30 czerwca 2014

Drożdżówki z makiem


Mięciutkie bułeczki z makowym nadzieniem, najlepsze jeszcze ciepłe, mają jedną nieprzyjemną wadę - szybko znikają :) Dobre w podróż czy na piknik jeśli nie pada:)
Na bazie przepisu na bułeczki z masłem orzechowym o nieco innym kształcie.
Delikatne ciasto na maślance, bez jajek.
Może nadzienie trochę jesienne w nastroju, ale zimno i pada to i wypieki "jesienne" ;-)




 
500 g mąki
25 g drodżdży świeżych
50 ml mleka
80 cukru pudru
1 łyżeczka soli
75 g masła roztopionego
1 szklanka maślanki
płaska łyżeczka mielonej wanilii
ok. 200g masy makowej z bakaliami (użyłam z puszki)
1 jajko rozkłócone do posmarowania


Przygotowujemy zaczyn drozdżowy z ciepłego mleka, drożdży, połowy cukru, łyżki mąki.
Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę przesiewamy z solą do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy i maślankę i lekko ciepłe masło.
Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośniecia przykryte ściereczką.
Po wyrośnieciu wałkujemy na prostokąt 50x30 cm, smarujemy ciasto i delikatnie zwijamy roladę.
Rulon tniemy w poprzek na paski gr. 3 cm, dociskamy na środku tępą stroną noża prawie do końca (tak by nie przeciąć ciasta!). 




Układamy bułki na blasze na papierze obsypanym mąką, smarujemy jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach ok. 10-15 minut do zezłocenia.




W drodze na wakacje







17 komentarzy:

  1. Takie piękne jak z profesjonalnej piekarni :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam nic z makiem, niedobra Zuzia aż mnie skręca. :( :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszności! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne są. Robiłam takie, były przepyszne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam z makiem. Jakie piękne :) Tak kuszą, że aż u mnie pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a co z maslem bo nic nie napisalas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, umknęło - roztopione i lekko ciepłe dodajemy z maślnką do reszty składników.

      Usuń
    2. Zrobilam, maslo dalam w kawalkach bo za pozno przeczytalam Twoj komentarz :) ale wyszly piekne i bardzo smaczne! :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. To jest popisowy wypiek mojej mamy :) Nieznacznie różni się od Twojego przepisu, ale tak samo bajecznie wyglądają :) Pyszne te drożdżówki, aż ślinka cieknie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za wszystkie komentarze, bułeczki polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. tak jakoś świątecznie mi się zrobiło :) smakowicie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  10. O nie! muszę je upiec. To moje ulubione bułki, tylko zawsze zeskrobywałem tą grubą warstwę lukru i wydłubywałem skórkę pomarańczową :P

    OdpowiedzUsuń
  11. ojej ...jak pieknie wygladaja..
    mam prosbe .. czy moge uzyc suche drozdze .. ? ..
    dziekuje .. Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, nie pamiętam przelicznika, ale myślę że 1 saszetka 7g będzie odpowiednia.

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...