Kolejny nieodłączny smak lata...kurki.
No i ten tajemniczy dodatek który dostałam do przetestowania.
Jestem daleka do używania "gotowców z papierka", ale jeśli
ten gotowiec ma prosty skład w postaci suszonych warzyw, bez żadnych dodatków (przynajmniej tak gwarantuje producent i informacja na opakowaniu:)) to czemu nie spróbować.
Jednak potraktowałam to jako dodatek i przyprawę, bo świeże kurki nie równają się z niczym i w jajecznicy w towarzystwie cebulki musiały się znaleźć!
duża garść kurek
1 mała młoda cebula
natka pietruszki
przyprawa do jajecznicy z kurkami Royal Brand - połowa opakowania
( w składzie kurki, cebula, zielona papryka, czerwona papryka, pomidory )
2 łyżki śmietanki 30%
odrobina wody
5 jaj wiejskich
2-3 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz
Cebulę kroimy w piórka, kurki płuczemy i dzielimy na mniejsze kawałki jeśli są duże, małe grzyby mogą pozostać w całości.
W misce rozkłócamy jajka z wodą i śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem.
W osobnej miseczce namaczamy składniki przyprawy (ok.10minut).
Szklimy cebulkę z grzybami ok. 5 minut nie dłużej, dodajemy warzywa z przyprawy, krótko obsmażamy, zalewamy masą jajeczną i bardzo delikatnie mieszamy aż jajka się zetną. Zajadamy od razu, posypując natką.
***
Dla zainteresowanych, instrukcja obsługi
"przyprawy do jajecznicy z kurkami"
Po namoczeniu wyglądała tak:
W sumie kurki są mało wyczuwalne, mieszankę można wykorzystać zimą, kiedy nie mamy świeżych grzybów, wtedy spełni ona swoją rolę.
Dobrze się sprawdza w innej roli - użyłam jej do kaszy gryczanej - dodałam dla urozmaicenia smaku w suszonej postaci. Smakowało nieźle :)
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje ;)
UsuńKurki w śmietanie z młodą cebulką... pychotka :) Ciekawy przepis na podanie kurek :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie mogę jeść grzybów, ale jak tak patrzę na tę jajecznicę, od razu robię się głodna i żądna spróbować! :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś apetytu z tą jajecznicą, super przepis.
OdpowiedzUsuńKurki.. pycha :)
OdpowiedzUsuń