28 lipca 2014

Konkurs na lato

Witam kochani, dziś nietypowo, bez przepisu.
Za to mam dla Was miłą propozycję, taki mały konkurs wakacyjny.
Do wygrania półroczna prenumerata pisma e!stilo magazine.

Bardzo ciekawe pismo, poruszające tematykę zdrowej diety i życia w rytmie natury, zawiera ciekawe wywiady, artykuły o kulturze, stylu życia, promuje atywny sposób spędzania czasu. W magazynie też informacje o kampaniach i akcjach ekologicznych, warsztatach, przydatne adresy, przepisy kulinarne, słowem idealna lektura na lato. 
Zachęcam do udziału w konkursie.





Aby zgłosić się do konkursu:

1. Podaj krótki przepis na szybki i orzeźwiający deser, sałatkę lub inne szybkie i lekkie danie na lato.
2. Dodaj Zufikowo do blogów obserwowanych lub polub na FB ( dodaj info przy zgłoszeniu polubiam/obserwuję jako...)
3. Będzie mi miło jak informację podasz dalej u siebie na stronie, ale nie jest to warunek konieczny

Przepisy (króciutkie chodzi o sam pomysł) zgłaszamy pod postem na blogu do 13ego sierpnia do północy, wyniki ogłoszę 14.08.14.




10 komentarzy:

  1. Zufikowo, polubione już dawno;)
    Moja propozycja to Deser light z malinami bananami i kiwi
    25 dag malin
    2 dojrzałe banany
    3 owoce kiwi
    Serek waniliowy ( 150 ml)
    2 łyżki dżemu smak dowolny u mnie truskawkowy
    Herbatniki kakaowe lub wafelki

    Maliny przebieramy i oczyszczamy , lekko zgniatamy i mieszamy dżemem.

    Banany i kiwi obieramy ze skórki. Banany kroimy na kawałki i miksujemy blenderem razem z serkiem , kiwi także miksujemy na mus.

    Przygotowujemy pucharki, na dno kruszymy wafelki, nakładamy maliny, następnie banany z serkiem, ponownie pokruszone wafelki , na wafelki mus z kiwi po połowie z malinami, na wierzch krem bananowy.

    Ozdabiamy malinami i listkiem mięty.
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moją propozycją jest krem jaglany z malinami - pysznie i zdrowo :)
    Składniki:
    4 łyżki kaszy jaglanej
    3 łyżeczki miodu malinowego
    125 ml śmietanki
    maliny


    Kaszę jaglaną bardzo dokładnie zmiksować (polecam w młynku do kawy). Stopniowo dodawać miód i śmietankę. Miksować dosyć długo, krem ma być naprawdę gładki.
    Do pucharków nakładać po 3 łyżki kremu, następnie kilka malin, później znowu krem. Napełnione pucharki udekorować owocami. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

    Obserwuję bloga jako domowacukierniaewy.blox.pl :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny i lekki deser na lato? Oczywiście główną rolę muszą grać owoce! :)

    Zaczynamy od zrobienia LEMON CURDU : najpierw z 3 CYTRYN, wyciskamy z sok i ocieramy skrórkę, wszystko dodając do garnuszka. Dokładamy 180 G KSYLITOLU, 2 JAJKO i 2 ŻÓŁTKA, 1 ŁYŻKĘ MĄKI ZIEMNIACZANEJ i wszystko zagotowujemy do zgęstnienia. Odkładamy do przestygnięcia i przygotowujemy po garści MALIN, TRUSKAWEK i BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ. Owoce myjemy, truskawki kroimy na mniejsze części. Lemon curd przekładamy do miseczki i mieszamy z 8 ŁYŻKAMI JOGURTU NATURALNEGO. W szklankach rozkładamy na zmianę owoce i cytrynowy krem. Bardzo orzeźwiające i smaczne. Polecam! :)


    Polubiłam na facebooku jako Iwona Pieńczak! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proponuję na lato surówkę deser GRACJA zdrowia, którą jem codziennie w różnych zestawach, często cały.
    Składniki i wykonanie:
    3 łyżki: płatków owsianych górskich - zalewamy gorącą wodą na min. 30 minut
    Orzechy: rozdrabniamy obrane 3 orzechy brazylijskie, 5 orzechów włoskich, 5 orzechów laskowych
    Po łyżeczce eko: nasion dyni, pestek słonecznika, żurawiny, rodzynek
    Po 2 sztuki eko: daktyli, śliwek suszonych, moreli suszonych, fig
    Zmiksować bez dodatku cukru: ½ szklanki świeżych owoców sezonowych + ¼ szklanki kefiru

    Całość wymieszać, polać napojem z kefiru i owoców – pożywne, smaczne, zdrowe...
    PYSZNE – SMACZNEGO!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja polecam pyszną zapiekankę , którą robię z każdym sezonowymi owocami :D
    Nie tylko smaczna , ale i bardzo zdrowa :)

    Oto przepis :)


    Zapiekanka z kaszy jaglanej z truskawkami


    SKŁADNIKI:

    * kasza jaglana – 1 szkl

    * olej rzepakowy – 3 łyżki

    * cukier – 8 łyżek

    * jajka – 3 szt

    * żółtko – 1 szt

    * sól – 1 szczypta

    * ser biały twarogowy ( nie wiaderkowy ) – 350 g

    * laska wanilii – 1 szt

    DODATKOWO:

    * truskawki – 300 g

    * płatki migdałów – ok. 80 g

    * kokos – 50 g

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    Kaszę przelewamy dwukrotnie zimną wodą , a następnie gotujemy w 600 ml lekko osolonej wody ( mieszając co jakiś czas,by nie dopuścić do przypalenia ).

    4 żółtka ucieramy z olejem rzepakowym , 4 czubatymi łyżkami cukru i ziarenkami wanilii.

    Białka ubijamy na sztywną pianę , a następnie dodajemy do ugotowanej kaszy.

    Masę żółtkową wlewamy do białego sera i dokładnie mieszamy ( w razie potrzeby dosładzamy do smaku ).

    Ugotowaną kaszę dzielimy na 2 części , do jednej z nich dodajemy masę serową i dokładnie mieszamy.

    Foremkę do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym , a następnie wyciągamy naszą kaszę zmieszaną z serem.

    Wygładzamy powierzchnię i układamy oczyszczone , przekrojone na pół truskawki.

    Posypujemy po całości uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosem.

    Przykrywamy resztą kaszy i posypujemy resztą cukru.

    Zapiekamy ok. 30 min w 180C.

    Podajemy lekko przestudzoną i posypaną cukrem pudrem!

    Smacznego!


    Pozdrawiam
    Ostra na Słodko

    OdpowiedzUsuń
  6. I jeszcze jeden mój ulubiony letni przepis :)))

    Kokosowe krokiety z truskawkami


    SKŁADNIKI:

    NALEŚNIKI:

    * mąka – 1 szkl

    * mleko – ok. 1,5 szkl

    * mleko kokosowe – 0,5 szkl

    * olej rzepakowy – ok. 70 ml

    * jajko – 2 szt

    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    * sól – 1 szczypt

    NADZIENIE:

    * truskawki – ok. 300 g

    * cukier – do smaku

    DODATKOWO:

    * płatki kukurydziane – 1 szkl

    * kokos – 0,5 szkl

    * jajko – do panierowania

    * olej rzepakowy do smażenia – ok. 200 ml

    * cukier puder do posypania

    * mięta + truskawki – do dekoracji


    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    NALEŚNIKI:

    Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy.

    Smażymy naleśniki , odkładamy w ciepłe miejsce.

    NADZIENIE:

    Truskawki myjemy , kroimy w drobną kostkę , zasypujemy cukrem.

    CAŁOŚĆ:

    Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy , mieszamy z kokosem.

    Na środku naleśników układamy porcję truskawek , zamykamy boki , zwijamy w krokiety.

    Panierujemy w rozbełtanym jajku , a następnie w kokosowej panierce.

    Smażymy kilkanaście sekund na mocno rozgrzanym oleju.

    Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

    Aż nam się uszy trzęsą :D

    Polecam!



    Pozdrawiam
    Sylwia
    Ostra na Słodko

    OdpowiedzUsuń
  7. Może być na przekąskę,dodatek do śniadania lub kolację :) Nadziewane ogórki w 3 różnych odsłonach !

    Składniki:
    -Ogórki gruntowe
    -Jajko na twardo
    -Pomidor
    -Groszek
    -Tuńczyk z puszki
    -Paluszki surimi
    -Musztarda,pieprz,sól
    -Cebulka

    Ogórki myjemy,przekrajamy przez pół i łyżeczką wyciągamy środek (miąższ) nie wyrzucamy go tylko odkładamy na bok.Pomidora kroimy w małą kostkę tak samo jak jajko i surimi.Mieszamy pomidora,miąższ ogórka,groszek z jajkiem/tuńczykiem lub surimi,doprawiamy musztardą,solą,pieprzem oraz poszatkowaną cebulką.Tak przygotowane farsze wkładamy do ogóreczków i zjadamy :D

    Robię takie ogóreczki często,nie jest to czasochłonne,a zdrowe i małokaloryczne.Dobry pomysł na wykorzystanie ogórków :)

    Pozdrawiam Magda

    Obserwuję na fb jako Magda Horabik

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja proponuję zupę chłodnik z awokado, zielonego ogórka z gotowanymi krewetkami:
    Potrzebujemy:
    2 ogórki
    1 dojrzałe awokado
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    100 ml białego wina
    200 ml bulionu warzywnego zimnego
    150 g śmietany kwaśnej
    1 łyżeczka białego octu balsamicznego
    sól, pieprz kolorowy, pieprz cayenne
    8 gotowanych, różowych krewetek bez ogonków

    Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko podsmażyć chwilkę w garnku na oliwie z oliwek. Dolać białe wino i chwilkę odparować. Garnek zdjąć z gazu i wlać warzywny bulion. Do chłodnego bulionu dodać pokrojonego ogórka, pokrojone awokado, śmietanę, doprawić solą, pieprzem kolorowym, pieprzem cayenne i białym octem balsamicznym. Całość zmiksować, ewentualnie doprawić do smaku. Zupę serwować chłodną z gotowanymi krewetkami.

    Moja druga propozycja to pyszną, prostą, akurat „na czasie” sałatka makaronowa:
    Potrzebujemy:
    – 1 opakowanie makaronu penne
    – 1 czerwoną cebulę
    – opakowanie świeżej rukoli
    – truskawki i winogrona

    Domowy sos winegret:
    – 10 łyżek oliwy z oliwek
    – 6 łyżek octu balsamicznego białego
    – sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz

    Makaron ugotować al dente i przełożyć do dużej, najlepiej szklanej (wygląda bardzo efektownie) miski. Do chłodnego makaronu dodać umytą i osuszoną rukolę i pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Truskawki i winogrona umyć, przekroić na połówki i dodać do makaronu. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać nim makaron. Sałatkę krótko i szybko wymieszać i podawać:)

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania moich propozycji:)
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...