17 marca 2018

Babka serowa (na serkach)


Ostatnio mam fazę na babki. To kolejna moja propozycja.
Pyszna wilgotna babka pieczona na serku naturalnym, dość prosta w wykonaniu, trzeba jednak przestrzegać pewnych reguł w trakcie pieczenia i po - wtedy nie opadnie.
W smaku maślana, aksamitna, dzieciom i nam bardzo smakowała.
Plecam na święta i nie tylko.



Przepis zaczerpnęłam z netu, ale go lekko zmodyfikowałam.





370 g serka naturalnego ( użyłam naturalnych serków, bez dodatków - 2,5 opakowań po 150 g)
200 g masła miękkiego
1,5 szklanki cukru
4 jajka
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta kardamonu

Lukier: cukier puder, odrobina wrzątku i sok z cytryny ( proporcje ok. 2/3 szkl cukru 2 łyżki soku i łyżka wrzątku) mieszamy wszystko aż uzyskamy gładki lukier

WSZYSTKIE SKŁADNIKI W TEMPERATURZE POKOJOWEJ.
Ucieramy mikserem miękkie masło aż nabierze puszystości, dodajemy cukier i dalej ucieramy.
Teraz dokładamy wszystkie serki, po 1 jajku i miksujemy. Na koniec partiami przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie pulsacyjnie miksując.
Wykładamy gęstą masę do dużej foremki - albo długa keksówka albo duża forma na babkę.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika d0 180 stopni, pieczemy bez termoobiegu( inaczej babka nadmiernie urośnie i popęka) na niższej półce piecyka ok 45-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem.
Studzimy w formie w uchylonym piecyku ( ja za szybko wyjęłam i nieco "górka" opadła).
Posypujemy cukre pudrem lub polewamy lukrem.



Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

13 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na babkę serową. Wygląda pysznie! Dziękuję za dołączenie do mojej akcji kulinarnej Wypieczone Święta Wielkanoc 2018. 😃

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam! Z chęcią byśmy taką zjadły, zwłaszcza, że bardzo przypomina wypiek naszej babci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zuziu, czekam na przesyłkę kurierską ze sporym kawałkiem Twojej babki :D
    Tak ładnie wygląda na zdjęciu, że mam wielką ochotę jej spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Stare porzekadło mówi: 'nigdy nie mów nigdy', a ja się zarzekałam, że babek nie lubię i już. Nie twierdzę, że nagle polubiłam, ale tej bym sobie nie odmówiła. Co wpis, to pyszniejsza receptura. 'Fazo na babki' trwaj.
    Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób, jest pyszna, wilgotna.
      A ja z kolei wynalazłam przepis na mazurka który mi pasuje, może go zrobię :)

      Usuń
    2. Zufikowo i mazurek? Brzmi co najmniej intrygująco. Czekam na ciąg dalszy.
      Pozdrawiam.
      A.

      Usuń
  5. Mniam pyszności, porywam duży kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się przepis - musi być super smaczna :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...