10 listopada 2012

Marynowana papryka z miodem i sprytny przepis..






Przepis jest nie tylko ciekawy ze względu na skład, walory smakowe itd., ale w przepisie zawarta jest przemyślna zasada proporcji, 
w zależności od ilości papryki jaką chcemy przerobić, np. jeśli mamy 3 kg to wszystkie cyferki w przepisie zmieniamy na 3, 
jeśli 2 kg to zmieniamy na 2, jeśli 1 kg to...itd. Zaraz podam szczegóły.

Wszystko jest nieskomplikowane, a papryka wychodzi smakowita i chrupiąca, a nie "kapciowata". Ilość cukru może wzbudzić wątpliwości ale jest go w sam raz.
Polecam szczerze. Jest nie za octowa i nie za słodka, po prostu idealna.
Marzy mi się podobny przepis na ciasto - chcę mniejsze to zmieniam z 3 szklanek mąki na 2  lub z 2 na 1 :) a tak przy okazji, a może ktoś zna taki prosty i sprawdzony, z łatwym przelicznikiem przepis? ;)



przepis rodzinny

3 kg papryki
3 l wody
3 łyżki soli
3 szklanki cukru
3 łyżki miodu
30 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
3 szklanki octu
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki


Umytą paprykę pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy wzdłuż na cząstki, układamy w słoiczkach, do każdego słoika po 3 plasterki czosnku.
Gotujemy ok. 10 minut wszystkie składniki zalewy, ocet dodajemy na końcu (ze względu na opary).
Wrzącym płynem zalewamy paprykę ułożoną w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 min (nie dłużej).
I to wszystko. Proste, prawda? No to do dzieła...




Domowy Wyrób


13 komentarzy:

  1. Dziękuję Ci bardzo, jest mi niezmiernie miło:))
    Postaram się odpowiedzieć na pytania jak tylko znajdę czas...
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taka paprykę, a przepis rewelacyjny i łatwy do zapamiętania.

    OdpowiedzUsuń
  3. kapitalny przepis na papryczkę:)
    do kanapeczki przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam marynowaną paprykę :). Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zjadłabym :) a co do przepisu z prostym przeliczaniem - zdecydowanie mogłoby być takich więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny patent z tymi proporcjami, ale smaki też do mnie przemawiają, bo uwielbiam marynowaną paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z miodem jeszcze nie robiłam ani nie jadłam ale marynowaną uwielbiam pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę zrobić - dam znać, jak wyszła. Gratuluję pięknych zdjęć i fajnego bloga. Chyba Ci zazdroszczę ... ;-)
    Pzdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, napisz koniecznie. Dziękuję za miłe słowa i zapraszam na blog i do gotowania! :)

      Usuń
  9. Mam też swój przepis na paprykę marynowaną, ale ten Twój faktycznie prosty:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis!Mojfacet ktory jest smakoszem papryki konserwowej stwierdzil ze to jest najlepsza papryka jaka jadl!Mnie rowniez bardzo smakuje i czesto robie do sloiczkow nawet wtedy kiedy nie ma sezonu"przetworczego"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie, że mój przepis Wam tak się spodobał, nam ta papryka też najbardziej smakuje:)
      Pozdrawiam
      Zuza

      Usuń
  11. 3 ząbki czosnku na 3 kg papryki? Jak dla mnie stanowczo za mało.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...