26 lipca 2014

Żeberka z sezamem, lekko pikantne

Dziś serwuję pyszny konkret, trochę eksperymentowałam, co nie jest czymś nowym, a wyszło z tego smaczne danie, podaję dalej, możecie śmiało testować przepis i dać znać jak smakowało :) Do żeberek podałam klasyczne puree ziemniaczane z koperkiem i schłodzone tzatziki (przepis będzie niedługo).




800g żeberek wieprzowych ( moje mięso było z przydomowej hodowli)
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki golden syropu
1 mała cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę ( dałam czerwoną)
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
1 płaska łyżeczka wędzonej soli morskiej
pół łyżeczki chilli z ziarenkami
250ml passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki octu jabłkowego 
2 łyżki octu balsamicznego
80g brązowego cukru
szczypta cynamonu
sezam - 2 łyżki






Dzielimy żeberka na mniejsze kawałki, obtaczamy lekko w oleju, doprawiamy solą, pieprzem, polewamy 2 łyżkami golden syrop'u i posypujemy sezamem.
Podpiekamy kawałki żeberek w 200 stopniach przez 20 minut na ruszcie w piecyku ( pod spód wstawiamy brytwankę aby nie zabrudzić piecyka).
Potem zalać sosem i piec dalej 45 minut sprawdzając aby za bardzo się nie przypiekło 
( można zakryć folią aluminiową jeśli za mocno będą się rumienić).


Sos: Na oleju przesmażamy cebulę, na małym ogniu, aby nie nabrała brązowego koloru, ale zmiękła. 
Następnie dodajemy posiekany czosnek, chili, paprykę i smażymy przez chwilkę. 
Dodajemy ocet, koncentrat, passatę i cukier, dokładnie wymieszać o gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut pod przykryciem. Sos można wystudzić lub użyć gorącego.






9 komentarzy:

  1. uwielbiam żeberka, to musi być bombowe! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tak lubisz żeberka, te będą Ci smakować, namawiam do zrobienia :)

      Usuń
  2. Och, jak pysznie. Żeberka wyszły jakby podane w glazurze. Co za widok!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, fakt zrobiła soę na nich glazura dzięki wstępnemu opiekaniu :)

      Usuń
  3. Lubimy żeberka, ale takie z własnego chowu smakują zupełnie inaczej, oczywiście lepiej:) Pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam aż mi ślinka cieknie :)

    Zapraszam do siebie! Za każdą obserwacje odwdzięczam się obserwacją! :)
    http://gabrielakugla.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. mnie czasem w upały też ciągnie do takiego jedzenia:)pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam uwielbiam żeberka a Twoje wyglądają przepysznie :) zapraszam do siebie na żeberka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentują się doskonale!! Przepyszne danie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...