Śledzie nigdy mi się nie znudzą, mogę jeść i jeść. Te są pyszne o delikatnym smaku, pieczarki nie dominują ale świetnie podkreślają smak.
Cebulka, odrobina gałki i pomidory czynią cuda, polecam.
6 płatów śledziowych
300 g pieczarek
2 średnie cebule
3 łyżki passaty pomidorowej
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól,
2 listki laurowe
pieprzu sporo świeżo mielonego
łyżeczka cukru
3 łyżki oleju do smażenia
Moczymy śledzie conajmniej przez 2 godziny.
Płuczemy, odsączamy, kroimy w paseczki.
Pieczarki kroimy w talarki, cebulę w paseczki lub piórka i smażymy na oleju do zrumienienia.
Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i przecierem pomidorowym oraz dodajemy pozostałe przyprawy. Dusimy chwilę pod przykryciem.
Wszystko potrwa parę minut. Dobrze jeśli cebula się mocno nie zrumieni i zachowa chrupkość.
Studzimy wszystko, łączymy z pokrojonymi śledziami, układamy w słoju i na 24 h do lodówki. Jeśli postoją dzień dłużej będą jeszcze lepsze.
źródło przepisu
Ja też mogę śledzie zawsze i wszędzie :) takich jeszcze nie próbowałam ale już czuje ich smak :) niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńale ciekawe połączenie, takiego jeszcze nie smakowałam, ja aż tak za śledziami nie przepadam, ale zdarzają się dni, kiedy mam na nie wielką ochotę :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie rewelacja, uwielbiam i śledzie i pieczarki, więc potrawa niczym dla mnie robiona ;) Witam Cię ponownie w mojej akcji :)
OdpowiedzUsuńW takim razie przepis dedykuję Tobie ;-) musisz zrobić :)
Usuńszczerze przyznam, że tak podanych śledzi jeszcze nie widziałam..
OdpowiedzUsuńIntrygujące! :)
Śledzi, szczególnie tak dobrze przyrządzonych, nigdy nie odmówię :)
OdpowiedzUsuńZ pieczarkami? Czemu nie. Bardzo chętnie takie zrobię, bo uwielbiam śledzie. Narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńPieczarki lubię, śledzie także, czemu więc nie połączyć tych smaków ?? Wypróbuję na pewno :) Pozdrawiam Zuziu :)
OdpowiedzUsuńśledzie, jak dla mnie zawsze i wszędzie:) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńŚledzie uwielbiam pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńśledzik dobry i przed świętami i po świętach:)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś wypróbować! Świetne zestawienie!
OdpowiedzUsuńAleż smacznie wyglądają! Bardzo lubię śledzika :)
OdpowiedzUsuńJeszcze takich nie robiłam ale na pewno wypróbuje super przepis :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię , dziękuję za ciekawą propozycję
OdpowiedzUsuń