Delikatne, zdrowe, kolorowe:) ekspresowe w wykonaniu.
Miałam zapas puree z dyni, co tu zrobić z tego na obiad? placki były, zupa była..padło na kluseczki.
Mąka orkiszowa daje im przyjemny orzechowy posmak.
Sos z sezamem pasuje po prostu idealnie, wymyśliłam go naprędce, a potem zobaczyłam że są przepisy łączące dynię z sezamem, odetchnęłam :) czyli smakuje jak powinno a nawet lepiej ;-)
kluseczki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
300 ml pure z dyni
pół szklanki mąki orkiszowej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżeczka soli, pieprz
tymianek lub bazylia suszone ( pół łyżeczki)
brokuły do podania - ugotowane w osolonej wodzie z ząbkiem czosnku ok. 4 minut.
sos:
200 ml soku przecierowego z dyni (płynny ale nie klarowny)
1 łyżka śmietanki 30%
pasta sezamowa 1 płaska łyżka
gałązka tymianku
kawałek kory cynamonu
listek laurowy
pieprz, sól
Wykonanie
kluseczki:
Miksujemy kaszę z dynią i pozostałymi składnikami..
Nastawiamy wodę z solą i odrobina oliwy, wrzucamy łyżką kluseczki na wrzątek.
Gotujemy na bardzo małym płomieniu.
Po wypłynięciu gotujemy ok. minuty i odcedzamy, odsączamy na durszlaku, skrapiamy oliwą.
Podajemy z sosem.
Sos:
W małym rondelku nastawiamy na małym ogniu: sok z dyni, korę cynamonu, listek laurowy, gałązkę tymianku i redukujemy chwilę.
Dodajemy na koniec śmietankę i pastę sezamową, doprawiamy sola i pieprzem.
Sos jest delikatny ale o wyraźnym smaku dyni i sezamu.
Polewamy kluseczki i posypujemy danie sezamem.
Baza sosu - sok dyniowy
aromatycznie! mmm
OdpowiedzUsuńbardzo kreatywnie i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym takie kluseczki... puree z dyni jeszcze mam, więc nic tylko brać się do roboty :D
OdpowiedzUsuńzrób zrób!:)
UsuńFajny pomysł :D
OdpowiedzUsuńUwielbiamy wszystkie kluski, te wyglądają obłędnie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kaszę jaglaną i dynię, więc koniczenie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńwow, jak to fajnie wygląda~!
OdpowiedzUsuńSUPER!
OdpowiedzUsuńmam smaka na te kluchy :) mniaaam
OdpowiedzUsuń