16 listopada 2012

Placuszki pancakes na maślance z bananami





Delikatne, smażone bez tłuszczu, z puree dyniowym i bananami.
Na życzenie mojej córki.



przepis zeszytowy

2 1/2 filiżanki* mąki
2 filiżanki maślanki
duża szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
2 jajka
2 łyżki oleju (użyłam słonecznikowego)
łyżeczka cukru z wanilią
1/2 filiżanki puree z dyni
1 banan pokrojony na cienkie plasterki




Żółtka lekko ubić z olejem i maślanką.
Dodać mąkę, miód, sól, puree z dyni, proszek.
W drugiej misce ubić pianę z białek.
Delikatnie dodać ją do ciasta mieszając szpatułką.
Smażyć bez tłuszczu na średnim ogniu, w trakcie smażenia układać plasterki banana i przewracać placuszki na drugą stronę.
Użyłam patelni do naleśników - nic nie przywierało.
Przepis bazowy jest na tyle dobry że nie piekłam nigdy z innego:) 
Podajemy z konfiturą z dyni (przepis wkrótce), ulubionym dżemem lub posypane cukrem pudrem. 




* użyłam takiej 180 ml 










9 komentarzy:

  1. nie ma jak dobre placuchy z rana:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeny, ale Ty masz pomysły! Smakowicie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. robię identycznie!:) i taka wersja bardzo mi pasuje!:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wielokrotnie widziałem przepisy na maślance, ale jeszcze nigdy tak nie robiłem, pewnie dlatego że nigdy nie mam maślanki w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. też bym chciała sobie zażyczać takie placki.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doszłam do wniosku że fajnie jest móc sobie zażyczyć coś dobrego,
      ale też całkiem przyjemne jest zrobić je komuś na życzenie:)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...