26 czerwca 2014

Rzodkiewki w śmietanie z nutą nostalgii

Gdzieś ostatnio wyczytałam, że na stołach wszelkich knajp w Międzywojennej Warszawie (lata 30te XXw.) królowały wiosną m.in. rzodkiewki w śmietanie.
Po zimowych bigosach i flaczkach, w okresie wiosennym na stołach w restauracjach pachniało nowalijkami, które były wtedy drogim rarytasem.



Co prawda to już lato w pełni a nie wiosna, ale rzodkiewki pod dostatkiem - trzeba to wykorzystać.
Nie posiłkowałam się żadnym źródłowym przepisem, próbowałam sobie wyobrazić jak musiały smakować, skoro podawano je nawet w restauracjach.
Przepis poniżej to jedynie wytwór mojej wyobraźni, ale wyszło całkiem całkiem, spróbujcie :) 
Kilka prostych składników układa się w piękną paletę smaków - to właśnie lubię.
U nas rzodkiewki były orzeźwiającym dodatkiem do ryby w ziołach z ryżem, ale pasuje też do wielu innych dań.




pęczek rzodkiewek
120 g gęstej kwaśnej śmietany 12-18% (polecam Czarnocin)
2 łyżki posiekanego koperku
skórka otarta z połowy cytryny
szczypta cukru
świeżo mielony pieprz
sól do smaku


Rzodkiewki pokroiłam bardzo cieniutko w płatki.
Śmietanę doprawiłam, połączyłam z koperkiem, skórką cytrynową
i wymieszałam z rzodkiewkami.
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Gotowe!




12 komentarzy:

  1. No masz babo placek, nie mam akurat rzodkiewek, ale mam na nie apetyt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzodkiewek w śmietanie to jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego połączenia jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja czasami takie robiłam. Bardzo mi smakowały, ponieważ śmietana łagodzi ostry smak rzodkiewek. Świetnie, że dodałaś koperek. Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm... z koperkiem smakują świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze się z takimi nie spotkałam, bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie jadłam, ale na ten widok z pewnością się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja uwielbiam rzodkiewkę, jest cudowna.. ale taka domowa, bo te wszystkie inne: sklepowe, czy nawet z targu-zatraciły jakoś swoje dziedzictwo jak dla mnie :(

    OdpowiedzUsuń
  9. U moich teściów dodają jeszcze szczypiorek i jajko. To obowiązkowa coroczna sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie sałatki, ale najczęściej robię białą rzodkiew w śmietanie, muszę spróbować tej zwykłej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam rzodkiewki dodawać do mizerii - ekstra połączenie. Dodatkowo odrobina octu i jogurt grecki zamiast śmietany... pyyycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...