Pyszne, wilgotne i puszyste.
Bardzo aromatyczne.
Gorąco polecam.
Dołączam do Festiwalu Dyni.
Przez najbliższe dni powrót do dyni w kuchni:)
z małymi zmianami
250 ml musu z dyni*
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka starta z 1 dużej pomarańczy
3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Polewa:
1 łyżeczka słodkiej śmietanki
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
sok z cytryny (1-2 łyżki)
cukier puder ok. 1/2 szklanki
Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo masła). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
Dodać mus z dyni i skórkę z pomarańczy, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy na polewę (ja odłożyłam, ale użyłam do innego wypieku;).
Do reszty (większości masy) dodać żółtka i wymieszać.
Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Połączyć składniki polewy i polać ciasto gdy będzie już ostudzone.
*Aby przygotować mus z dyni musimy ją najpierw upiec.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Dynię kroimy na kawałki razem ze skórą.
Usuwamy miąższ z pestkami. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut.
Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy na gładki mus.
Usuwamy miąższ z pestkami. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut.
Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy na gładki mus.
Dyniowo i smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńPuszysty takie placuszki lubię :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko i podoba mi się pomarańczowy akcent :)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
Usuńsuper yummy :)
OdpowiedzUsuńJezuuuu, to musi być pyszne!! Trochę mam dość pieczenia ciast, ale chyba się skuszę za jakiś czas :)
OdpowiedzUsuńP.S. Zdjęcia moich wypieków niestety nie mam :)
Na pewno były pycha
UsuńWidzę, że dynia u ciebie nie tylko w babeczkach :-D Ciasto wygląda pysznie. I ten wspaniały kolor :-D Mniam, mniam :-D
OdpowiedzUsuńKolor ma przecudny :) I wygląda bardzo puszyście :)
OdpowiedzUsuńdokładnie kolor jest świetny :) smak na pewno też :))
OdpowiedzUsuńZuzka, to ciasto jest grzechu warte :) Na pewno wykorzystam przepis i umieszczę u siebie :)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się! jest warte grzechu ;-)
UsuńA mam pytanko, czy ciasto można upiec dwa dni przed spożyciem, czy lepiej dzień wcześniej? Potrzebuje na niedziele ale jutro jest święto i nie chce mi się piec....
OdpowiedzUsuńPrzepraszam dopiero zauważyłam pytanie, lepiej dzień przed, można schłodzić w lodówce
Usuń