08 października 2012

Babeczki dyniowe






Puszyste, leciutkie, wilgotne.



1/2 szklanki puree z dyni*
1/2 szklanki maślanki
60 g masła
1 szklanka cukru
2 jajka
1 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki startej skórki pomarańczy
pestki dyni do posypania





Nagrzewamy piecyk do 180 stopni.
W rondelku rozpuszczamy masło (nie gotujemy), dodajemy 1/2 cukru i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy puree z dyni, skórkę pomarańczową i mieszamy do połączenia. Studzimy.
W osobnej misce ubijamy jajka z pozostałą 1/2 cukru ok 3 minut na puszystą masę.
Dodajemy partiami maślankę na przemian z mąką połączoną z proszkiem, sodą i przyprawami mieszając łyżką.
Na koniec dodajemy masę dyniową i mieszamy wszystko delikatnie. 
Wypełniamy foremki, posypujemy ziarnem dyni i pieczemy 20 minut (do suchego patyczka).


*Aby przygotować mus z dyni musimy ją najpierw upiec. 
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Dynię kroimy na kawałki razem ze skórą. 
Usuwamy miąższ z pestkami. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. 
Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy na gładki mus.




Dyniowe przysmaki

14 komentarzy:

  1. Jakoś niepewnie podchodzę do wypieków z dynią, ale jak widzę takie babeczki, to nabieram ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dyniowe wypieki! Są niesamowicie delikatne, wilgotne, pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dyniowe wypieki :) I przerabiam ja na co tylko się da ;) Babeczki super!

    OdpowiedzUsuń
  4. brzmią pysznie, robiłam niedawno podobne, ale z tartą dynią, jednakże mym zdaniem z pieczoną będą o niebo lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmmmmmm wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Miło mi że przypadły Wam do gustu:)
    Polecam je szczerze.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ech, ja bym tak chętnie upiekła takie dyniowe babeczki, ale mnie się nigdy nie chce zrobić musu z dyni a kupnego też nie chcę używać. No cóż, pozostaje mi napatrzeć się na Twoje. P.S. Cieszę się niezmiernie, że odchudzone placki smakowały. Przesyłam cieplutkie pozdrowionka :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Namawiam Cię na te babeczki, mus to nic trudnego: kroisz dynię na kilka części, pieczesz, a jak zmięknie to zeskrobujesz miąższ łyżką i dziabiesz widelcem! Z plackami było więcej roboty! :)
      Pozdrawiam również:)

      Usuń
    2. Hmmmm no dobra, przekonałaś mnie. Może wyskrobię dynię w ten weekend ;-)

      Usuń
    3. Ooo! daj znać czy smakowały:)

      Usuń
  8. Babeczek dyniowych jeszcze nie robiłem, ale z takiego przepisu czasami piekę w blaszce jako ciasto, pyszne jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babeczki też pyszne.
      Ciasto też piekłam, może jeszcze się tu pojawi;)

      Usuń
  9. Lubię dynię, a szczególnie pestki :) Babeczki wyglądają super.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...