01 października 2012

Pierogi z dynią z kremowym sosem orzechowym




Wiem wiem...znowu dynia. 
Ale w końcu mamy sezon, a tyle inspiracji że nie mogę się powstrzymać:)
Zapraszam na pyszne jesienne pierogi z orzechową nutą.





Ciasto

2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju
1 jajko
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody

Farsz (lekko zmieniony)

1 szklanka puree z dyni
łyżeczka startego imbiru
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki świeżego tymianku cytrynowego (może być suszony)
świeże oregano ( listki z 2 gałązek)
2/3 szklanki startego sera ( zamiast parmezanu użyłam twardego cheddara)
2 łyżki zmielonych pestek dyni
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz






Dynię pokroić na ćwiartki, obrać i wyciąć cały środek z pestkami. Pozostały miąższ polać oliwą i zapiekać pod folią aluminiową przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Dynię ostudzić i odparować. Zrobić puree praską do ziemniaków lub zmiksować. Wymieszać z serem, zmielonymi pestkami dyni i bułką tartą. Farsz doprawić solą, pieprzem, gałką, ziołami i startym imbirem.

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować kolejno na placki. Małą szklanką wycinać kółka, w środek wkładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.



Mój pomysł na sos:

1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka mąki
2 łyżki masła orzechowego 
szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
szczypta kurkumy
ewentualnie szczypta soli
orzechy do posypania




Do rondelka na małym ogniu wkładamy masło, masło orzechowe. 
Kiedy się rozpuszczą dodajemy mąkę i rozprowadzamy aż nie będzie grudek.
Zalewamy mlekiem i śmietanką ciągle mieszając.
Doprawiamy cynamonem, gałką i kurkumą. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż zgęstnieje.
Powinien mieć delikatny ale zdecydowany smak orzechowy, możemy dodać jeszcze masła orzechowego lub soli.
Polewamy sosem pierogi i posypujemy orzechami.







Dyniowe przysmaki



18 komentarzy:

  1. Sos orzechowy? Zakochałam się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zufiku,
    mogę się wprosić...?
    Cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ u Ciebie w kuchni panuje dyniowe szaleństwo. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Istne. Zapowiadam, że to jeszcze nie koniec;)

      Usuń
  4. Smakowite pierogi, z chęcią bym wsunął na obiad :) Ale raczej z tradycyjną okrasą, bo średnio przepadam za orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dyniowe przysmaki- to lubię !

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała propozycja, ale mnie by się za żadne skarby nie chciało lepić. Najem się widokiem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam małego pomocnika w postaci córeczki, ma wrodzony talent do lepienia pierogów:D
      Po prababci:)

      Usuń
    2. A pożyczysz Córeczki na czas lepienia pierogów? ;-D

      Usuń
    3. Pomyślimy (jeśli się zgodzi);P

      Usuń
  7. Sos świetny, pewnie nie tylko do pierogów, a dynię jesienią można jeść ciągle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, świetny do szynki na kanapkę ( to akurat pewnie Ci nie w smak), ale do pieczonej rybki też jedliśmy:)

      Usuń
  8. Cóż za cudowne połączenie :D Koniecznie muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzień dobry :) Bardzo pysznie brzmią i wyglądają te pierogi. Jadłabym <3 wiem, że warto, ale weź się człowieku zmobilizuj do przyniesienia tej dyni i sklejenia pierogów. Może spróbuję oprac wersję leniwszą- naleśniki?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze (choć wytrawnym wylepiaczem pierogów to nie jestem) że szybciej się lepi te pierogi niż smaży naleśniki..

      Usuń
  10. O ja, jestem przed obiadem... Muszę w końcu coś zrobić z dyni!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...