Za to mam dla Was miłą propozycję, taki mały konkurs wakacyjny.
Do wygrania półroczna prenumerata pisma e!stilo magazine.
Bardzo ciekawe pismo, poruszające tematykę zdrowej diety i życia w rytmie natury, zawiera ciekawe wywiady, artykuły o kulturze, stylu życia, promuje atywny sposób spędzania czasu. W magazynie też informacje o kampaniach i akcjach ekologicznych, warsztatach, przydatne adresy, przepisy kulinarne, słowem idealna lektura na lato.
Zachęcam do udziału w konkursie.
Aby zgłosić się do konkursu:
1. Podaj krótki przepis na szybki i orzeźwiający deser, sałatkę lub inne szybkie i lekkie danie na lato.
2. Dodaj Zufikowo do blogów obserwowanych lub polub na FB ( dodaj info przy zgłoszeniu polubiam/obserwuję jako...)
3. Będzie mi miło jak informację podasz dalej u siebie na stronie, ale nie jest to warunek konieczny
Przepisy (króciutkie chodzi o sam pomysł) zgłaszamy pod postem na blogu do 13ego sierpnia do północy, wyniki ogłoszę 14.08.14.
Zufikowo, polubione już dawno;)
OdpowiedzUsuńMoja propozycja to Deser light z malinami bananami i kiwi
25 dag malin
2 dojrzałe banany
3 owoce kiwi
Serek waniliowy ( 150 ml)
2 łyżki dżemu smak dowolny u mnie truskawkowy
Herbatniki kakaowe lub wafelki
Maliny przebieramy i oczyszczamy , lekko zgniatamy i mieszamy dżemem.
Banany i kiwi obieramy ze skórki. Banany kroimy na kawałki i miksujemy blenderem razem z serkiem , kiwi także miksujemy na mus.
Przygotowujemy pucharki, na dno kruszymy wafelki, nakładamy maliny, następnie banany z serkiem, ponownie pokruszone wafelki , na wafelki mus z kiwi po połowie z malinami, na wierzch krem bananowy.
Ozdabiamy malinami i listkiem mięty.
Smacznego :)
Moją propozycją jest krem jaglany z malinami - pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
4 łyżki kaszy jaglanej
3 łyżeczki miodu malinowego
125 ml śmietanki
maliny
Kaszę jaglaną bardzo dokładnie zmiksować (polecam w młynku do kawy). Stopniowo dodawać miód i śmietankę. Miksować dosyć długo, krem ma być naprawdę gładki.
Do pucharków nakładać po 3 łyżki kremu, następnie kilka malin, później znowu krem. Napełnione pucharki udekorować owocami. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)
Obserwuję bloga jako domowacukierniaewy.blox.pl :) Pozdrawiam
ciekawy konkurs! :)
OdpowiedzUsuńPyszny i lekki deser na lato? Oczywiście główną rolę muszą grać owoce! :)
OdpowiedzUsuńZaczynamy od zrobienia LEMON CURDU : najpierw z 3 CYTRYN, wyciskamy z sok i ocieramy skrórkę, wszystko dodając do garnuszka. Dokładamy 180 G KSYLITOLU, 2 JAJKO i 2 ŻÓŁTKA, 1 ŁYŻKĘ MĄKI ZIEMNIACZANEJ i wszystko zagotowujemy do zgęstnienia. Odkładamy do przestygnięcia i przygotowujemy po garści MALIN, TRUSKAWEK i BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ. Owoce myjemy, truskawki kroimy na mniejsze części. Lemon curd przekładamy do miseczki i mieszamy z 8 ŁYŻKAMI JOGURTU NATURALNEGO. W szklankach rozkładamy na zmianę owoce i cytrynowy krem. Bardzo orzeźwiające i smaczne. Polecam! :)
Polubiłam na facebooku jako Iwona Pieńczak! :)
Życzę Wszystkim powodzenia. :)
OdpowiedzUsuńProponuję na lato surówkę deser GRACJA zdrowia, którą jem codziennie w różnych zestawach, często cały.
OdpowiedzUsuńSkładniki i wykonanie:
3 łyżki: płatków owsianych górskich - zalewamy gorącą wodą na min. 30 minut
Orzechy: rozdrabniamy obrane 3 orzechy brazylijskie, 5 orzechów włoskich, 5 orzechów laskowych
Po łyżeczce eko: nasion dyni, pestek słonecznika, żurawiny, rodzynek
Po 2 sztuki eko: daktyli, śliwek suszonych, moreli suszonych, fig
Zmiksować bez dodatku cukru: ½ szklanki świeżych owoców sezonowych + ¼ szklanki kefiru
Całość wymieszać, polać napojem z kefiru i owoców – pożywne, smaczne, zdrowe...
PYSZNE – SMACZNEGO!!!
A ja polecam pyszną zapiekankę , którą robię z każdym sezonowymi owocami :D
OdpowiedzUsuńNie tylko smaczna , ale i bardzo zdrowa :)
Oto przepis :)
Zapiekanka z kaszy jaglanej z truskawkami
SKŁADNIKI:
* kasza jaglana – 1 szkl
* olej rzepakowy – 3 łyżki
* cukier – 8 łyżek
* jajka – 3 szt
* żółtko – 1 szt
* sól – 1 szczypta
* ser biały twarogowy ( nie wiaderkowy ) – 350 g
* laska wanilii – 1 szt
DODATKOWO:
* truskawki – 300 g
* płatki migdałów – ok. 80 g
* kokos – 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Kaszę przelewamy dwukrotnie zimną wodą , a następnie gotujemy w 600 ml lekko osolonej wody ( mieszając co jakiś czas,by nie dopuścić do przypalenia ).
4 żółtka ucieramy z olejem rzepakowym , 4 czubatymi łyżkami cukru i ziarenkami wanilii.
Białka ubijamy na sztywną pianę , a następnie dodajemy do ugotowanej kaszy.
Masę żółtkową wlewamy do białego sera i dokładnie mieszamy ( w razie potrzeby dosładzamy do smaku ).
Ugotowaną kaszę dzielimy na 2 części , do jednej z nich dodajemy masę serową i dokładnie mieszamy.
Foremkę do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym , a następnie wyciągamy naszą kaszę zmieszaną z serem.
Wygładzamy powierzchnię i układamy oczyszczone , przekrojone na pół truskawki.
Posypujemy po całości uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosem.
Przykrywamy resztą kaszy i posypujemy resztą cukru.
Zapiekamy ok. 30 min w 180C.
Podajemy lekko przestudzoną i posypaną cukrem pudrem!
Smacznego!
Pozdrawiam
Ostra na Słodko
I jeszcze jeden mój ulubiony letni przepis :)))
OdpowiedzUsuńKokosowe krokiety z truskawkami
SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI:
* mąka – 1 szkl
* mleko – ok. 1,5 szkl
* mleko kokosowe – 0,5 szkl
* olej rzepakowy – ok. 70 ml
* jajko – 2 szt
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* sól – 1 szczypt
NADZIENIE:
* truskawki – ok. 300 g
* cukier – do smaku
DODATKOWO:
* płatki kukurydziane – 1 szkl
* kokos – 0,5 szkl
* jajko – do panierowania
* olej rzepakowy do smażenia – ok. 200 ml
* cukier puder do posypania
* mięta + truskawki – do dekoracji
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NALEŚNIKI:
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Smażymy naleśniki , odkładamy w ciepłe miejsce.
NADZIENIE:
Truskawki myjemy , kroimy w drobną kostkę , zasypujemy cukrem.
CAŁOŚĆ:
Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy , mieszamy z kokosem.
Na środku naleśników układamy porcję truskawek , zamykamy boki , zwijamy w krokiety.
Panierujemy w rozbełtanym jajku , a następnie w kokosowej panierce.
Smażymy kilkanaście sekund na mocno rozgrzanym oleju.
Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
Aż nam się uszy trzęsą :D
Polecam!
Pozdrawiam
Sylwia
Ostra na Słodko
Może być na przekąskę,dodatek do śniadania lub kolację :) Nadziewane ogórki w 3 różnych odsłonach !
OdpowiedzUsuńSkładniki:
-Ogórki gruntowe
-Jajko na twardo
-Pomidor
-Groszek
-Tuńczyk z puszki
-Paluszki surimi
-Musztarda,pieprz,sól
-Cebulka
Ogórki myjemy,przekrajamy przez pół i łyżeczką wyciągamy środek (miąższ) nie wyrzucamy go tylko odkładamy na bok.Pomidora kroimy w małą kostkę tak samo jak jajko i surimi.Mieszamy pomidora,miąższ ogórka,groszek z jajkiem/tuńczykiem lub surimi,doprawiamy musztardą,solą,pieprzem oraz poszatkowaną cebulką.Tak przygotowane farsze wkładamy do ogóreczków i zjadamy :D
Robię takie ogóreczki często,nie jest to czasochłonne,a zdrowe i małokaloryczne.Dobry pomysł na wykorzystanie ogórków :)
Pozdrawiam Magda
Obserwuję na fb jako Magda Horabik
A ja proponuję zupę chłodnik z awokado, zielonego ogórka z gotowanymi krewetkami:
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
2 ogórki
1 dojrzałe awokado
2 cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
100 ml białego wina
200 ml bulionu warzywnego zimnego
150 g śmietany kwaśnej
1 łyżeczka białego octu balsamicznego
sól, pieprz kolorowy, pieprz cayenne
8 gotowanych, różowych krewetek bez ogonków
Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko podsmażyć chwilkę w garnku na oliwie z oliwek. Dolać białe wino i chwilkę odparować. Garnek zdjąć z gazu i wlać warzywny bulion. Do chłodnego bulionu dodać pokrojonego ogórka, pokrojone awokado, śmietanę, doprawić solą, pieprzem kolorowym, pieprzem cayenne i białym octem balsamicznym. Całość zmiksować, ewentualnie doprawić do smaku. Zupę serwować chłodną z gotowanymi krewetkami.
Moja druga propozycja to pyszną, prostą, akurat „na czasie” sałatka makaronowa:
Potrzebujemy:
– 1 opakowanie makaronu penne
– 1 czerwoną cebulę
– opakowanie świeżej rukoli
– truskawki i winogrona
Domowy sos winegret:
– 10 łyżek oliwy z oliwek
– 6 łyżek octu balsamicznego białego
– sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz
Makaron ugotować al dente i przełożyć do dużej, najlepiej szklanej (wygląda bardzo efektownie) miski. Do chłodnego makaronu dodać umytą i osuszoną rukolę i pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Truskawki i winogrona umyć, przekroić na połówki i dodać do makaronu. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać nim makaron. Sałatkę krótko i szybko wymieszać i podawać:)
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania moich propozycji:)
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl