Puszysta babka, wnętrze wilgotne, pełne maku i aromatu cytryny.
Bardzo polecam, zachowuje świeżość i miękkość nawet przez parę dni.
Pięknie pachnie w trakcie pieczenia.
200 gram miękkiego masła
4 jajka
180 gram śmietany (dałam 4 łyżki 12%)
1 szklanka cukru
100 gram maku
50 ml soku z cytryny
otarta skórka z jednej cytryny
2 łyżki drobno posiekanej suszonej żurawiny
2 łyżki drobno posiekanej suszonej żurawiny
cukier z wanilią 1 łyżka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczytpa soli
280 gram mąki
(Jeśli komuś się spieszy można mak krótko pogotować i odcedzić ja tak zrobiłam).
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, do ubitego kremu dodawać po jednym jajku.
Po każdym jajku dokładnie masę wymieszać.
Dodać sól, skórkę cytrynową, sok.
Dodać sól, skórkę cytrynową, sok.
Następnie dodać mak, żurawinę i śmietanę i dokładnie wymieszać łopatką.
Na koniec dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy babkowej z kominkiem o średnicy 23 cm i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 C.
Piec ok 45-50 minut do suchego patyczka.
Upieczoną i wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem, u mnie polewa z białej czekolady z dodatkami.
babki też lubię :) a co do szamponów to możesz zakupić na www.kalina-sklep.pl :)
OdpowiedzUsuńA, dzięki:)
Usuńachhhhhh
OdpowiedzUsuńwyjęłaś ją z mojej głowy;) od dawna śnię o babeczce cytrynowej;)
To do dzieła!:)
Usuńwyglada wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńPiękna baba Ci wyszła,a ponieważ bardzo lubię takie ciasta, przepis zapisuję:)
OdpowiedzUsuńOki, proszę zapisuj i upiecz koniecznie;)
UsuńPięknie udekorowana baba :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku! :)
Dzięki wzajemnie
UsuńPycha! :) Wszystkiego dobrego!
OdpowiedzUsuńładna baba :)
OdpowiedzUsuńNajlepszego!