Zapragnęłam takich ziemniaczków..
I odkryłam prosty patent jak je nacinać aby nie przeciąć do końca, nie wiem kto jest autorem, ale pokłony dla tej osoby za tęgą głowę i pomysłowość.
A teraz przepis..
6-8 ziemniaków (lub ile dacie radę zjeść)
1-2 ząbki czosnku pokrojone na cieniutkie plasterki
świeży/suszony tymianek do posypania
olej do posmarowania
1 łyżka masła
sól, pieprz
1 łyżka masła
sól, pieprz
Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy (możemy obrać), a następnie każdego ziemniaka kładziemy na łyżce (najlepiej drewnianej) i nacinamy na głębokość 3/4 grubości ziemniaka w odległości ok 3 mm (łyżka ułatwi nam zadanie, zatrzyma nóż, dzięki czemu nie przetniemy całkiem ziemniaka).
Pomiędzy nacięcia (listki) wkładamy cieniutkie plasterki czosnku (do każdego ziemniaka 2-3 plasterki) i tak przygotowane ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem, kropimy olejem i posypujemy przyprawami (sól, pieprz, tymianek). Do naczynia dokładamy 1 łyżkę masła i całość wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut (w zależności od rodzaju ziemniaków), a w ostatniej fazie podpiekamy od góry, aby ziemniaki były chrupiące.
Podajemy jako przekąskę (solo lub z sosami) lub jako dodatek do mięs czy ryb.
Naprawdę genialny pomysł na ziemniaki :) Muszę wyprópbować.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten łyżkowy patent!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne i niebanalne kartofelki!!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńcudne
OdpowiedzUsuńOdkąd pierwszy raz zobaczyłem te ziemniaki to za mną chodzą, ale jeszcze nie robiłem :) Widziałem też patent, żeby ziemniaka położyć między 2 deskami do krojenia i wtedy nacinać, deski zatrzymują nas przed przecięciem za mocno :)
OdpowiedzUsuńTeż pomysłowe, ale deski się rozsuną a łyżka nie ucieknie;))
UsuńZrób koniecznie, są pyszne.
Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczone ziemniaki! A patent musze wypróbować:)
OdpowiedzUsuńtak przygotowane ziemniaki nazywaja sie hasselback - jelsi korzysta sie z przepisow od dawna obecnych w jakiejs kuchni wypada podawac ich nazwy/zrodla
OdpowiedzUsuńPrzepis krąży po necie więc skorzystałam i podałam źródło jeśli nie zauważyłeś.
UsuńA za uściślenie dziękuję.
Koniecznie muszę spróbować
OdpowiedzUsuńPrzydatny patent :D
OdpowiedzUsuńtakich ziemniaków nigdy nie odmawiam!:D
OdpowiedzUsuńJeny, kolejne smakowicie wyglądające danie..!
OdpowiedzUsuńTej jesieni - dzięki Tobie - spróbowałam zrobić coś z dyni. Na pierwszy ogień poszła zupa dyniowo-imbirowa, ale w ciągu dwóch dni musiałam ją gotować już 2 razy. W każdym razie dzięki Twoim dyniowym wpisom się odważyłam, za co bardzo dziękuję :)
Asiu, bardzo miło mi to słyszeć.
UsuńJa w poprzednim sezonie dyniowym ciągle zupę gotowałam, dlatego w tym staram się inaczej odkryć dynię:)
Jeszcze wpisy dyniowe będą, zapraszam:)
Będę zaglądać :)
Usuńświetny efekt
OdpowiedzUsuńniesamowicie podane ziemniaczki:) jakbym takie dostała na talerzyku, to nic poza nimi nie byłoby mi potrzebne!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tą łyżką :)
OdpowiedzUsuńpomysł fajny, pewnie możńa do różnych warzyw wykorzystać :-)
OdpowiedzUsuńPaten na ziemniaka znam i go uwielbiam, tak pieczone ziemniaczki nazywa się Hasselback.
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jednak wersji czosnkowej, muszę to nadrobić :)
Wiem, szkoda że nie napisałam w tytule Hasselback bo już druga osoba mi o tym pisze:D
UsuńTymianek i czosnek najlepsi przyjaciele ziemniaka;)
Tego patentu nie znałam, więc się przyda na następne pieczenie ziemniaków. :)))
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj niezła frajda to krojenie;)
UsuńAleż cudnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują tak pieczone ziemniaki :-D Patent z łyżką boski. Nie wpadłabym na to :-)
OdpowiedzUsuńPatent muszę wypróbować, bo pieczozne ziemniaczki uwielbiam.
OdpowiedzUsuńfajny patent na ziemniaka prosty i szybki więc spróbuję przy najbliższej okazji obiadu z ziemniakami :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ! :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ! Dodałabym swoje zdjęcia ale nie ma tu takiej możliwości ......udały się , jak Twoje :-) :-) :-) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrześlij na zufikowo@gmail.com a dodam je pod postem. Pozdrawiam
Usuń