05 października 2012

Pieczone ziemniaki i mały patent






Zapragnęłam takich ziemniaczków..
I odkryłam prosty patent jak je nacinać aby nie przeciąć do końca, nie wiem kto jest autorem, ale pokłony dla tej osoby za tęgą głowę i pomysłowość. 
A teraz przepis..



6-8 ziemniaków (lub ile dacie radę zjeść)
1-2 ząbki czosnku pokrojone na cieniutkie plasterki
świeży/suszony tymianek do posypania
olej do posmarowania
1 łyżka masła
sól, pieprz



Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy (możemy obrać), a następnie każdego ziemniaka kładziemy na łyżce (najlepiej drewnianej) i nacinamy na głębokość 3/4 grubości ziemniaka w odległości ok 3 mm (łyżka ułatwi nam zadanie, zatrzyma nóż, dzięki czemu nie przetniemy całkiem ziemniaka).
Pomiędzy nacięcia (listki) wkładamy cieniutkie plasterki czosnku (do każdego ziemniaka 2-3 plasterki) i tak przygotowane ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem, kropimy olejem i posypujemy przyprawami (sól, pieprz, tymianek). Do naczynia dokładamy 1 łyżkę masła i całość wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut (w zależności od rodzaju ziemniaków), a w ostatniej fazie podpiekamy od góry, aby ziemniaki były chrupiące. 
Podajemy jako przekąskę (solo lub z sosami) lub jako dodatek do mięs czy ryb.






33 komentarze:

  1. Naprawdę genialny pomysł na ziemniaki :) Muszę wyprópbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten łyżkowy patent!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne i niebanalne kartofelki!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odkąd pierwszy raz zobaczyłem te ziemniaki to za mną chodzą, ale jeszcze nie robiłem :) Widziałem też patent, żeby ziemniaka położyć między 2 deskami do krojenia i wtedy nacinać, deski zatrzymują nas przed przecięciem za mocno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też pomysłowe, ale deski się rozsuną a łyżka nie ucieknie;))
      Zrób koniecznie, są pyszne.

      Usuń
  5. Uwielbiam pieczone ziemniaki! A patent musze wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. tak przygotowane ziemniaki nazywaja sie hasselback - jelsi korzysta sie z przepisow od dawna obecnych w jakiejs kuchni wypada podawac ich nazwy/zrodla

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis krąży po necie więc skorzystałam i podałam źródło jeśli nie zauważyłeś.
      A za uściślenie dziękuję.

      Usuń
  7. takich ziemniaków nigdy nie odmawiam!:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeny, kolejne smakowicie wyglądające danie..!
    Tej jesieni - dzięki Tobie - spróbowałam zrobić coś z dyni. Na pierwszy ogień poszła zupa dyniowo-imbirowa, ale w ciągu dwóch dni musiałam ją gotować już 2 razy. W każdym razie dzięki Twoim dyniowym wpisom się odważyłam, za co bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, bardzo miło mi to słyszeć.
      Ja w poprzednim sezonie dyniowym ciągle zupę gotowałam, dlatego w tym staram się inaczej odkryć dynię:)
      Jeszcze wpisy dyniowe będą, zapraszam:)

      Usuń
  9. niesamowicie podane ziemniaczki:) jakbym takie dostała na talerzyku, to nic poza nimi nie byłoby mi potrzebne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł z tą łyżką :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pomysł fajny, pewnie możńa do różnych warzyw wykorzystać :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Paten na ziemniaka znam i go uwielbiam, tak pieczone ziemniaczki nazywa się Hasselback.
    Nie próbowałam jednak wersji czosnkowej, muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, szkoda że nie napisałam w tytule Hasselback bo już druga osoba mi o tym pisze:D
      Tymianek i czosnek najlepsi przyjaciele ziemniaka;)

      Usuń
  13. Tego patentu nie znałam, więc się przyda na następne pieczenie ziemniaków. :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie się prezentują tak pieczone ziemniaki :-D Patent z łyżką boski. Nie wpadłabym na to :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Patent muszę wypróbować, bo pieczozne ziemniaczki uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. fajny patent na ziemniaka prosty i szybki więc spróbuję przy najbliższej okazji obiadu z ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepyszne ! Dodałabym swoje zdjęcia ale nie ma tu takiej możliwości ......udały się , jak Twoje :-) :-) :-) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prześlij na zufikowo@gmail.com a dodam je pod postem. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...