Obiecany przepis na gulasz..
Niewątpliwą zaletą tego dania było to że główne składniki były świeżo zerwane z ogródka. Szybkie i pachnące danie.
Cukinia, zioła, cebulka, czosnek dały niesamowity smak i aromat.
Bakalie dopełniły całość dodając lekkiej słodyczy,
ale takiej w sam raz, niezbyt mocno wyczuwalnej.
1 duża cukinia
2 małe cebulki
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
150 g pieczarek
3 suszone śliwki
3 suszone morele
garść migdałów posiekanych
puszka pomidorów w całości (miażdżymy je widelcem)
sól, pieprz
olej do smażenia
bazylia suszona
świeży estragon, bazylia i koperek
Cukinię kroimy w kostkę (lub jeśli mała w talarki), paprykę również i pieczarki na 4 cześci razem z ogonkiem.
Cebulkę siekamy i szklimy na 2 łyżkach oleju, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki.
Dorzucamy po kolei warzywa i krótko je obsmażamy dodając sól, pieprz i suszona bazylię.
Dodajemy śliwki i morele pokrojone w paseczki oraz posiekane migdały bez skórki.
Kiedy warzywa lekko zmiękną po 10-15 minutach dodajemy pomidory i świeże zioła, dusimy jeszcze parę minut co jakiś czas mieszając lekko.
Na talerzu posypujemy świeżym koperkiem lub innymi ulubionymi ziołami. Gotowe!
Jeszcze kilka zdjęć z wiejskiej sielanki weekendowej :)
ogródek ziołowy
fajny gulasz
OdpowiedzUsuńAle Ci zazdroszczę tych świeżych składników:) Z tymi bakaliami to całkiem fajny pomysł na gulasz.
OdpowiedzUsuńGulasz ze świeżych warzyw to naprawdę świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńA jak się człowiek rozszaleje to i bakalie dorzuci :D
dariawkuchni.
piekne widoki:) zazdroszcze z calego serca:) Renata
OdpowiedzUsuńPrzepadam za duszoną cukinią, aż czuję zapach tej twojej :)
OdpowiedzUsuńakurat się zastanowiałam co z robić z cukinią:)świetne:)
OdpowiedzUsuńja też czekam na cukinię, już niedługo zrobię coś pysznego:)
OdpowiedzUsuńTwój gulasz bardzo apetyczny!!
ZUZA!!! Dlaczego podglądasz moje cukinie w ogródku? :DD
OdpowiedzUsuńCzekam na moje zbiory i też będę gotować takie pyszności:)
Bardzo apetycznie wygląda i świetnie się komponuje w te wiejskie klimaty :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na nietuzinkowy gulasz:)
OdpowiedzUsuńto połączenie brzmi intrygująco, może dlatego tak przyciaga ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny za wszystkie miłe słowa, polecam gulasz, fakt te bakalie wyszły przypadkiem, ale improwizacje jak na razie dobrze mi wychodzą ;)
OdpowiedzUsuńWiejskie powietrze wzmaga apetyt a otoczenie inspiruje niesamowicie :)
Ach, jak ja lubię te cukiniowe inspiracje. Pyszności!!!
OdpowiedzUsuńZ takich świeżych warzyw musi smakować jeszcze lepiej, a nie wątpię, że i w zimowym wydaniu byłby dobry :)
OdpowiedzUsuńcud miód :) Dominik
OdpowiedzUsuńMniam, taki gulasz mogłabym jeść bez przerwy :)
OdpowiedzUsuńpysznie, uwielbiam taki klimacik jak na zdjęciach
OdpowiedzUsuńsielsko i anielsko :)
Jak mi się podoba ten dodatek bakalii!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką gulaszową wariację :) robię bardzo podobnie.
OdpowiedzUsuńgulasz do tej pory kojarzył mi się papryką, a tu proszę cukinia:) baaardzo dobrze to wygląda, gdybyś się zdecydowała dodać ten przepis do tego konkursu na fanpejdżu mojej nowej figury, to na pewno ludzie by się tym tez zachwycili
OdpowiedzUsuńChętnie, tylko podaj mi link bo coś nie mogę profilu Twojego wyświetlić w bloggerze.
Usuńhttps://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122
Usuńa jak nie działa, to fp moja nowa figura, i tam z boku jest apka :)
Nie mam takich ogródkowych warzywek, chociaż w tym roku znów sobie obiecałam. Mam nadziejże, z z kupnych składników też będzie smakował, bo oczywiście wypróbuję -:)
OdpowiedzUsuń