26 kwietnia 2014

Ucierane ciasto z makiem

Mamine ciasto które bardzo lubię.
Teraz mam przepis i mogę sama upiec kiedy zechcę :)
Teraz i Wy macie przepis ode mnie..
Mamo, Twój przepis poszedł w świat :)




forma 20x30

200 g masła roślinnego
4 jajka wiejskie
1 szklanka cukru
1.5 szklanki mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier z wanilią 1 łyżka

masa makowa:
400 g gotowej masy makowej (lub domowa wersja dla wytrwałych)
4 łyżki kaszy manny
łyżka miodu
2 białka 
bakalie 
łyżka śmietany kwaśnej
herbatniki na dno formy*

Utrzeć masło z cukrem, dodawać jajka, mąkę z proszkiem i cukier waniliowy.
Masa makowa: łączymy składniki, na koniec dodajemy pianę ubitą z białek.
Dno blachy wyłożyć herbatnikami. Wykładamy na przemian trochę ciasta i trochę masy makowej. W ten sposób uzyskujemy 2-kolorową strukturę ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40-50 minut na termoobiegu.

* możemy zrezygnować z herbatników, ale jeśli masa makowa wypadnie na dnie, ciasto będzie bardziej zwarte i łatwiejsze do krojenia






14 komentarzy:

  1. zachowane dla potomnych!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wspaniałe, wygląda bardzo pysznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Ci wyrosło :) Z makiem , przepyszne ciasto :) Pozdrawiam Zuziu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasta od Mamy zawsze są pyszne:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mamine przepisy sprawdzają się w ciemno. Zawsze wychodzą... w pieczeniu a nam smakują, jak żadne inne. Pyszne to ciasto ucierane. Pewnie i ja skorzystam z przepisu Twojej Mamy :) A teraz ukłony dla Niej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda coś w tym jest:) chociaż lubię eksperymentować to bardzo doceniam sprawdzone zeszytowe przepisy, a szczególnie z tych maminych . Dziękuję w imieniu Mamy :)

      Usuń
  6. Świetne ciasto ! Chętnie kiedyś ten przepis wypróbuję, bardzo mnie zaciekawił. Pysznie wygląda.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotka! *.*
    Bardzo apetycznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda. Też często korzystam z maminych przepisów, zawsze wychodzą świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Majana polecam bardzo.
    Martha dziekuję :)
    Domowacukiernia, właśnie tez tak myślę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadłabym od razu pół blachy, bo uwielbiam mak w ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo mi się podoba. Super Ci wyrosło!

    OdpowiedzUsuń
  12. matko.. mak, ucierane <3 <3
    wszystko mooooje!!! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...