Sezon truskawkowy w pełni, kusi żeby znowu ciasto zrobić.
Delikatna warstwa jogurtowa urozmaicona ciastkami zwieńczona warstwą owoców w galaretce.
Całość orzeźwiająca jak koktajl owocowy. Nie wymaga pieczenia, ciasto dość szybko zastyga.
blaszka 25x25 cm
Masa jogurtowa:
800 ml jogurtu naturalnego (użyłam 2 duże bez laktozy)
4 serki homogenizowane z wanilią (po 150 g)
7 łyżeczek żelatyny + 50 ml wody
2-3 łyżki cukru pudru ( do smaku)
Warstwa z truskawkami:
2 galaretki poziomkowe+1l gorącej wody
500 g truskawek
Dodatkowo:
300 g herbatników na spód
2 paczki ciastek delicji truskawkowych w białej czekoladzie ( lub czarna porzeczka w białej czekoladzie)
Masa jogurtowa: mieszamy serki, jogurt, cukier. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami wody i odstawiamy na 10 minut aż napęcznieje. Po tym czasie znów dodajemy kilka łyżek wody i wolniutko ją podgrzewamy na gazie i mieszamy aż się rozpuści, nie może się zagotować! Dodajemy trochę masy jogurtowej hartując żelatynę, wlewamy cienką strużką do masy jogurtowej miksując wszystko do połączenia.
Warstwa z truskawkami: umyte truskawki odszypułkujemy i suszymy na durszlaku. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do zastygnięcia.
Przygotowanie ciasta: na dnie formy układamy herbatniki, wylewamy 1/2 tężejącej masy jogurtowej, wstawiamy do lodówki na chwilkę, układamy ciasteczka biszkoptem w dół, pozostałą masę jogurtową.
Na tężejącej masie układamy truskawki, wylewamy już tężejącą galaretkę.Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 2 godziny, do stężenia galaretki.
Uwielbiam serniki pod każdą postacią, truskawki również, więc jestem na tak :)
OdpowiedzUsuńapetyczne i delikatne ciasto!
OdpowiedzUsuńZuziu uwielbiam takie ciasta. Jak dla mnie bomba 💗
OdpowiedzUsuńTAki torcik to pysznosci
OdpowiedzUsuńNie dość, że z truskawkami to jeszcze z delicjami! To musiał być sztos :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSerniki bez pieczenia z truskawkami są najlepsze, szczególnie latem :)
OdpowiedzUsuńMniam... cudowne połączenie.
OdpowiedzUsuń