02 lipca 2014

Ryba w cukinii, ziołach i chili





Zdradzam mój patent na aromatyczną i soczystą rybę :)
Cytryna i zioła dają wspaniały aromat, a cukinia soczystość.





2 duże filety ryby ze skórką (np. Miruna, Dorsz, Halibut)
1 1/2 średniej cukini ze skórką
cytryna (plasterki i sok z połowy) + do cząstki do podania
świeży tymianek - kilka gałązek
natka pietruszki posiekana (3 łyżki)
koperek posiekany 2-3 łyżki
sól, pieprz cytrynowy
świeże chili drobno posiekane (1/2 łyżeczki)
oliwa




Cukinię ze skórką kroimy wzdłuż na cienkie plastry - posłużą do wyłożenia dna formy do pieczenia (stworzy rodzaj rusztu dla ryby). 
Układamy ją w skropionej oliwą formie żaroodpornej i solimy. Resztę cukinii kroimy w krążki i obsmażamy krótko na patelni na małej ilości oliwy/oleju. 
Rybę kroimy w mniejsze kawałki, solimy, pieprzymy, polewamy oliwą i obtaczamy w ziołach i chili oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy kawałki ryby na warstwie cukinii, układamy pomiędzy usmażone cząstki cukinii, plasterki cytryny, gałązki tymianku i koperku. Skrapiamy oliwą, posypujemy chili.
Wszystko zapiekamy ok. 30 minut. 
Ryba jest soczysta i pachnąca. Podajemy z cząstkami cytryny i np. z ryżem  z cynamonem i kurkumą.








Cukinia 2014


19 komentarzy:

  1. Rybę bardzo lubię i staram się urozmaicać jej podanie. Podoba mi się Twój przepis Zuziu, i chętnie zjadłabym porcję takiej ryby, bo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Krys, rybka bardzo smaczna, nie chwaląc się ;-)

      Usuń
  2. z cukinią to dobry patent!

    OdpowiedzUsuń
  3. jej.. zrobiłaś najlepszy obiad jak chyba ostatnio widziałam <3

    OdpowiedzUsuń
  4. O Zuzanno moja droga ale masz wypasiony talerz. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak tu ślicznie ! Pierwszy raz jestem ale na pewno wrócę :) Cukinia fajnie się zgrywa z rybką... :D

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł:) przyjemnie, aromatycznie, letnio i lekko! bomba!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rybka na medal, pysznie wygląda z cukinią fajnie to połączyłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ,mmmmmmm całość przeapetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowicie wygląda:) Pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fotogeniczne danie, wygląda świetnie i pewnie smakuje jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ja nie lubię ryb, tak na Twoją bym się skusiła bez zastanowienia :) Pozdrawiam Zuziu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie podana ryba, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mmm... aż cieknie ślinka od samych zdjęć!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...