Zapach tego ciasta jest obłędny.
Do tego jest puszyste, wilgotne, z kawałeczkami kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Zamiast mleka użyłam soku z pomarańczy, banan dodaje przyjemnej słodyczy.
Zaczęło się od tego że zmiksowałam banana z upieczonym kawałkiem dyni (bez skórki).
Powstał pyszny mus który stał się bazą mojego ciasta.
przepis własny
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mielonej wanilii
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy*
1 przejrzały banan
4 łyżki soku z pomarańczy
1/2 szklanki puree z upieczonej dyni
(po zmiksowaniu z bananem powinna być pełna szklanka musu)
1/3 szklanki oleju
1 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
czarny sezam do posypania
Blendujemy dynię z bananem i sokiem pomarańczowym, do ciasta użyjemy 200 g, reszta jest pyszna jako dodatek do kawałka ciasta (zamiast bitej śmietany;-)) Polecam.
Przesiewamy do miski mąkę z proszkiem, sodą i solą.
W drugim naczyniu miksujemy jajka z cukrem i wanilią na puszystą jasną masę. Cieniutką strużką wlewamy olej i dalej miksujemy. Dodajemy startą skórkę pomarańczy i 1/3 musu dyniowo-bananowego. Dosypujemy 1/3 mąki i dalej miksujemy i tak na zmianę trochę musu i część mąki + sok z pomarańczy. Na koniec wsypujemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i dalej już mieszamy łyżką.
Wykładamy masę do formy 20 cm, posmarowanej tłuszczem i obsypaną odrobiną mąki.
Posypujemy wierzch sezamem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (termoobieg) na drugiej półce od dołu.
Po 35 minutach sprawdzamy patyczkiem, powinno być upieczone.
Studzimy chwilę w formie, wyjmujemy na kratkę i studzimy całkowicie.
To teoria bo ja ukroiłam lekko ciepłe i nic się nie stało ;-)
Można polać syropem w którym gotowaliśmy skórkę pomarańczy, dodać cząstki pomarańczy i skórkę.
*obrałam dużą pomarańczę se skórki (wcześniej dobrze ją wyszorowałam szczoteczką pod bieżącą zimną wodą, można też namoczyć na chwilę owoc w zimnej wodzie aby wypłukać ewentualne toksyczne zanieczyszczenia i dopiero umyć)
i wraz z białym miąższem pokroiłam w kosteczkę.
Ugotowałam syrop : 1 szklanka cukru+1/2 szklanki wody, do gotującego wrzuciłam skórkę.
Gotowałam 5 minut (można sprawdzić kawałeczek lekko tylko czuć goryczkę), odcedziłam i rozłożyłam na papierze, suszyłam przez noc.
Można przygotować zapas skórki, przyda się do wypieków.
bardzo ładny ma kolor w srodku, to chyba ta dynia dała taki?
OdpowiedzUsuńTak Olu, to zasługa dyni.
UsuńSkórki pomarańczowej nie cierpię ale reszta kusi oj kusi :)
OdpowiedzUsuńBardzooo apetycznie wygląda, aż mam ochotę ugryź monitor:)
OdpowiedzUsuńAnula nie polecam, ale ciasto polecam jak najbardziej :-)
UsuńSuper składniki. I skórka z pomarańczy i pieczona dynia :) Świetne ciasto Ci wyszło, aż mi ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńDzięki Krys, ciasto ma jedną wadę - szybko znika:)
UsuńMyslalam Co by tu upiec w weekend przed pierniczkami i chyba wiem..... Dziekuje,
OdpowiedzUsuńproszę, bardzo mi miło :)
UsuńJuż sobie wyobrażam zapach i smak tego ciasta. Wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie :)
Ależ dorodne ciasto:-), poproszę taki duży kawałek:-)
OdpowiedzUsuńcholera, a ja zjadłam ostatniego banana, a mogłam mieć takie ciacho..;)
OdpowiedzUsuńZuzia...Ty wiesz że ja dyni i kukurydzy nie jadam. Ale..ale na to ciacho jestem gotowa się skusić. :)
OdpowiedzUsuńKulinarna - dziękuję za zaproszenie
OdpowiedzUsuńOlimpia, już kroję ;-)
Karmel, no błąd, wielki błąd że zjadłaś tego banana ;-)
Ela na pewno byś nie pożałowała swojej decyzji:)
musi obłędnie smakować!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie i ten zapach pomarańczy, och mniam!
OdpowiedzUsuńjuż sobie wyobrażam ten zapach i smak:) musiało bosko smakować z ta cytrusową nutą!
OdpowiedzUsuńPrawie czuję jak pachnie :)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie a jeśli mówisz że wilgotne to jest takie jak lubię:)
OdpowiedzUsuńMa obledny kolor. Podejrzewam, ze smakuje tez niekiepsko :)
OdpowiedzUsuńpiekny kolor! ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i taki nietypowy przepis, super :-)
OdpowiedzUsuńZapach ciasta na pewno obłędny - tylko czy banany bo chciałem dodać więcej niż jeden może 3 sztuki. bananów - czy to nie zmieni koloru ciasta?
OdpowiedzUsuńJeśli taki apetyczny pomarańczowy kolor to i smak ciasta obłędny prawda?
Ciasto jest delikatne i puszyste, pachnie pomarańczą, lekko czuć banana.
UsuńJest ryzyko że może być inny kolor jeśli dasz 3 banany, no i zdominują smak dyni i pomarańczy, a ciasto będzie trochę cięższe.
Dziękuję Bardzo Serdecznie za doradzenie - (taka życzliwa porada )Uroczych -szczęśliwych chwil życzę -
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie i nawzajem Anonimie :)
Usuń