04 sierpnia 2018
Cytrynowiec z ananasem
Krąży wiele przepisów na ciasto z masą cytrynową, nabrałam ochoty żeby zrobić taki smakołyk.
Poniższy przepis jest zlepkiem kilku znalezionych na Mikserze.
Polecam to ciasto w upały, bardzo orzeźwiające, trudno poprzestać na jednym kawałku.
Dodatek ananasa i herbatników fajnie przełamuje kwaśność ciasta.
Na ciasto składają się: spód biszkoptowy, masa budyniowa cytrynowa, ananasy z puszki, duża paczka herbatników, pianka śmietankowa.
Forma 25x35
Spód:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej tortowej
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka oleju, 3 łyżki wody
szczypta soli
Miksujemy białka na sztywno, dodając po łyżce cukier puder. Kiedy uzyskamy bezę, dodajemy po jednym żółtku, wodę, olej miksując. Na koniec dodajemy mieszankę mąk i soli i delikatnie łączymy z pianą.
Przekładamy do formy nasmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem. Pieczemy w 170 stopniach ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z papieru i umieszczamy na dnie formy.
Nasączamy biszkopt sokiem z ananasów.
Masa budyniowa cytrynowa:
2 budynie śmietankowe
250 g masła miękkiego
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
3 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1.5 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier z wanilią
Dodatkowo : 300 g herbatników (duża paczka),
puszka ananasów w kawałkach dobrze odsączonych na sitku ( zachować sok)
Wyciskamy sok z cytryn ( możemy dodatkowo użyć siteczka aby pozbyć się drobin z cytryn), uzupełniamy wodą aby uzyskać 2.5 szklanki płynu. Przelewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem.
W 1/2 szklanki wody mieszamy budyń, obie mąki, żółtka i dodajemy do gotującego się płynu.
Chwilę gotujemy mieszając. Studzimy budyń.
Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego partiami ostudzony budyń.
Pianka śmietankowa:
500 ml śmietanki 30% mocno schłodzonej
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Zalewamy żelatynę odrobiną wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia na 10 minut.
Po tym czasie podgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczenia, uważając aby nie zagotować. Studzimy chwilę. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ostudzoną żelatynę, miksujemy, wylewamy tężejącą masę na herbatniki.
SKŁADANIE CIASTA: na nasączony biszkopt wykładamy masę cytrynową, na niej kawałeczki ananasa, warstwę herbatników, na to pianka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jakie pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńPrezentuje się rewelacyjnie :) Aż ma się ochotę na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Idealne na upały.
OdpowiedzUsuńSama mam na nie ochotę po obejrzeniu tych setek zdjęć na różnych blogach...
:)
o Boże, to musi być pyszne!!!
OdpowiedzUsuńOch, ciasto idealne dla mnie <3
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest rzeczywiście letnim hitem również u nas i jeden kawałek zjeść, to jakby w ogóle nie zjeść - choć z ananasem w duecie nie miałam przyjemności. Dobrze, że zajrzałam, pomysł z ananasem bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Agnieszka
W niedzielę jadłyśmy cytrynowca i był przepyszny. Twoja wersja na pewno też taka jest :)
OdpowiedzUsuń