01 lipca 2013

Gulasz z cukinii z bakaliami



Obiecany przepis na gulasz..


Niewątpliwą zaletą tego dania było to że główne składniki były świeżo zerwane z ogródka. Szybkie i pachnące danie.
Cukinia, zioła, cebulka, czosnek dały niesamowity smak i aromat.
Bakalie dopełniły całość dodając lekkiej słodyczy, 
ale takiej w sam raz, niezbyt mocno wyczuwalnej.




1 duża cukinia
2 małe cebulki
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
150 g pieczarek
3 suszone śliwki
3 suszone morele
garść migdałów posiekanych
puszka pomidorów w całości (miażdżymy je widelcem)
sól, pieprz
olej do smażenia
bazylia suszona
świeży estragon, bazylia i koperek



Cukinię kroimy w kostkę (lub jeśli mała w talarki), paprykę również i pieczarki na 4 cześci razem z ogonkiem. 
Cebulkę siekamy i szklimy na 2 łyżkach oleju, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki.
Dorzucamy po kolei warzywa i krótko je obsmażamy dodając sól, pieprz i suszona bazylię.
Dodajemy śliwki i morele pokrojone w paseczki oraz posiekane migdały bez skórki.
Kiedy warzywa lekko zmiękną po 10-15 minutach dodajemy pomidory i świeże zioła, dusimy jeszcze parę minut co jakiś czas mieszając lekko. 
Na talerzu posypujemy świeżym koperkiem lub innymi ulubionymi ziołami. Gotowe!


Jeszcze kilka zdjęć z wiejskiej sielanki weekendowej :)




ogródek ziołowy






23 komentarze:

  1. Ale Ci zazdroszczę tych świeżych składników:) Z tymi bakaliami to całkiem fajny pomysł na gulasz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gulasz ze świeżych warzyw to naprawdę świetny pomysł! :)
    A jak się człowiek rozszaleje to i bakalie dorzuci :D
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. piekne widoki:) zazdroszcze z calego serca:) Renata

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepadam za duszoną cukinią, aż czuję zapach tej twojej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. akurat się zastanowiałam co z robić z cukinią:)świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też czekam na cukinię, już niedługo zrobię coś pysznego:)
    Twój gulasz bardzo apetyczny!!

    OdpowiedzUsuń
  7. ZUZA!!! Dlaczego podglądasz moje cukinie w ogródku? :DD
    Czekam na moje zbiory i też będę gotować takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie wygląda i świetnie się komponuje w te wiejskie klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny pomysł na nietuzinkowy gulasz:)

    OdpowiedzUsuń
  10. to połączenie brzmi intrygująco, może dlatego tak przyciaga ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję dziewczyny za wszystkie miłe słowa, polecam gulasz, fakt te bakalie wyszły przypadkiem, ale improwizacje jak na razie dobrze mi wychodzą ;)
    Wiejskie powietrze wzmaga apetyt a otoczenie inspiruje niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ach, jak ja lubię te cukiniowe inspiracje. Pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Z takich świeżych warzyw musi smakować jeszcze lepiej, a nie wątpię, że i w zimowym wydaniu byłby dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  14. cud miód :) Dominik

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam, taki gulasz mogłabym jeść bez przerwy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. pysznie, uwielbiam taki klimacik jak na zdjęciach
    sielsko i anielsko :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak mi się podoba ten dodatek bakalii!!

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam taką gulaszową wariację :) robię bardzo podobnie.

    OdpowiedzUsuń
  19. gulasz do tej pory kojarzył mi się papryką, a tu proszę cukinia:) baaardzo dobrze to wygląda, gdybyś się zdecydowała dodać ten przepis do tego konkursu na fanpejdżu mojej nowej figury, to na pewno ludzie by się tym tez zachwycili

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie, tylko podaj mi link bo coś nie mogę profilu Twojego wyświetlić w bloggerze.

      Usuń
    2. https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122

      a jak nie działa, to fp moja nowa figura, i tam z boku jest apka :)

      Usuń
  20. Nie mam takich ogródkowych warzywek, chociaż w tym roku znów sobie obiecałam. Mam nadziejże, z z kupnych składników też będzie smakował, bo oczywiście wypróbuję -:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...