18 lipca 2013

Marynowana cukinia w zalewie curry



W smaku delikatna, nie za ostra, lekko słodka, idealna.
Pasuje do wielu dań, ja lubię też podgryzać do kanapki :)
Najbardziej smakuje wtedy kiedy już cukinii nie ma, 
zawsze mam schowany awaryjny słoiczek ;)



Akcja "cukinia" odbyła się całą rodziną, wszyscy uczestniczyli - zbierali, kroili, 
układali w słoiczki itd. Wyszło 59 słoiczków:) 



Nie ma jak silna męska ręka..




Składniki:

2.5 kg cukinii
7 szklanek wody
1.5 szklanki octu 10%
2 szklanki cukru
1.5 łyżki soli
1 czubata łyżka przyprawy curry
2 cebule
liście selera
po kilka ziarenek gorczycy na słoik





Przygotowanie:
Cukinię myjemy, kroimy w krążki lub kostkę. 
Jeśli cukinia jest duża -warto wydrążyć z niej miąższ.
Robimy zalewę z wody, octu, cukru, soli i curry, którą zagotowujemy. 
W umyte słoiki na dnie układamy plasterek cebuli oraz kilka ziarenek gorczycy. 
Następnie układamy cukinię. Na sam koniec kładziemy kilka listków selera. Zalewamy ciepłą zalewą i pasteryzujemy przez ok. 10-15 min.




 



Przepis sprawdzony drugi sezon, pochodzi : stąd

Inne moje propozycje cukiniowe znajdziecie w zakładce "cukinia".


29 komentarzy:

  1. Tego mi było trzeba:)a Ja myślę co z tej cukinii:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do 59 słoików nie namawiam, ale spróbuj nie pożałujesz, nam bardzo smakuje:)

      Usuń
    2. Uwielbiam curry więc na pewno będzie mi smakować

      Usuń
  2. Może wykorzystam w tym roku, dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo ale wypas...ja sobie dziś walnęła na słodko. Nawet Zuziu mam dla Ciebie koktajl z cukinii. Ale wrzucę jutro z rana w przerwie na kawę. Kolorowych snów:)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny sposób na cukinię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przerobiłam cukinię już na wszelkie sposoby :) ten jest niezły:)

      Usuń
  5. ale super fotki:) Kinga

    OdpowiedzUsuń
  6. Marynowana cukinia? Nigdy nie jadłam ale kusi! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. super smaczna, ostatnio robiłem i w smaku extra!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooooo, muszę zrobić :) już mi smakuje:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wypróbowałam. Pyszna, słodka, aromatyczna. Mam Świeżą "dostawę" cukinek i zrobię to samo, bo to co mam to na pewno za mało...

    OdpowiedzUsuń
  10. cukinia wyszła super. Mój mąż nie wiedział co je - myślał ,że to ogórek curry

    OdpowiedzUsuń
  11. Koniecznie muszę zrobić! Kocham cukinie !

    OdpowiedzUsuń
  12. A ile słoików z tego wyjdzie? Chyba nie 59?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, to tylko proporcja, a ile słoików to już zależy jakie duże masz słoiki :)

      Usuń
    2. Dobrze, doprecyzuję pytanie: ile LITROWYCH słoików wyjdzie z podanych proporcji?

      Usuń
    3. Już wiem, że zalewy na 4 słoiki a cukinii na 6. Cyba, że się cukinię drobniej pokroi i ciaśniej poukłada...

      Usuń
  13. Zrobiłam latem i teraz się raduje, bo wyszła naprawdę pyszna, chrupiąca i słodkawa.

    Dziękuję za świetny przepis.

    Pozdrawiam
    Iza

    OdpowiedzUsuń
  14. W tym roku też robię i przepis podaję dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ach jakie sielskie zdjęcia :) U mnie również wszyscy uwielbiają cukinię w zalewie z curry, a w tym roku po raz pierwszy zasłoikuję cukinię wyhodowaną własnoręcznie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Cukinia w curry brzmi świetnie ;) napewno kiedyś wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. po jakim czasie można otworzyć słoik i spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My zaczynamy wyjadanie jesienią, im dłużej postoi tym smaczniejsza.

      Usuń
  18. Robiłam i w tym roku też zrobię. Przepyszna!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)