12 listopada 2012

Krem z kalafiora z nutką korzenną






Rozgrzewający. Jesienny. Sycący.




Przepis z karteczki udoskonalony :)

1 duży kalafior
1 duży ząbek czosnku
1 cebula
ok. 500 ml bulionu
200 ml mleka
100 ml śmietanki 30%
3 cm kostka sera żółtego (twardego) 
łyżka masła
łyżka oleju
sól, pieprz
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej + do posypania
świeży koperek do posypania
grzanki


Kroimy cebulę, smażymy na maśle i oleju, dodajemy różyczki kalafiora i czosnek.
Zalewamy bulionem i mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z ognia.
Miksujemy blenderem na gładko.
Dodajemy śmietankę i starty ser i mieszamy łyżką do połączenia.
Jeśli zupa jest bardzo gęsta możemy jeszcze dodać śmietanki.
Posypujemy gałką, koperkiem i grzankami.






Potrawy rozgrzewające

5 komentarzy:

  1. Zjadłabym! Chyba zakupię dziś kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm ale bym zjadła dzisiaj taką zupkę:))

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba pierwsza potrawa u Ciebie która mnie nie kusi :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem że nie przepadasz za kalafiorem?
      ale zupka naprawdę bardzo smaczna, aksamitna i sycąca:)

      Usuń
    2. znaczy zjem jak jestem głodna:P hehe. ja ogólnie nie przepadam za zupami kremami, w ogóle jestem ciężkim człowiekiem jeśli chodzi o zupy:P

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...