W smaku delikatna, nie za ostra, lekko słodka, idealna.
Pasuje do wielu dań, ja lubię też podgryzać do kanapki :)
Najbardziej smakuje wtedy kiedy już cukinii nie ma,
Akcja "cukinia" odbyła się całą rodziną, wszyscy uczestniczyli - zbierali, kroili,
układali w słoiczki itd. Wyszło 59 słoiczków:)
Nie ma jak silna męska ręka..
1.5 szklanki octu 10%
2 szklanki cukru
1.5 łyżki soli
1 czubata łyżka przyprawy curry
2 cebule
liście selera
po kilka ziarenek gorczycy na słoik
2 szklanki cukru
1.5 łyżki soli
1 czubata łyżka przyprawy curry
2 cebule
liście selera
po kilka ziarenek gorczycy na słoik
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, kroimy w krążki lub kostkę.
Jeśli cukinia jest duża -warto wydrążyć z niej miąższ.
Robimy zalewę z wody, octu, cukru, soli i curry, którą zagotowujemy.
W umyte słoiki na dnie układamy plasterek cebuli oraz kilka ziarenek gorczycy.
Następnie układamy cukinię. Na sam koniec kładziemy kilka listków selera. Zalewamy ciepłą zalewą i pasteryzujemy przez ok. 10-15 min.
Inne moje propozycje cukiniowe znajdziecie w zakładce "cukinia".
Tego mi było trzeba:)a Ja myślę co z tej cukinii:)
OdpowiedzUsuńDo 59 słoików nie namawiam, ale spróbuj nie pożałujesz, nam bardzo smakuje:)
UsuńUwielbiam curry więc na pewno będzie mi smakować
UsuńMoże wykorzystam w tym roku, dzieki :)
OdpowiedzUsuńOooo ale wypas...ja sobie dziś walnęła na słodko. Nawet Zuziu mam dla Ciebie koktajl z cukinii. Ale wrzucę jutro z rana w przerwie na kawę. Kolorowych snów:)
OdpowiedzUsuńO! zaraz zaglądam:)
Usuńświetny sposób na cukinię:)
OdpowiedzUsuńJa przerobiłam cukinię już na wszelkie sposoby :) ten jest niezły:)
Usuńale super fotki:) Kinga
OdpowiedzUsuńMarynowana cukinia? Nigdy nie jadłam ale kusi! :-)
OdpowiedzUsuńsuper smaczna, ostatnio robiłem i w smaku extra!
OdpowiedzUsuńSuper, ciesze się że smakuje:)
UsuńOoooo, muszę zrobić :) już mi smakuje:D
OdpowiedzUsuńWypróbowałam. Pyszna, słodka, aromatyczna. Mam Świeżą "dostawę" cukinek i zrobię to samo, bo to co mam to na pewno za mało...
OdpowiedzUsuńcukinia wyszła super. Mój mąż nie wiedział co je - myślał ,że to ogórek curry
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić! Kocham cukinie !
OdpowiedzUsuńA ile słoików z tego wyjdzie? Chyba nie 59?
OdpowiedzUsuńNie, to tylko proporcja, a ile słoików to już zależy jakie duże masz słoiki :)
UsuńDobrze, doprecyzuję pytanie: ile LITROWYCH słoików wyjdzie z podanych proporcji?
UsuńJuż wiem, że zalewy na 4 słoiki a cukinii na 6. Cyba, że się cukinię drobniej pokroi i ciaśniej poukłada...
UsuńZrobiłam latem i teraz się raduje, bo wyszła naprawdę pyszna, chrupiąca i słodkawa.
OdpowiedzUsuńDziękuję za świetny przepis.
Pozdrawiam
Iza
W tym roku też robię i przepis podaję dalej :)
OdpowiedzUsuńSuper, przepis na to zsługuje ;-)
UsuńAch jakie sielskie zdjęcia :) U mnie również wszyscy uwielbiają cukinię w zalewie z curry, a w tym roku po raz pierwszy zasłoikuję cukinię wyhodowaną własnoręcznie :D
OdpowiedzUsuńTaka najlepsza ;-)
UsuńCukinia w curry brzmi świetnie ;) napewno kiedyś wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńpo jakim czasie można otworzyć słoik i spróbować
OdpowiedzUsuńMy zaczynamy wyjadanie jesienią, im dłużej postoi tym smaczniejsza.
UsuńRobiłam i w tym roku też zrobię. Przepyszna!
OdpowiedzUsuń