30 listopada 2018

Puszyste racuszki sodowe z dynią

Przepis na te puchate racuszki to moje niedawne odkrycie, nie dość że proste składniki, nie potrzeba miksera, to placki zawsze się udają, a rosną za sprawą czarów( łyżeczki sody:)) Aż miło patrzeć jak wyrastają na patelni.
Mają puszystą pączkową strukturę i smakują trochę jak pączki, tak stwierdziły moje dzieci.
Próbowałam je w różnych wersjach, z dodatkiem różnych mąk, pure z bananów, a dziś piękna żółta wersja z dodatkiem pure z dyni.
Podaję wersję podstawową ciasta i moją przerobioną wersję dyniową. Pure z dyni możecie zastąpić pure z bananów.
Nie rezygnujcie z dodatku soli, podkreśla pączkowy smak placuszków, nie są bardzo słodkie, dlatego można sobie je posypać po usmażeniu cukrem pudrem lub polać dowolnym syropem.
Smażcie na odrobinie tłuszczu.
Przepis podpatrzyłam u Ani.


BEZ MIKSERA, PROSTE SKŁADNIKI, BEZ DROŻDŻY I PROSZKU ! ZAWSZE WYCHODZĄ

21 września 2018

Clafoutis z gruszkami i kardamonem

Clafoutis, klasyka fracuskich deserów dziś u mnie w jesiennej oprawie, bo jakoś mi tak już tęskno do tych cynamonów, kardamonów i korzennych aromatów :)
Jajka, śmietanka i trochę mąki tworzy najprostszą i najmilszą naszym kubkom smakowym oprawę dla owoców. Zawsze ten deser kojarzył mi się z zakalcowatą, zbitą jajeczną masą, odkryłam przepis u Joanny i to był strzał w dziesiątkę!
Ciasto jest pulchne, śmietankowe, lekko wyrośnięte, a przy tym zachowuje miejscami przepisowy zakalczyk ;-) Polecam do gruszek, śliwek, jabłek i w klasycznej wersjii z czreśniami czy wiśniami.

10 września 2018

Szarlotka z budyniem i bezą



Bardzo smaczna szarlotka, pełna jabłek, urozmaicona waniliowym budyniem i bezową pianką na wierzchu ( ach coś mnie naszło z tą pianką ostatnio), czyli kwaskowe przełamane słodkim.
Spód zawiera drożdże, lekko wyrasta, można na niego nałożyć dowolną ( czytaj: jak największą) ilość jabłek, ja dałam 1,5 kg, trochę startych, a trochę pokrojonych.

03 września 2018

Ciasto kokosowe "Rafaello"

Słynne już ciasto u mnie po raz pierwszy. Wzbogacone o kilka specjalnych dodatków zyskuje niesamowity smak zbliżony do znanych pralinek. Budyń ugotowałam z dodatkiem mąki kokosowej, dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej kokosowe w smaku, masa zawiera mleko w proszku, a wierzch posypałam dodatkowo prażonymi wiórkami kokosowymi i białą czekoladą. Pyszne, polecam.
No i bez pieczenia ;-)



27 sierpnia 2018

Ciasto ze śliwkami i bezową pianką

Mięciutki spód, aromatyczne śliwki i słodka pianka bezowa z chrupiącym wierzchem, czego chcieć więcej od ciasta w letni dzień? ;-)
Najpierw myślałam o kruchym spodzie, ale spodobał mi się ten - śliwki zatopione są w mięciutkim maślanym cieście ucieranym. Polecam to ciacho w sezonie śliwek! Pycha.



22 sierpnia 2018

Pizza retro, na puszystym spodzie

Taka pizza kojarzy się z PRL-em, taką piekła moja babcia w prodiżu, pamiętam jej smak do dziś :)
Ciasto jest mięciutkie, wyrośnięte, nie ma tu sosu pomidorowego typowego dla pizzy, ale farsz z  plasterkami świeżego pomidora na wierzchu, oblanymi śmietanką z jajkiem. Polecam spróbować.

Piekłam w dużej prostokątnej formie szklanej.
Zainspirowała mnie Liska, zapragnęłam takiej puchatej pizzy, chociaż użyłam swojej sprawdzonej receptury na ciasto.


16 sierpnia 2018

Placki owsiano-bananowe 3 składnikowe (bez cukru i mąki)

To najprostszy przepis jaki można sobie wyobrazić.
Wynaleziony w "Wysokich obcasach" jakiś czas temu, czekał na wytestowanie.
Zapach, jaki się rozchodzi przy smażeniu przyprawia od razu o ślinotok, a placuszki są zdrowe, więc serce się raduje patrząc jak dzieci ze smakiem zajadały.
Dodam że kilka placuszków się zachowało i na zimno smakują jak ciasteczka ;-)


09 sierpnia 2018

Ciasto bananowo-kawowe

Garść bananów, chlust kawy, nuta amaretto i przepis na pyszne i łatwe ciasto gotowy.
Dość szybkie w przygotowaniu i pieczeniu, wystarczy ok. 30 minut, zachowuje wilgotność 2-3 dni, idealne na piknik, wyjazd za miasto lub po prostu do porannej kawy jeśli nie jesteście na diecie ;-)
Wiem, że to sezon na inne owoce, ale u mnie banany są zawsze, choćby do koktajli czy placuszków. Niebawem fajny przepis na takie placki z bananów bez mąki i cukru ;-)


04 sierpnia 2018

Cytrynowiec z ananasem



Krąży wiele przepisów na ciasto z masą cytrynową, nabrałam ochoty żeby zrobić taki smakołyk.
Poniższy przepis jest zlepkiem kilku znalezionych na Mikserze.
Polecam to ciasto w upały, bardzo orzeźwiające, trudno poprzestać na jednym kawałku.
Dodatek ananasa i herbatników fajnie przełamuje kwaśność ciasta.
Na ciasto składają się: spód biszkoptowy, masa budyniowa cytrynowa, ananasy z puszki, duża paczka herbatników, pianka śmietankowa.

27 lipca 2018

Pizza z kwaśną śmietaną i pieczarkami

Niby nic nadzwyczajnego, zwykła pizza, a co w niej innego? Jest bez pomidorów, a smakuje wyśmienicie. Wydaje się lżejsza w swej oprawie, nieco delikatniejsza w smaku, przypomina francuską tartę, no gdyby nie to, że ciasto na pizzę zostało nasze stare sprawdzone, ulubione ( z przepisu J. Oliviera), nie próbuję go ulepszać bo jest po prostu idealne.

09 czerwca 2018

Jogurtowy sernik bez pieczenia z ciasteczkami i truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, kusi żeby znowu ciasto zrobić.
Delikatna warstwa jogurtowa urozmaicona ciastkami zwieńczona warstwą owoców w galaretce.
Całość orzeźwiająca jak koktajl owocowy. Nie wymaga pieczenia, ciasto dość szybko zastyga.


07 czerwca 2018

Pieczarki faszerowane warzywami i serem

Pieczarki faszerowane miksem warzyw, pesto i sera, doprawione ziołami smakują wybornie, lekko a jednocześnie konkretnie. To danie może być przystawką, dodatkiem do obiadu, a dla mniej głodnych nawet obiadem!
Możecie skompletować wszystkie świeże warzywa osobno, ja akurat użyłam gotowej mieszanki warzyw, którą wcześniej piekłam 20 minut w piecyku i dopiero faszerowałam pieczarki.
Jeśli użyjecie świeżych warzyw, musicie je wcześniej obsmażyć lekko na maśle, bo nie zdążą zmięknąć na pieczarkach.



01 czerwca 2018

Przekładaniec budyniowy bananowo-truskwakowy

Dziś ciasto z myślą o Dniu Dziecka dla wszystkich dzieci oraz dla wszystkich pozostałych łasuchów:)
Dość czasochłonne (czekanie na zastygnięcie galaretek, studzenie budyniu), ale nie wymaga pieczenia i składanie ciasta idzie dość łatwo.
Spód z herbatników, krem budyniowy z kawałeczkami banana, galaretka z kawałkami truskawek , na tym warstwa biszkoptów oraz polewa czekoladowa. Całość orzeźwiająca, choć słodyczy jej nie brakuje.


12 kwietnia 2018

Szarlotka na wiosnę. Ulubiony stary przepis.

Znowu najlepsza i znowu ulubiona :) co ja poradzę na to, że kocham szarlotki i nie rozumiem co to sezon na jabłka, bo dla mnie zawsze jest dobra pora na jabłecznik. Przyjmijmy że to taka wiosenna wersja, z jesienią nie ma ona nic wspólnego!
Ten przepis wyszperałam ( oj długo szperałam) ze starego zeszytu, to jedna z pierwszych szarlotek jakie piekłam, długo piekłam tylko tę, a teraz zatęskniło mi się do tego przepisu i oto on.
Zaraz po upieczeniu ciasto jest bardzo kruche, drugiego dnia mięciutkie. Co kto woli ;-)


17 marca 2018

Babka serowa (na serkach)


Ostatnio mam fazę na babki. To kolejna moja propozycja.
Pyszna wilgotna babka pieczona na serku naturalnym, dość prosta w wykonaniu, trzeba jednak przestrzegać pewnych reguł w trakcie pieczenia i po - wtedy nie opadnie.
W smaku maślana, aksamitna, dzieciom i nam bardzo smakowała.
Plecam na święta i nie tylko.

25 lutego 2018

Szwedzkie klopsiki z kremowym sosem z konfiturą



Prawdziwe szwedzkie klopsiki z przepisu J. Oliviera.
Przepis zawiera moje lekkie modyfikacje przypraw do sosu, tak by smakowało po mojemu,
Nie przepadam za intensywnym smakiem ziela angielskiego w potrawach, dlatego wzamian dałam 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, doskonale podkręca aromat kremowego sosu.
Z ziół wybrałam natkę pietruszki.

Sos jest wyśmienity, kremowy, wytrawny z lekką nutą słodyczy, klopsiki delikatne i soczyste. Robiłam je już kilka razy bo dzieciom i nam bardzo zasmakowały. Chyba klopsiki w sosie pomidorowym na razie przegrywają :)

17 lutego 2018

Flapjack bananowo-czekoladowy


Dziś przepis banalny, ale jakże pyszny, wrzuciłam go na Nowy Rok wraz z życzeniami dla Was, ale
usunęłam, bo myślałam, że to był powód awarii na moim blogu. Teraz udostępniam przepis ponownie, korzystajcie z bloga, został odratowany dzięki pomocy Karoliny. Bardzo Ci Karolino dziękuję!!!




Mam naprawdę słabość do tego wypieku...
Banany, czekolada i płatki owsiane czyli to co łasuchy lubią najbardziej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...