19 września 2013
Tymiankowe curry z kurczakiem i kabaczkiem
Kremowe, bardzo aromatyczne ale delikatne, z nutką kokosową i cytrynową.
To wersja curry, która nie jest bardzo pikantna, można dodać więcej chili jeśli ma być na ostro.
Warzywa duszone w przyprawach i mleczku kokosowym zyskują jedwabistą konsystencję. Użyłam gotowej przyprawy jednak jej skład mnie zachwycił - dała cały aromat daniu, od siebie dodałam w zasadzie tymianek, czosnek, trochę cytryny i to wystarczyło.
Jeśli nie macie przyprawy trzeba postarać się o jej składniki (podaje je w nawiasie poniżej).
Gorąco polecam to danie na jesienne dni. Rozgrzewa i daje słonecznej energii! :)
2-3 duże (podwójne) udka kurczaka
ok. 250 g kabaczka pokrojonego w kostkę
2 duże ziemniaki
2 marchewki
mała cebula
kawałek czerwonej słodkiej papryki
3 średnie pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka proszku curry do zamarynowania kurczaka
pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili (bez pestek)
kawałek kory cynamonu (ok. 3 cm)
1 łyżka przyprawy "Indyk w sosie curry" Royal Brand
( w składzie suszony imbir w płatkach, trawa cytrynowa, papryczka chili, kurkuma,
płatki kokosowe, curry, ziarna kardamonu - ok. 3 ziarenka na taką porcję).
olej do smażenia
200 ml mleczka kokosowego
sól
świeży tymianek cytrynowy (4-6 gałązki)
łyżka soku z cytryny
Z mięsa kurczaka zdejmujemy skórę, udka dzielimy na mniejsze części, smarujemy lekko oliwą, solimy i posypujemy curry, odstawiamy na conajmniej pół godziny aby mięso przeszło aromatem przyprawy.
Kabaczka obieramy ze skórki, wydrążamy pestki (użyjemy tylko miąższu) i kroimy w 2 cm kostkę. Tak samo ziemniaki. Marchew kroimy wzdłuż i na talarki.
Cebule kroimy w kostkę podobnej wielkości co warzywa, czosnek drobno siekamy.
W średnim garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przyprawę Royal, korę cynamonu, cebulę, czosnek i posiekane chili. Po chwili dorzucamy pozostałe warzywa i krótko obsmażamy, na koniec dodajemy pomidory i solimy.
Zalewamy wszystko ok. szklanką wody (tak by przykryło je do połowy i chwilę dusimy).
W międzyczasie smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni aby się lekko zrumienił.
Dorzucamy go do warzyw, zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym tak by całość była przykryta płynem. Dodajemy gałązki tymianku. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut lub dłużej, tak by kurczak był miękki (mięso łatwo odejdzie od kości).
Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny.
Podajemy z aromatycznym ryżem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda pysznie i rozgrzewająco, no i jest w sam raz na taki mokry dzień jaki dzisiaj mam za oknem:)
OdpowiedzUsuńCurry nigdy nie odmawiam. Chętnie spróbuję tego tymiankowego:)
OdpowiedzUsuńIdealne danie na jesień ;-) wygląda bardzo apetycznie !
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:) chętnie bym zjadła taki obiad:)
OdpowiedzUsuńTak Zuza...poprawiam się to nie jest zupa. :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWiem że będe jadła bo jest smaczne
OdpowiedzUsuńdanie idealne dla mnie:D kocham!
OdpowiedzUsuńZajrzę, dziękuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńJak to jest z mleczkiem kokosowym, czy tak długo gotowane nie straci aromatu? Czy nie ma różnicy?
Pozdrawiam,
Asia
Nie traci, a warzywa i mięso zyskują jego smak. Mięso wstępnie obsmażam, warzywa się chwilę próżą i dopiero wszystko zalewam mleczkiem kokosowym i duszę pod przykryciem na malutkim ogniu.
UsuńPozdrawiam Asiu
świetny rozgrzewający posiłek i te kolory takie energetyczne
OdpowiedzUsuńPrzesmacznie wygląda - uwielbiam takie zupo gulasze. :D
OdpowiedzUsuńbędę musiała wypróbować ten przepis :) to moje smaki.
OdpowiedzUsuń