31 października 2016

Chlebek bananowy z tahini i sezamem

Na chlebki bananowe pora jesieni jest idealna i wtedy najlepiej smakują.
Lubię testować nowe przepisy na chlebki. Ten u Liski od razu przypadł mi do gustu. Z dużą ilością bananów. Jest bardzo aromatyczny, wilgotny, idealny do porannej kawy. Wzbogaciłam o pastę sezamową i sezam.


20 października 2016

Chrupiący bakłażan z piekarnika

Dziś chciałam Wam pokazać prosty i szybki i bardzo smaczny sposób na bakłażana.
Jeśli go lubicie, spróbujcie. Ten sposób przyrządzania podpatrzyłam u Anny, żałuję że tak późno, dobrze że jeszcze można kupić to pyszne warzywo! Polecam zdecydowanie.
Najlepszy jest prosto po upieczeniu i szybko znika co jest jasnym dowodem że smakuje.

11 października 2016

Tarta dyniowa z szafranem i kardamonem

Nie jestem oryginalna w swojej fascynacji Jamie'm i jego przepis na tartę dyniową przewijał się gdzieś w mojej podświadomości aż w końcu się zdecydowałam na wypiek.
Przepis pochodzi z jego książki "Kulinarne podróże Jamie'go", o dziwo tarta ta widnieje pod rozdziałem "Francja", a mnie tarta dyniowa kojarzyła się raczej ze Stanami czy Anglią.
Tarta jest pyszna, aksamitna, nie należy jej piec za długo, bo konsystencja nadzienia wiele straci.
Kiedy dotkniecie palcem wierzch w trakcie pieczenia - nie może być oporu, musi być galaretowaty, to znak że trzeba wyłączyć. Do ostygnięcia zdąży zrobić się kremowy i łatwy do krojenia.
Tłuste mleko w przepisie zastąpiłam mleczkiem kokosowym, dodałam nieco przypraw aby podkręcić smak i kolor i wyszło egzotyczne w aromacie i smaku ciasto. Takie na nutkę indyjską, ale nie jest aż tak słodkie jak bywają indyjskie słodkości. Po schłodzeniu nadzienie smakuje jak lody. Tak stwierdziła rodzinka. Upieczcie. Polecam.



03 października 2016

Tarta z pomidorkami koktajlowymi i cukinią




Rozsmakowałam się w tartach. To już oznacza jesień w pełni.
Sezon na pomidory dobiega końca, aby się ładnie w pamięci zachowały dodałam je do tarty.
W towarzystwie cukinii, śmietankowego nadzienia i delikatnego ciasta kruchego smakowały wybornie!
Do ciasta dodałam skrobii kukurydzianej, dzięki temu było bardzo kruche, lekko piaskowe w strukturze, dużo delikatniejsze niż z samej mąki pszennej.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...