Nie muszę Wam mówić jakie są dobre.
Ale z tym kremowym sosikiem to już rarytas się robi:) Polecam
1 kg młodych ziemniaków
2-3 młode cebulki
3 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
kilka gałązek świeżego tymianku
sól, oliwa
jogurtowy sos koperkowy:
100 g serka twarogowego
50 g gęstego jogurtu
sól
pęczek koperku
Ziemniaki szorujemy, zostawiamy w skórce. Jeśli są małe dzielimy na pół, większe na podobnej wielkości kawałki. Wrzucamy na osolony wrzątek z ząbkiem czosnku i gotujemy ok. 10 minut aż lekko tylko zmiękną.
Odcedzamy dokładnie, dobrze skrapiamy oliwą, wykładamy do naczynia żaroodpornego, a pomiędzy wkładamy cząstki cebulki i ząbków czosnku w całośći. Gdzieniegdzie rzucamy zwilżone w oliwie gałązki tymianku. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do zrumienienia ok. 20-30 minut, od czasu do czasu przewracając warzywa aby równo się zrumieniły (na koniec włączam grill od góry aby miały chrupiącą skórkę).
W tym czasie przygotowujemy sos : mieszamy składniki dokładnie, dodajemy drobno posiekany koperek i schładzamy w lodówce. Podajemy do ziemniaków.
boskie jedzenie!
OdpowiedzUsuńO tak! :)
UsuńKocham młode ziemniaczki :) w Twoim wykonaniu wyglądają bosko i pewnie tak smakują :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justyna!
Usuńnajlepsze danie gdy są młode ziemniaki:)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie. Jako,że jestem wieeeelkim fanem ziemniaków, ślinka cieknie:) hehe
OdpowiedzUsuńPyrki z gzikiem i koperek, to coś co mogłabym codziennie jeść :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:) szkoda że lato nie trwa wiecznie
UsuńPyszne! Koperek i ziemniaki latem, to jet to :-)
OdpowiedzUsuńoj jak pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ziemniaczki! :-)
OdpowiedzUsuńZuza...o tak nowe ziemniaczki tylko w mundurkach :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne, a takie proste...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
A.
ale rozpusta - szkoda że ja już mam na obiadek coś innego bo chętnie bym skosztował - chyba trzeba będzie zrobić innym razem
OdpowiedzUsuńmniam, mniam, pyszności!!! :)
OdpowiedzUsuńZuzia kocham pieczone ziemniaki za te cudowne mundurki :)
OdpowiedzUsuń