02 grudnia 2012

Grudniowy korzenny pudding jaglany





kombinacja własna

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wrzątku
1/2 szklanki mleka kokosowego
mała szczypta soli
2 ziarna kardamonu
1/2 laski wanilii
łyżka miodu
cynamon do posypania







Na początek proces który się wyda żmudny, ale warto o chwilę cierpliwości kasza wyjdzie smaczna i nie posklejana. Prażymy kaszę w suchym rondelku ciągle obracając ziarna (nie mieszamy tylko potrząsamy naczyniem), przelewamy wrzątkiem, odcedzamy na sitko i ponownie kasza ląduje w rondelku i zalewamy ją 1 szklanką wrzątku i pozostawiamy na bardzo małym ogniu. Dodajemy szczyptę soli.
Dodajemy naciętą laskę wanilii i ziarenka kardamonu (te z środka, bez łupinki). Przykrywamy.
Kiedy kasza wchłonie wodę, dodajemy mleko, miód i gotujemy lekko mieszając.
Przed podaniem wyjmujemy laskę wanilii, posypujemy cynamonem i zajadamy. 
Miłego delektowania.










Potrawy rozgrzewające Cud, miód i cynamon

22 komentarze:

  1. Ależ pięknie wygląda :) Te gwiazdki sprzyjają świątecznej atmosferze, bardzo mi się to podoba.
    Zdrowe i smaczne śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczny i przy tym pięknie podany! zjadłabym do ostatniej łyżeczki i wylizała miseczkę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. poproszę tą miseczkę z tą pyszną zawartością, ach!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczna! Taką miseczkę zamawiam od razu!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. trochę stronię od kaszy jaglanej, ale zdjęcia apetyczne u Ciebie, może się skuszę?

    OdpowiedzUsuń
  6. Rozgrzewający pudding i jak pięknie podany. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę w końcu kupić kaszę jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny :) A jakie zdjęcie :) robiłam podobny i bardzo mi smakował., Coś czuję że ten Twój pyszny :)
    zapraszam do zabawy w libster blog: http://taka-babska-proba.blogspot.com/2012/12/1011-pytan-do.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wygląda! Zrobię dzieciom na śniadanie, pozdrawiam, Sara

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny pomysł z tymi gwiazdkami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A jak świetnie prezentuje się z tymi gwiazdkami!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zuzia, ja zużyłam kaszę jaglaną na pierogi, a Ty mi tu z takim smakołykiem wyjeżdżasz . To poproszę miseczkę tej pyszoty :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...