Smaki jesieni zaklęte w szkle...
Z przykrością stwierdzam, że sezon dyniowy dobiega końca.
Po pierogach z dynią, babeczkach z dynią, deserach i pizzy z dynią, przyszedł czas na dżem. To już ostatni moment aby go zrobić.
Jeden z lepszych jakie jadłam..dodatek jabłek świetnie podkreśla smak dżemu.
(w tle na zdjęciu pieczona dynia na mus dyniowy)
1,5kg dyni (waga bez skórki i pestek)
150g cukru (lub więcej, wg własnych kubków smakowych)
1 laska cynamonu
laska wanilii
4 goździki
5-6 jabłek obranych ze skórki
kawałeczek imbiru - wg uznania, ew. imbir w proszku
mała szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
skórka i sok z 1 dużej cytryny (zastąpiona 1 pomarańczą i odrobiną soku z cytryny)
Dynię i jabłka kroimy w kostkę (takiej wielkości jak ziemniaki do zupy), umieszczamy wraz z przyprawami w bardzo dużej patelni lub w garnku z grubym dnem, podlewamy lekko wodą. Dobrze jest zapamiętać lub zapisać ilość wrzuconych goździków, aby potem wszystkie wyjąć (barwią). Dodajemy ziarenka wanilii. Ścieramy skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy (najlepiej niepryskanej) oraz wyciskamy z niej sok, dodajemy starty imbir. Smażymy bez przykrycia, aż dżem osiągnie pożądaną konsystencję. Usuwamy goździki i cynamon! Gorący dżem umieszczamy w czystych, wyparzonych słoikach i po zakręceniu odwracamy denkiem do dołu, a takiej pozycji pozostawiamy aż ostygną. Imbir jest naturalnym konserwantem i słoiczki powinny spokojnie wytrzymać 2-3 miesiące, jednak jeśli chcemy mieć większą pewność, że się nie zepsują - można oczywiście zawekować.
ciekawy smak dżemu. muszę chyba kiedyś spróbować!
OdpowiedzUsuńKoniecznie, ja się w nim zakochałam, właśnie wyjadam ze słoiczka, tylko ciiii...;)
UsuńDla Ciebie idealnym prezentem chyba byłby cały wóz dynia. Szalałaś z tym warzywem pięknie. U mnie tylko zupa była i risotto, niestety mężydło nie przepada za nią.
OdpowiedzUsuńha ha :D trafiłaś w dziesiątkę, ja właśnie miałam wóz dyni dlatego mnie tak inspirowała,
Usuńa lubię eksperymenty w kuchni i już mam pomysły na następny sezon o ile wytrwam z blogiem..:)
U mnie wszyscy pokochali dynię razem ze mną, na szczęście:)
A u mnie na rynku taaaaaaaakie dynie..... ale pomysł na dżem świetny :-D
OdpowiedzUsuńWypróbuj, jest pyszny. I nie ma dużo roboty przy nim:)
UsuńJa już obmyślam do czego go użyć, ale nie wiem czy go wcześniej nie wyjem po prostu:)
Zostałaś przeze mnie nominowana do "Liebster Blog Award", więcej szczegółów u mnie na blogu :)
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne:)i do tego ten obłędny kolor..
OdpowiedzUsuń