Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla". Babka jest bezproblemowa w wykonaniu, ma dobre proporcje składników, wszystko się udało. Dwukolorowa, pięknie pachnie pomarańczą. Na stół Wielkanocny idealna. Można zrobić lukier i ją ozdobić lub po prostu posypać cukrem pudrem.
31 marca 2021
29 marca 2021
Śledzik w sosie musztardowo-chrzanowym
Śledzie w sosie chrzanowo-musztardowym
4 duże płaty śledziowe
2 łyżki musztardy chrzanowej
1 łyżeczka chrzanu (poszukajcie z dobrym składem)
2 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
1 średnia cebula ( ok. 6 cm)
4 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu (na oko)
27 marca 2021
Bakaliowiec owsiany zamiast mazurka
Nie wiem jak Wy sądzicie, ale mazurki są dla mnie odrobinę za słodkie, pewnie takie mają być, słodkie i kolorowe. Ale jeśli piekę mazurki to tylko po to aby dzieci miały co robić w kuchni ;-) Dekorowanie mazurka jest jak lukrowanie pierniczków. No a teraz lekko podburzę tradycję i zaserwuję coś równie kolorowego, pełnego bakalii, ale mniej słodkiego, do tego owsianego. Można by to nazwać plackiem, ale aż taki płaski nie jest :) wyrasta na 2-3 cm
Mięciutkie owsiane ciasto pełne bakalii, na dużą blachę.
Do tego polewa i kolejna porcja bakalii na wierzch.
24 marca 2021
Sałatka jabłkowa
Orzeźwiająca sałatka z jabłkiem, selerem korzeniowym, marchewką, ogórkiem konserwowym i słonecznikiem. Pasuje do wielu dań obiadowych i nie tylko. Bogactwo witamin. Polecam, nam bardzo zasmakowała.
Pamiętajcie że seler i jabłko szybko się utleniają i zmieniają kolor, najpierw przygotujcie sos, aby szybko połączyć ze składnikami. Sałatkę trzeba jeść od razu, nie nadaje się do dłuższego "stania" bo zmieni kolor z czasem.
20 marca 2021
Zakręcone drożdżówki z serem
Wiem, że już większość myśli o babkach i mazurkach, ale ja na przekór serwuję Wam bułeczki, cieplutkie i puchate. Do tego zakręcone i mocno nadziane serem.
Składniki:
- ½ kostki drożdży (50g)
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru drobnego
- 40 g cukru pudru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu sernikowego lub twarogu chudego w kostce
- 2 żółtka
- 60 g drobnego cukru + wanilia
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową. Przykrywamy boki w stronę środka prostokąta. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi. Nożem kroimy nasz prostokąt wszerz. Następnie każdy nasz wycinek zwijamy dwukrotnie układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy.
Drożdżówki odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce , smarujemy je roztrzepanym jajkiem. W tym czasie włączamy piekarnik na 190 stopni.
Pieczemy ok 25-30 minut do zrumienienia.
17 marca 2021
Naleśniki z serem zapiekane w sosie waniliowym
Dość prosty pomysł na naleśniki, ale moje dzieci uwielbiają je w takiej wersji.
Można zrobić naleśniki z serem, ale to nie będzie to.
Można je polać sosem waniliowym, ale to tez nie będzie to.
Dopiero wszystko razem tworzy wersję idealną naleśników. Też ją lubię 😊
07 marca 2021
Szybkie ciasto marmurkowe
Puszyste i zarazem wilgotne dwukolorowe ciasto. Bardzo szybko się je przygotowuje i szybko cieszy smakiem. Idealne weekendowe ciasto do popołudniowej herbatki.
W pierwotnym przepisie posypane orzechami, u nas wersja z kawałkami czekolady i migdałami oraz dodatkowo skropione polewą czekoladową (przepis tu).
Zyskuje na smaku i wilgotności na drugi dzień, o ile coś zostanie :)
04 marca 2021
Babeczki jogurtowe z czekoladą i migdałami (przepis kubeczkowy)
Lubię piec babeczki, bo dzieci się chętniej angażują do pomocy w kuchni - układają papilotki (czego akurat nie lubię 😛), mieszają, wsypują, praca wre. Wykorzystany przepis na ciasto jogurtowe, takie bez miksera, więc przygotowuje się oba wypieki podobnie, tyle że inaczej porcjowane, zamiast na dużej blaszce, podzielone na babeczkowe porcje.
Wychodzą puszyste, jednocześnie wilgotne, można użyć dowolnych dodatków, my akurat dałyśmy groszki czekoladowe i płatki migdałowe na wierzch.