Na bogato, z bakaliami, skórką pomarańczową i kremowym lukrem.
Aromatyczne, wilgotne i puszyste..
Słodyczy ciastu dają owoce i bakalie, a nie cukier, którego jest ledwie 1/4 szklanki.
Co jeszcze mogę napisać żeby Was zachęcić do jego upieczenia?
Zniknęło momentalnie, nie zdążyłam nacieszyć się jego widokiem ;)
Zasadniczo przepis wzięłam stąd, ale pozmieniałam to i owo, zrezygnowałam z czekolady, dodałam orzechy i żurawinę.
No i lukier z posypką świetnie dopełnił całość.
użyłam foremki 10 x 20 cm
2 dojrzałe banany
1/2 szklanki startej marchewki
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 jajko ( u mnie XL )
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki posiekanych orzechów (dałam włoskie)
2-3 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
2 łyżki oleju
skórka otarta z pomarańczy
LUKIER:
łyżeczka mleka skondensowanego (u mnie takie z tuby),
sok z pomarańczy,
cukier puder około 1/2 szklanki,
prażone migdały do posypania
Marchew utrzeć na tarce o dużych oczkach.
Mąkę przesiać i domieszać sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawę.
Ubić jajko z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, skórkę pomarańczy.
Delikatnie domieszać sypkie składniki, zamieszać łyżką.
Domieszać rozgniecione banany i marchew. Następnie dodać orzechy i żurawinę i delikatnie wymieszać .
Ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez ok.45 minut, do tzw. suchego patyczka.
uwielbiam takie ciasta, pełne bakalii z bananem :)
OdpowiedzUsuńyummy!
pozdrawiam!
szana!
Żurawina i orzechy włoskie... Pycha! :)
OdpowiedzUsuńOj pyszności i jakie kolorowe to ciasto:)
OdpowiedzUsuńwygląda nieziemsko!:) ach te kolory!
OdpowiedzUsuńa ten kapiący lukier mmmmmm rozmarzyłam się
To miło że tak moje ciasto na Ciebie wpłynęło;)
UsuńSmacznie się zapowiada, może na święta wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńJa też chyba zrobię powtórkę, zamiast keksa;)
UsuńO łał, wygląda niezwykle smakowicie!
OdpowiedzUsuńCzy na blogu kulinarnym znajdzie się miejsce dla filcowego kwiatka? :)
No nie wiem właśnie trochę nie pasuje,ale może gdzieś dyskretnie go wkleję:P
UsuńMMmm...wygląda obłędnie. I jaki zdrowy skład. Koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, a już ten lukier wywołuje u mnie ślinotok ;)
OdpowiedzUsuń