To ciasto dedykuję mojej Mamie,
wielbicielce kawowych wypieków :)
Nie dość że smakuje intensywnie kawą, to pokrte jest kawowym lukrem.
Samo ciasto nie jest bardzo słodkie, ale za to puszyste i delikatne, o lekkim posmaku karmelu, polewa idealnie podkreśla jego smak.
Doskonałe do kawy na jesienny podwieczorek:).
Naprawdę smaczne, bardzo polecam to ciasto.
28 września 2014
22 września 2014
Ciasteczka ze śliwką i brzoskwinią ( z przepisu Julii Child)
Na pożegnanie lata
lub przywitanie jesieni...
Wynalazłam przepis na te ciasteczka w wersji angielskiej i nie mogłam się powstrzymać żeby ich nie upiec. Są genialne w swej prostocie, owoce otulone puszystym, delikatnym i maślanym ciastem.
Trudno poprzestać na jednym ciastku.
I pomyśleć że piecze się je 20 minut. Najlepsze ciepłe, podane z lodami, u mnie akurat bez, ale mogę sobie je wyobrazić z lodami...niebo w gębie.
W oryginale były ze śliwkami, ale chciałam od razu spróbować też z innymi owocami i u mnie wersja z brzoskwiniami i śliwkami. Gorąco polecam!
20 września 2014
Prosta zapiekanka z pomidorów i bakłażana
Bakłażan w zestawieniu z pomidorami to moje ulubione smaki, które zawsze będą mi się kojarzyć z wakacjami w Turcji, bo tam odkryłam że to smak i połączenie idealne..
Pewnie to danie ma jakąś nazwę, ale ja jak zwykle z głowy i z pamięci :)
Zawsze robię to danie w sezonie pomidorowo-bakłażanowym i nie znudziło mi się jeszcze:)
14 września 2014
Tzatziki z czosnkiem niedźwiedzim
Niepolskie w sumie danie, ale czosnek jak nabardziej nasz rodzimy - dziki, u mnie suszony.
Razem tworzą naprawdę zgraną całość, nie przepadam za surowym czosnkiem, ta wersja zdecydowanie przypadła mi do gustu, nieco łagodniejsza, ale równie aromatyczna i orzeźwiająca.
Idealna do ostrych dań. U nas np. z żeberkami z sezamem.
1/2 kg ogórków gruntowych
ok. 150 g gęstego jogurtu
3 łyżki śmietany 12%
skórka otarta z połowy cytryny + odrobina soku
płaska łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz kolorowy świeżo mielony
06 września 2014
Żytnie bułki pietruszkowe
Inspirowane przepisem Drui z bloga Kuchenny bajzel na bułeczki ziołowe, zmieniłam co nieco tylko (rodzaj mąki i dodatki).
Wyszły mięciutkie bułeczki o ciekawym kolorze za sprawą rodzaju mąki i pietruszki:)
Najlepsze jeszcze ciepłe! ;)
Subskrybuj:
Posty (Atom)