800g żeberek wieprzowych ( moje mięso było z przydomowej hodowli)
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki golden syropu
1 mała cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę ( dałam czerwoną)
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
1 płaska łyżeczka wędzonej soli morskiej
pół łyżeczki chilli z ziarenkami
250ml passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki octu jabłkowego
1 mała cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę ( dałam czerwoną)
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
1 płaska łyżeczka wędzonej soli morskiej
pół łyżeczki chilli z ziarenkami
250ml passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki octu balsamicznego
80g brązowego cukru
Dzielimy żeberka na mniejsze kawałki, obtaczamy lekko w oleju, doprawiamy solą, pieprzem, polewamy 2 łyżkami golden syrop'u i posypujemy sezamem.80g brązowego cukru
Podpiekamy kawałki żeberek w 200 stopniach przez 20 minut na ruszcie w piecyku ( pod spód wstawiamy brytwankę aby nie zabrudzić piecyka).
Potem zalać sosem i piec dalej 45 minut sprawdzając aby za bardzo się nie przypiekło ( można zakryć folią aluminiową jeśli za mocno będą się rumienić).
Sos: Na oleju przesmażamy cebulę, na małym ogniu, aby nie nabrała brązowego koloru, ale zmiękła.
Następnie dodajemy posiekany czosnek, chili, paprykę i smażymy przez chwilkę.
Dodajemy ocet, koncentrat, passatę i cukier, dokładnie wymieszać o gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut pod przykryciem. Sos można wystudzić lub użyć gorącego.
uwielbiam żeberka, to musi być bombowe! :)
OdpowiedzUsuńJeśli tak lubisz żeberka, te będą Ci smakować, namawiam do zrobienia :)
UsuńOch, jak pysznie. Żeberka wyszły jakby podane w glazurze. Co za widok!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję, fakt zrobiła soę na nich glazura dzięki wstępnemu opiekaniu :)
UsuńLubimy żeberka, ale takie z własnego chowu smakują zupełnie inaczej, oczywiście lepiej:) Pycha!!
OdpowiedzUsuńmniam aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! Za każdą obserwacje odwdzięczam się obserwacją! :)
http://gabrielakugla.blogspot.com/
mnie czasem w upały też ciągnie do takiego jedzenia:)pycha!
OdpowiedzUsuńmniam uwielbiam żeberka a Twoje wyglądają przepysznie :) zapraszam do siebie na żeberka :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się doskonale!! Przepyszne danie ;)
OdpowiedzUsuń