19 września 2013

Tymiankowe curry z kurczakiem i kabaczkiem


Kremowe, bardzo aromatyczne ale delikatne, z nutką kokosową i cytrynową.
To wersja curry, która nie jest bardzo pikantna, można dodać więcej chili jeśli ma być na ostro. 
Warzywa duszone w przyprawach i mleczku kokosowym zyskują jedwabistą konsystencję. Użyłam gotowej przyprawy jednak jej skład mnie zachwycił - dała cały aromat daniu, od siebie dodałam w zasadzie tymianek, czosnek, trochę cytryny i to wystarczyło. 
Jeśli nie macie przyprawy trzeba postarać się o jej składniki (podaje je w nawiasie poniżej). 
Gorąco polecam to danie na jesienne dni. Rozgrzewa i daje słonecznej energii! :)



2-3 duże (podwójne) udka kurczaka 
ok. 250 g kabaczka pokrojonego w kostkę
2 duże ziemniaki
2 marchewki
mała cebula
kawałek czerwonej słodkiej papryki
3 średnie pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka proszku curry do zamarynowania kurczaka
pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili (bez pestek)
kawałek kory cynamonu (ok. 3 cm)
1 łyżka przyprawy "Indyk w sosie curry" Royal Brand
( w składzie suszony imbir w płatkach, trawa cytrynowa, papryczka chili, kurkuma, 
płatki kokosowe, curry, ziarna kardamonu - ok. 3 ziarenka na taką porcję). 
olej do smażenia
200 ml mleczka kokosowego
sól
świeży tymianek cytrynowy (4-6 gałązki)
łyżka soku z cytryny


Z mięsa kurczaka zdejmujemy skórę, udka dzielimy na mniejsze części, smarujemy lekko oliwą, solimy i posypujemy curry, odstawiamy na conajmniej pół godziny aby mięso przeszło aromatem przyprawy.
Kabaczka obieramy ze skórki, wydrążamy pestki (użyjemy tylko miąższu) i kroimy w 2 cm kostkę. Tak samo ziemniaki. Marchew kroimy wzdłuż i na talarki.
Cebule kroimy w kostkę podobnej wielkości co warzywa, czosnek drobno siekamy.
W średnim garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przyprawę Royal, korę cynamonu, cebulę, czosnek i posiekane chili. Po chwili dorzucamy pozostałe warzywa i krótko obsmażamy, na koniec dodajemy pomidory i solimy. 
Zalewamy wszystko ok. szklanką wody (tak by przykryło je do połowy i chwilę dusimy). 
W międzyczasie smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni aby się lekko zrumienił.
Dorzucamy go do warzyw, zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym tak by całość była przykryta płynem. Dodajemy gałązki tymianku. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut lub dłużej, tak by kurczak był miękki (mięso łatwo odejdzie od kości). 
Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny.
Podajemy z aromatycznym ryżem.
Smacznego!





14 komentarzy:

  1. wygląda pysznie i rozgrzewająco, no i jest w sam raz na taki mokry dzień jaki dzisiaj mam za oknem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Curry nigdy nie odmawiam. Chętnie spróbuję tego tymiankowego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne danie na jesień ;-) wygląda bardzo apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda:) chętnie bym zjadła taki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak Zuza...poprawiam się to nie jest zupa. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiem że będe jadła bo jest smaczne

    OdpowiedzUsuń
  7. danie idealne dla mnie:D kocham!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zajrzę, dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda niezwykle apetycznie!
    Jak to jest z mleczkiem kokosowym, czy tak długo gotowane nie straci aromatu? Czy nie ma różnicy?
    Pozdrawiam,
    Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie traci, a warzywa i mięso zyskują jego smak. Mięso wstępnie obsmażam, warzywa się chwilę próżą i dopiero wszystko zalewam mleczkiem kokosowym i duszę pod przykryciem na malutkim ogniu.
      Pozdrawiam Asiu

      Usuń
  10. świetny rozgrzewający posiłek i te kolory takie energetyczne

    OdpowiedzUsuń
  11. Przesmacznie wygląda - uwielbiam takie zupo gulasze. :D

    OdpowiedzUsuń
  12. będę musiała wypróbować ten przepis :) to moje smaki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...