej wybrednych smakoszy ;-)
Do przepisu!
28 lipca 2014
Konkurs na lato
Witam kochani, dziś nietypowo, bez przepisu.
Za to mam dla Was miłą propozycję, taki mały konkurs wakacyjny.
Do wygrania półroczna prenumerata pisma e!stilo magazine.
Bardzo ciekawe pismo, poruszające tematykę zdrowej diety i życia w rytmie natury, zawiera ciekawe wywiady, artykuły o kulturze, stylu życia, promuje atywny sposób spędzania czasu. W magazynie też informacje o kampaniach i akcjach ekologicznych, warsztatach, przydatne adresy, przepisy kulinarne, słowem idealna lektura na lato.
Zachęcam do udziału w konkursie.
Aby zgłosić się do konkursu:
1. Podaj krótki przepis na szybki i orzeźwiający deser, sałatkę lub inne szybkie i lekkie danie na lato.
2. Dodaj Zufikowo do blogów obserwowanych lub polub na FB ( dodaj info przy zgłoszeniu polubiam/obserwuję jako...)
3. Będzie mi miło jak informację podasz dalej u siebie na stronie, ale nie jest to warunek konieczny
Przepisy (króciutkie chodzi o sam pomysł) zgłaszamy pod postem na blogu do 13ego sierpnia do północy, wyniki ogłoszę 14.08.14.
Za to mam dla Was miłą propozycję, taki mały konkurs wakacyjny.
Do wygrania półroczna prenumerata pisma e!stilo magazine.
Bardzo ciekawe pismo, poruszające tematykę zdrowej diety i życia w rytmie natury, zawiera ciekawe wywiady, artykuły o kulturze, stylu życia, promuje atywny sposób spędzania czasu. W magazynie też informacje o kampaniach i akcjach ekologicznych, warsztatach, przydatne adresy, przepisy kulinarne, słowem idealna lektura na lato.
Zachęcam do udziału w konkursie.
Aby zgłosić się do konkursu:
1. Podaj krótki przepis na szybki i orzeźwiający deser, sałatkę lub inne szybkie i lekkie danie na lato.
2. Dodaj Zufikowo do blogów obserwowanych lub polub na FB ( dodaj info przy zgłoszeniu polubiam/obserwuję jako...)
3. Będzie mi miło jak informację podasz dalej u siebie na stronie, ale nie jest to warunek konieczny
Przepisy (króciutkie chodzi o sam pomysł) zgłaszamy pod postem na blogu do 13ego sierpnia do północy, wyniki ogłoszę 14.08.14.
26 lipca 2014
Żeberka z sezamem, lekko pikantne
Dziś serwuję pyszny konkret, trochę eksperymentowałam, co nie jest czymś nowym, a wyszło z tego smaczne danie, podaję dalej, możecie śmiało testować przepis i dać znać jak smakowało :) Do żeberek podałam klasyczne puree ziemniaczane z koperkiem i schłodzone tzatziki (przepis będzie niedługo).
800g żeberek wieprzowych ( moje mięso było z przydomowej hodowli)
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki golden syropu
1 mała cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę ( dałam czerwoną)
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
1 płaska łyżeczka wędzonej soli morskiej
pół łyżeczki chilli z ziarenkami
250ml passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki octu jabłkowego
1 mała cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę ( dałam czerwoną)
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
1 płaska łyżeczka wędzonej soli morskiej
pół łyżeczki chilli z ziarenkami
250ml passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki octu balsamicznego
80g brązowego cukru
80g brązowego cukru
szczypta cynamonu
sezam - 2 łyżki
sezam - 2 łyżki
22 lipca 2014
Cukinia z cieciorką na ostro
Czasem powstaje coś z tzw. niczego, a to co powstało uważam za smaczny dodatek do wielu dań lub danie samdzielne, wszystko zależy od tego jak bardzo jesteście głodni i ile macie czasu, a na wykonanie mojej propozycji potrzeba czasu niewiele, bo też mało go mam w ostatnim czasie, ale staram się z całych sił aby zajrzeć do Was choć na chwilę i przedstawić co w mojej kuchni się pojawia.
Dziś połączenie 2 składników, które bardzo lubię i uważam za uniwersalne, ale też mocno inspirujące, zatem inspirujcie się i smacznego!
19 lipca 2014
Kolorowa sałatka bazyliowa z ogórkiem małosolnym
Idealna na letnią kolację lub jako dodatek do innych potraw, np. drobiu z grilla.
Sałatka z unikalnym dodatkiem (dostępnym tylko w sezonie letnim nad czym gorąco ubolewam) ogórkiem małosolnym z tego przepisu. Bazylia mojego siewu - jeszcze młoda o małych listkach, które w całości dodałam do sałatki, jeśli macie większe listki to rozerwijcie je na mniejsze kawałeczki.
Można dowolnie zmieniać tutaj skład, ale ten który podaję jest idealny.
15 lipca 2014
Śniadaniowa pasta z makreli
Dziś okrągłe liczby: 301 post i 600 polubień na FB!
Dziękuję że jesteście!!
To nasza ulubiona pasta do kanapek.
Są potrawy które "wynosi" się z domu i po prostu
nie wyobrażamy sobie żeby ich nie było na naszym stole.
Do takich należy ta pasta.
Lubię ją przygotowywać, pachnie tak apetycznie że można ją łyżkami jeść :)
Są potrawy które "wynosi" się z domu i po prostu
nie wyobrażamy sobie żeby ich nie było na naszym stole.
Do takich należy ta pasta.
Lubię ją przygotowywać, pachnie tak apetycznie że można ją łyżkami jeść :)
02 lipca 2014
Ryba w cukinii, ziołach i chili
Zdradzam mój patent na aromatyczną i soczystą rybę :)
Cytryna i zioła dają wspaniały aromat, a cukinia soczystość.
30 czerwca 2014
Drożdżówki z makiem
Mięciutkie bułeczki z makowym nadzieniem, najlepsze jeszcze ciepłe, mają jedną nieprzyjemną wadę - szybko znikają :) Dobre w podróż czy na piknik jeśli nie pada:)
Na bazie przepisu na bułeczki z masłem orzechowym o nieco innym kształcie.
Delikatne ciasto na maślance, bez jajek.
Może nadzienie trochę jesienne w nastroju, ale zimno i pada to i wypieki "jesienne" ;-)
26 czerwca 2014
Rzodkiewki w śmietanie z nutą nostalgii
Gdzieś
ostatnio wyczytałam, że na stołach wszelkich knajp w Międzywojennej
Warszawie (lata 30te XXw.) królowały wiosną m.in. rzodkiewki w śmietanie.
Po zimowych bigosach i flaczkach, w okresie wiosennym na stołach w restauracjach pachniało nowalijkami, które były wtedy drogim rarytasem.
Co prawda to już lato w pełni a nie wiosna, ale rzodkiewki pod dostatkiem - trzeba to wykorzystać.
Nie posiłkowałam się żadnym źródłowym przepisem, próbowałam sobie wyobrazić jak musiały smakować, skoro podawano je nawet w restauracjach.
Przepis poniżej to jedynie wytwór mojej wyobraźni, ale wyszło całkiem całkiem, spróbujcie :)
Kilka prostych składników układa się w piękną paletę smaków - to właśnie lubię.
U nas rzodkiewki były orzeźwiającym dodatkiem do ryby w ziołach z ryżem, ale pasuje też do wielu innych dań.
Po zimowych bigosach i flaczkach, w okresie wiosennym na stołach w restauracjach pachniało nowalijkami, które były wtedy drogim rarytasem.
Co prawda to już lato w pełni a nie wiosna, ale rzodkiewki pod dostatkiem - trzeba to wykorzystać.
Nie posiłkowałam się żadnym źródłowym przepisem, próbowałam sobie wyobrazić jak musiały smakować, skoro podawano je nawet w restauracjach.
Przepis poniżej to jedynie wytwór mojej wyobraźni, ale wyszło całkiem całkiem, spróbujcie :)
Kilka prostych składników układa się w piękną paletę smaków - to właśnie lubię.
U nas rzodkiewki były orzeźwiającym dodatkiem do ryby w ziołach z ryżem, ale pasuje też do wielu innych dań.
21 czerwca 2014
Najlepszy chlebek bananowy z podwójną czekoladą
Jeden z lepszych chlebków bananowych jakie jadłam, a mam do tego wypieku wielką słabość.
Duże wyczuwalne kawałki czekolady idealnie się tu wpasowały, do tego kubek mocnej kawy i wszystko gra, już nawet pogoda niestraszna i pakowanie na wczasy też :)
Jakoś tak mam, że kiedy pada i szaro natychmiast ogarnia mnie chęć na coś mocno czekoladowego, oczywiście najlepiej gorzko-czekoladowego. To ciasto w pełni mnie usatysfakcjonowało w tej kwestii.
Polecam, puszyste i wilgotne, pięknie pachnie jak każdy wypiek z bananami.
Do śniadaniowej kawy to ciasto idealne, podwieczorek też umili w pełni.
Przepis znalazłam na angielskojęzycznej stronie tutaj.
Lekko zmodyfikowałam przepis na swoje potrzeby.
Duże wyczuwalne kawałki czekolady idealnie się tu wpasowały, do tego kubek mocnej kawy i wszystko gra, już nawet pogoda niestraszna i pakowanie na wczasy też :)
Jakoś tak mam, że kiedy pada i szaro natychmiast ogarnia mnie chęć na coś mocno czekoladowego, oczywiście najlepiej gorzko-czekoladowego. To ciasto w pełni mnie usatysfakcjonowało w tej kwestii.
Polecam, puszyste i wilgotne, pięknie pachnie jak każdy wypiek z bananami.
Do śniadaniowej kawy to ciasto idealne, podwieczorek też umili w pełni.
Przepis znalazłam na angielskojęzycznej stronie tutaj.
Lekko zmodyfikowałam przepis na swoje potrzeby.
14 czerwca 2014
Kruche owsiane ciasto z truskawkami
Proste i szybkie ciasto do popołudniowej herbaty.
Ekspresowe w wykonaniu, chwila oczekiwania kiedy się piecze, a potem ciasto wynagradza nas pysznym smakiem. Płatki owsiane, kruchy spód i zapieczone trukawki z wanilią, czy może być coś lepszego? Polecam ciepłe, podane z lodami.
08 czerwca 2014
Serniczek straciatella z musem truskawkowym (bez pieczenia)
Nie ma nic lepszego na upalne dni niż taki serniczek, orzeźwiający i chłodzący a przy tym nie wymagający dużo wkładu pracy. Połączenie truskawek i gorzkiej czekolady ostatnio mną owładnęło całkowicie i dlatego bardzo Wam polecam ten serniczek:) Kawałki czekolady urozmaicają dodatkowo strukturę ciasta przyjemnie chrupiąc od czasu do czasu.
Polecam orzeźwiający jogurtowo-serowy spód ze skórką cytrynową i kawałkami czekolady oraz wierzch z musu z truskawek. Już naszych polskich, soczystych i aromatycznych!
Polecam orzeźwiający jogurtowo-serowy spód ze skórką cytrynową i kawałkami czekolady oraz wierzch z musu z truskawek. Już naszych polskich, soczystych i aromatycznych!
06 czerwca 2014
Sałatka brokułowa z ostrym serem i migdałami
W tej sałatce nie ma nic wymyślnego i w tym jej zaleta:)
Jej składniki idealnie się komponują smakowo, dodatkowo jest sycąca, idealna na lunch czy kolację. Ja chętnie zabieram ją do pracy.
Jeśli przygotujecie ją wieczorem, spokojnie przetrwa w lodówce do następnego dnia.
Wtedy polewam sosem w ostatniej chwili przed zabraniem.
Czasem daję słonecznik zamiast migdałów, albo dorzucam kukurydzę. Co kto lubi.
Delikatny sos koperkowy bardzo dobrze się tu sprawdza.
01 czerwca 2014
Ciasteczka orzeszki z kremem orzechowym - smaki dzieciństwa
Pamiętam jak moja babcia robiła te ciasteczka, miała specjalną żeliwną patelnię z dziurkami.To był cały rytuał. Zajadało się je ze smakiem.. Ucieszyłam się kiedy zobaczyłam w zakupionej gofrownicy dodatkowe wkłady do orzeszków. Przepisu babcinego nie odkopałam jeszcze, ale znalazłam taki u Karmel-itki, okazał się doskonały więc go przekazuję.
Ciasteczka zachowują kruchość nawet drugiego dnia po wypełnieniu kremem.
Nie jest to ciasto lane, tylko kawałeczki umieszcza się w dziurkach na ciastka i dociska.
Ciasteczka zachowują kruchość nawet drugiego dnia po wypełnieniu kremem.
Nie jest to ciasto lane, tylko kawałeczki umieszcza się w dziurkach na ciastka i dociska.
31 maja 2014
Habżyki - żywy chleb niepieczony
Miałam przyjemność testować nowość w Polsce - Habżyki czyli zywe chlebki.
Przygotowane według unikatowej technologii 42 stopni.
Więcej mądrości na ten temat znajdziecie tutaj : http://42degrees.eu/
Niepozornie wyglądające cienkie pajdki skrywają w sobie pełnię mocy i smaku.
Doskonałe jako przekąska, sycące zjedzone z warzywami np. pomidorem.
Dostępne obecnie w 3 smakach:
Słonecznik i len
Bazylia i pomidory
Cebula i czosnek
wegańskie, bezglutenowe, 100% RAW
26 maja 2014
Pianka truskawkowa na owsianym spodzie
"Mamo , mamo
coś Ci dam..." ;)
Dla wszystkich Mam kawałeczek tego pysznego deseru i gorące uściski i życzenia!!
coś Ci dam..." ;)
Dla wszystkich Mam kawałeczek tego pysznego deseru i gorące uściski i życzenia!!
19 maja 2014
Wytrawne babeczki szpinakowo-twarogowe z żurawiną
Wytrawne babeczki szpinakowo-twarogowe z bazylią, żurawiną i migdałami.
Na wierzchu przypieczone, w środku konsystencja mięciutka i delikatna.
W smaku wyraziste, czosnkowo-bazyliwe, z kwaskowymi akcentami żurawiny i chrupiącymi midałami na wierzchu.
Polecam na śniadanie lub kolację, dobrze sprawdzają się na pikniku i w drodze.
Do pracy na II śniadanie idealne.
Na wierzchu przypieczone, w środku konsystencja mięciutka i delikatna.
W smaku wyraziste, czosnkowo-bazyliwe, z kwaskowymi akcentami żurawiny i chrupiącymi midałami na wierzchu.
Polecam na śniadanie lub kolację, dobrze sprawdzają się na pikniku i w drodze.
Do pracy na II śniadanie idealne.
15 maja 2014
Poduszkowiec kawowo-waniliowy. 2 lata bloga
Nie mogę uwierzyć że to już 2 lata mija (dokładnie 16 maja), od kiedy zaczęłam przygodę z blogowaniem.
Kto bloguje ten wie ile to przyjemności, ale też mnóstwo pracy,
o której nie-blogujący nie mają pojęcia ;-)
Niech tajemnica blogowania nas połączy - jak poduszeczki w cieście które prezentuję poniżej!
Ponieważ okazja niecodzienna, to i ciasto wymyślne, przynajmniej jeżeli chodzi o wygląd.
Bo wbrew pozorom jego wykonanie nie jest w ogóle skomplikowane, no może jedynie nakładanie paseczków białej masy wymaga zdecydowanej ręki ;-)
Do masy serowej w oryginale dodaje się 1 budyń z papierka, ale ponieważ stronię od takich dodatków, dałam wanilię i 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, wyszło na to samo, a może nawet smaczniej.
Przepis krąży w necie, ja moje ciasto wzbogaciłam o dodatek kawy, myślę że nic tak nie podkreśla smaku ciasta czekoladowego jak kawa.
13 maja 2014
Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym
Nie ma nic lepszego na śniadanie niż taka bułeczka z filiżanką kawy, uwielbiam!
A co powiecie na zabranie paru bułeczek na piknik np. do lasu?
Oczywiście pod warunkiem że nie pada...no chyba że zdecydujecie się na piknik po deszczu, na taki ostatnio się wybraliśmy - długi spacer rodzinny w kaloszach, było cudownie, w miarę ciepło, zapachy i odgłosy leśne ukoiły skołatane nerwy.
Polecam spacer i bułeczki również polecam.
Ciasto jest na maślance, bez jajek, gdyby ktoś pytał ;-)
10 maja 2014
Owsiane kwadraty z bakaliami
Coś dla wielbicieli płatków owsianych.
Ja do nich należę na pewno:)
Podwieczorek, śniadanie czy przekąska w pracy?
Wybór należy do Was ;-)
09 maja 2014
Kremowa ogórkowa
Pyszna zupa o kremowej aksamitnej konsystencji, pełna warzyw, kolorów i natki pietruszki, podana z kleksem śmietany.
Nieco bardziej kaloryczna, bo użyłam pół szklanki śmietany.
Pogrom dla tych na diecie, no trudno, dla tej zupy można się poświęcić :)
Śmietana której użyłam ma tę specyfikę że nigdy się nie waży i nie jest to tylko pusty slogan, jak gotuję ogórkową to nie używam innej śmietany, bo nie chcę ryzykować! :) Polecam ją jeśli macie do niej dostęp.
I jeszcze wzmianka, autorem zupy jest mój mąż, niech ma swój mały wkład w bloga!;-)
Cytuję " ..boże ile to się trzeba narobić, potem jeszcze to dokładnie opisać, zrobić zdjęcia, a zjeść kiedy?!" :D Smacznego!
29 kwietnia 2014
Leniwe waniliowe
Z czym kojarzy Wam się pół kilograma pięknego świeżutkiego twarogu?
Bo mnie z kluseczkami serowymi zwanymi leniwymi.
Nie wiem tylko czemu się tak nazywają bo pracy przy nich trochę jest, ale pracy przyjemnej, której towarzyszy zapach wanilii, cynamonu..
Możecie je podać z ulubionymi dodatkami, ja tym razem postawiłam na kwaśną śmietanę, cynamon i rodzynki.
Przepisu użyczyła mi moja siostra której wychodzą najlepsze, a przepis zaczerpnięty jest stąd.
Dodam że jak zaczęłam robić kluseczki było pochmurno za oknem, a jak skończyłam wyszły promyki słońca, łakome na moje leniwe, ale dzięki nim mogłam je dla Was uwiecznić :)
26 kwietnia 2014
Ucierane ciasto z makiem
Mamine ciasto które bardzo lubię.
Teraz mam przepis i mogę sama upiec kiedy zechcę :)
Teraz i Wy macie przepis ode mnie..
Mamo, Twój przepis poszedł w świat :)
23 kwietnia 2014
Śledzie z pieczarkami
Ostatnio było słodko, to teraz zapraszam na coś konkretnego.
Śledzie nigdy mi się nie znudzą, mogę jeść i jeść. Te są pyszne o delikatnym smaku, pieczarki nie dominują ale świetnie podkreślają smak.
Cebulka, odrobina gałki i pomidory czynią cuda, polecam.
Śledzie nigdy mi się nie znudzą, mogę jeść i jeść. Te są pyszne o delikatnym smaku, pieczarki nie dominują ale świetnie podkreślają smak.
Cebulka, odrobina gałki i pomidory czynią cuda, polecam.
21 kwietnia 2014
Sernik czekoladowy
Jeszcze jeden świąteczny wypiek.
Aż trudno uwierzyć że do tej pory nie piekłam jeszcze czekoladowej wersji sernika, miałam szczęście bo trafiłam na doskonały przepis, dlatego z przyjemnością przedstawiam go Wam.
Pochwaliła się nim niedawno na Fb Ania z bloga Na Miotle i odnalazłam przepis i przystąpiłam do realizacji. Nieco zmodyfikowałam przepis, bo użyłam serka wanilioweo i był już słodki więc dałam mniej cukru. Zmieniłam w sumie kilka drobiazgów.
Konsystencja wyszła idealna, kremowa, mazista choć nie ciężka.
Moja wyobaźnia pracuje i już widzę też inne wariacje serników :)
18 kwietnia 2014
Przekładaniec toffee na krakersach. Wesołych Świąt.
To ciasto to totalna improwizacja, miała być karpatka na krakersach, ale nieco ją wzbogaciłam, doszła jeszcze jedna warstwa, potem następna, wszystko zwieńczyłam prażonym słonecznikiem i wiórkami czekolady i tak powstało to ciasto. Bardzo wszystkim smakowało bo nie było zbyt słodkie i 2 kawałki z powodzeniem można zjeść. Słone krakersy zamiast herbatników to wybór przypadkowy ale bardzo trafiony.
Ich słoność przyjemnie kontrastuje z kajmakiem, puszyste kremowe warstwy koją podniebienie, bardzo polecam, jeśli macie ochotę na coś pysznego, a macie dość pilnowania piekarnika;-)
Niestety nie miałam w tym roku czasu na wypieki typowo świąteczne przed świętami, może uda mi się zamieścić coś w trakcie lub po świętach, zapraszam.
Życzę cudownych i smakowitych Świąt, aby pogoda, humor i apetyt dopisały :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)