Wciąż powracam do tego przepisu, jest niezawodny, a ciasto szybko się piecze i łączy się z powodzeniem z wieloma dodatkami.
Tym razem wersja kawowa z gruszkami.
Kawa dodatkowo pogłębiła czekoladowy smak ciasta.
Taka pora roku że zasypani jesteśmy owocami, a mnie jak zwykle zachciewa się "ciężkich" zimowych smaków.
A może to głód czekolady?
Jeśli kiedykolwiek dopadnie Was chęć na coś bardzo czekoladowego, a w lodówce zabraknie jajek, polecam spróbować tego przepisu:)
Polecam też wersję z malinami.
1/3 szklanki niesłodzonego kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru (dałam nieco mniej)
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka zaparzonej kawy amaretto (ostudzonej)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół tabliczki posiekanej czekolady (gorzkiej)
pół tabliczki posiekanej czekolady (gorzkiej)
3 gruszki + cynamon
pół tabliczki gorzkiej czekolady 70% , posiekanej
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre.
Połączyć obie zawartości misek, mieszając do chwili połączenia się składników.
Na koniec dorzucamy część posiekanej czekolady.
Połączyć obie zawartości misek, mieszając do chwili połączenia się składników.
Na koniec dorzucamy część posiekanej czekolady.
Ciasto wylać na formę o wymiarach 20/20cm lub średnicy 20cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy kawałki gruszki obtoczonej w cynamonie i na to sypiemy kawałeczki czekolady.
Jutro zakupię brakujący składnik i zrobię, bo wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, napisz jak smakowało! :)
Usuńo kurcze jak smacznie!
OdpowiedzUsuńJuż mi słodko w buzi.Pychota.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńsuper, ja przepadam za takimi ciastami, czekolada, amaretto, owoce, pyszności :)
OdpowiedzUsuńpyszne i czekoladowe, mmmm:)
OdpowiedzUsuńTeż mnie dzisiaj naszło na czekoladowe ciasto :) Widząc Twoje jestem zachwycona, te gruszki, mniam!
OdpowiedzUsuńCzekolada i gruszki- ciasto na pewno było przepyszne!
OdpowiedzUsuń