20 listopada 2012

Korzenny dżem dyniowy






Smaki jesieni zaklęte w szkle...

Z przykrością stwierdzam, że sezon dyniowy dobiega końca.
Po pierogach z dynią, babeczkach z dynią, deserach i pizzy z dynią, przyszedł czas na dżem. To już ostatni moment aby go zrobić.
Jeden z lepszych jakie jadłam..dodatek jabłek świetnie podkreśla smak dżemu.

(w tle na zdjęciu pieczona dynia na mus dyniowy)


inspiracja
ze zmianami

1,5kg dyni (waga bez skórki i pestek)
150g cukru (lub więcej, wg własnych kubków smakowych)
1 laska cynamonu
laska wanilii
4 goździki
5-6 jabłek obranych ze skórki
kawałeczek imbiru - wg uznania, ew. imbir w proszku
mała szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
skórka i sok z 1 dużej cytryny (zastąpiona 1 pomarańczą i odrobiną soku z cytryny)


Dynię i jabłka kroimy w kostkę (takiej wielkości jak ziemniaki do zupy), umieszczamy wraz z przyprawami w bardzo dużej patelni lub w garnku z grubym dnem, podlewamy lekko wodą. Dobrze jest zapamiętać lub zapisać ilość wrzuconych goździków, aby potem wszystkie wyjąć (barwią). Dodajemy ziarenka wanilii. Ścieramy skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy (najlepiej niepryskanej) oraz wyciskamy z niej sok, dodajemy starty imbir. Smażymy bez przykrycia, aż dżem osiągnie pożądaną konsystencję. Usuwamy goździki i cynamon! Gorący dżem umieszczamy w czystych, wyparzonych słoikach i po zakręceniu odwracamy denkiem do dołu, a takiej pozycji pozostawiamy aż ostygną. Imbir jest naturalnym konserwantem i słoiczki powinny spokojnie wytrzymać 2-3 miesiące, jednak jeśli chcemy mieć większą pewność, że się nie zepsują - można oczywiście zawekować.





8 komentarzy:

  1. ciekawy smak dżemu. muszę chyba kiedyś spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, ja się w nim zakochałam, właśnie wyjadam ze słoiczka, tylko ciiii...;)

      Usuń
  2. Dla Ciebie idealnym prezentem chyba byłby cały wóz dynia. Szalałaś z tym warzywem pięknie. U mnie tylko zupa była i risotto, niestety mężydło nie przepada za nią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ha ha :D trafiłaś w dziesiątkę, ja właśnie miałam wóz dyni dlatego mnie tak inspirowała,
      a lubię eksperymenty w kuchni i już mam pomysły na następny sezon o ile wytrwam z blogiem..:)
      U mnie wszyscy pokochali dynię razem ze mną, na szczęście:)

      Usuń
  3. A u mnie na rynku taaaaaaaakie dynie..... ale pomysł na dżem świetny :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj, jest pyszny. I nie ma dużo roboty przy nim:)
      Ja już obmyślam do czego go użyć, ale nie wiem czy go wcześniej nie wyjem po prostu:)

      Usuń
  4. Zostałaś przeze mnie nominowana do "Liebster Blog Award", więcej szczegółów u mnie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to musi być pyszne:)i do tego ten obłędny kolor..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)