14 września 2013

Tort czekoladowy z kawową nutą amaretto i musem czekoladowym





Zapraszam na pyszny torcik, ciasto mocno kakaowe z nutką kawy amaretto, wilgotne, nie wymagające nasączania, a krem i mus mocno czekoladowe z 70% czekolady!

Kaloryczny jest, ale czasem można pofolgować, w końcu po to są torty czekoladowe ;-)







Przepis na samo ciasto pochodzi z BBC Food, reszta to moja kombinacja:)

Ciasto na foremkę średnicy 20-21cm:
225 g mąki pszennej
200 g cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej
80 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 jajka
250 ml mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej amaretto Skworcu
1 łyżeczka esencji z gorzkich migdałów
125 ml oleju
250 ml gorącej wody

Mus:
400 ml śmietanki kremówki
100 g czekolady gorzkiej 70 %
2 łyżki cukru pudru

Krem na wierzch:
3/4 kostki miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1.5 tabliczki gorzkiej czekolady
kilka kropli esencji migdałowej (tej co wyżej)






Mus: rozgrzewamy śmietankę (połowę) w małym rondelku aż będzie gorąca ale nie wrząca, wyłączamy i wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia, potem dodajemy resztę chłodnej śmietanki. Wszystko chłodzimy w lodówce min. godzinę.

W tym czasie pieczemy ciasto.
Zaparzamy szklankę kawy.
W misce mieszamy wszystkie składniki (za wyjątkiem gorącej kawy) Miksujemy mikserem na niskich obrotach. Dolewamy powoli kawę i dalej miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Ciasto będzie dość płynne, przelać je do formy posmarowanej masłem, dnem wyłożonym papierem. 
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu dobrze przestudzić.
Przecinamy ciasto na 2 części.
Przygotowujemy mus: miksujemy schłodzoną masę na puszystą masę.
Przekładamy ciasto i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu.




Krem: ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuszczamy nad parą, studzimy i dodajemy do masy maślanej, miksujemy.
Pokrywamy kremem wierzch i boki ciasta.
Na wierzchu możemy posypać dodatkowo wiórkami z gorzkiej czekolady.






26 komentarzy:

  1. bardzooo lubię smak kawy w ciastach, kocham wprost! piszę się na duży kawałek takiego tortu w towarzystwie dobrej mocnej herbaty bez cytryny mmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Fenomenalny. aż dech zapiera! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Omamooooo... tak się nie traktuje ludzi na diecie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to ciasto. Jest genialne,; wilgotne, miękkie i obłędnie pyszne, a w wersji z kremem to już poezja. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z reguły lubię ciemne ciasta, tak jak kocham kakao i kawę. Twoje wygląda na dopieszczone i prezentuje się znakomicie..:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie mogę powiedzieć, że bym zjadła...ja bym pożarła ten tort! ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. czekoladowy z nutką kawy w sam raz dla mnie do kawusi z cukrem :) tym bardziej że śmietaną czyli leciutki jak piórko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. po prostu cudo :):):)Kinga

    OdpowiedzUsuń
  9. Elegancki i pewnie bardzo intensywny w smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ten tort musi być pyszny, uwielbiam kawowe a do tego gorzka czekolada hmm

    OdpowiedzUsuń
  11. Alez dobrze trafiłam, częstuję się największym kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję i przesyłam buziaki czekoladowe wszystkim łasuchom ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Słodko, odświętnie i wykwintnie! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten tort to musiała być prawdziwa rozkosz! :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Taki tort,jego smak wspomina się kilka dni.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  16. Co ja tam będę pisać, spróbować nie mogę, bo daleko, a smaku mi narobiłaś ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej ale mi się przykro zrobiło...nie ma wyjścia musisz zrobić i ocenić czy dobry!

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...