10 września 2013

Jaglana zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki






W czasie trwania maratonu pomidorowego w mojej kuchni, postanowiłam wypróbować przepis na zupę pomidorową z pieczonych pomidorów bo nigdy wcześniej takiej nie przyrządzałam.
Gotowaniu towarzyszą piękne zapachy z piekarnika, 
więc jej przygotowanie było tym przyjemniejsze.
Smak zupy jest bogaty, papryka i zioła podkreślają dodatkowo jej pomidorowość.
Pieczony czosnek, ocet i odrobina cynamonu dają fajną głębię. Polecam szczerze.








6-7 średnich pomidorów*
1 czerwona papryka
5 łyżek ugotowanej kaszy jaganej (do zagęszczenia zupy) można dać więcej
3 duże ząbki czosnku
domowy sok z pomidorów lub bulion (ok. 1 litra)
1 mała cebulka
4 cm kawałek pora (biała część)
1 liść selera z gałązką
2 łiście laurowe
2 gałązki tymianku
szczypta cynamonu
oregano (2 łyżeczki)
1 łyżka octu balsamicznego
só, pieprz

do podania oliwa lub olej z pestek dyni


Nastawiamy piecyk a 180 stopni.
Pomidory przekrawamy na połówki, polewamy odrobiną oliwy, solimy lekko, posypujemy oregano, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut (skórka zacznie się marszczyć). 
Układamy też obok czosnek w łupinie.
Paprykę grillujemy aż uzyska czarną skórkę i szybko wkładamy do naczynia i szczelnie zakrywamy folią - zaparuje, przestudzoną obieramy ze skórki. Kroimy w cząstki.
W tym czasie gotujemy bulion z warzywami, ja do soku wrzuciłam cebulkę, por, liście laurowe, tymianek i liść selera w całości. Gotujemy na wolnym ogniu w czasie kiedy pieką się pomidory.
Zestawiamy z ognia, wyjmujemy gałązki tymianku i iście laurowe, reszta zostaje.
Upieczone pomidory i cząstki obranej papryki wrzucamy do wywaru. 
Dodajemy też czosnek obrany z łupiny i kaszę jaglaną. 
Miksujemy na gładki krem, stawiamy jeszcze na chwilę na mały płomień.
Doprawiamy octem, cynamonem, solą i pieprzem. 



*Użyłam słodkiej odmiany pomidorów, jeśli są kwaskowe, dodajemy do zupy odrobiny cukru (jakąś łyżeczkę) dla przełamania smaku. Możemy też posypać cukrem pomidory do pieczenia, wtedy już nie dajemy do zupy.





Warzywa psiankowate 2013 Akcja Zupa Krem Paprykujemy 4




10 komentarzy:

  1. A właśnie szukałam jakiegoś przepisu z kaszą jaglaną :) Wygląda pysznie <3
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie - bloga uzupełniam o vlogi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie dopracowana zupka, ten olej z pestek dyni na pewno tutaj znakomicie pasował.

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł, nie zna lam takiego przepisu, musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda smacznie :)

    zapraszam na faszerowane ziemniaczki!

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ pomysłowa zupka:) super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysl buziaki ipozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na zupę pomidorową, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach to to jest właśnie ta zupa z pieczonym pomidorów. Pycha :) Zabieram Ci ten talerzyk :-) Oczywiście z zupą. Talerzyk oddam, ale zupy na pewno nie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie w porządku skoro talerz wraca ;-)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...