27 sierpnia 2018

Ciasto ze śliwkami i bezową pianką

Mięciutki spód, aromatyczne śliwki i słodka pianka bezowa z chrupiącym wierzchem, czego chcieć więcej od ciasta w letni dzień? ;-)
Najpierw myślałam o kruchym spodzie, ale spodobał mi się ten - śliwki zatopione są w mięciutkim maślanym cieście ucieranym. Polecam to ciacho w sezonie śliwek! Pycha.





Spód ucierany (duża blacha):
4 żółtka
1/2 szklanki cukru + wanilia
200 g miękkiego masła
3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 700 g śliwek

Pianka bezowa:
4 białka
szklanka drobnego cukru


Śliwki myjemy, dzielimy na pół, większe na ćwiartki, osuszamy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem i szczyptą soli.

Miękkie masło dobrze ucieramy z 1/2 szklanki cukru. Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku, następnie dodajemy śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste, wykładamy je łyżką do formy wyłożonej papierem (można sobie pomóc i rozprowadzić ciasto zwilżoną w wodzie łyżką). Na cieście układamy gęsto połówki śliwek środkiem do góry i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Z białek ubijamy pianę dodając stopniowo cukier.

Nakładamy bezę na podpieczone gorące ciasto i wstawiamy jeszcze na 20 minut do piecyka do zezłocenia wierzchu.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Źródło przepisu



4 komentarze:

  1. Na takie ciasto nie trzeba długo mnie namawiać :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie też namawiać na kawałek nie potrzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy ciasta z bezową pianką, a to wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochamy śliweczki więc to ciasto do nas przemawia, wraz z tą piękną bezą :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...