Słoneczna tarta pełna smaku, młoda cukinia żółta i zielona, por, sos serowy.
Spód tarty i sos przygotowujemy według tego przepisu, do sosu w trakcie gotowania dodałam ząbek czosnku w całości (na koniec go wyjęłam).
Farsz:
średnia zielona cukinia
średnia żółta cukinia
2 duże pory (częśći bez liści)
szalotka
odrobina bazylii suszonej
sól, pieprz
Cukinię ze skórką kroimy w ok. 1,5 cm kostkę, solimy i krótko obsmażamy na maśle, posypujemy w trakcie bazylią. Odkładamy cukinię na durszlak aby się odsączyła z nadmiaru wody. Por kroimy i też krótko obsmażamy aby zmiękł. Wykładamy warzywa na ostudzony spód ciasta. Dodatkowo pokroiłam szalotkę i na wierzch dodałam kilka krążków cukinii. Zalewamy sosem, posypujemy serem i pieczemy 30 minut w 200 st.
świetna na wieczorną kolację
OdpowiedzUsuńZufik, zrób mi taką tartę na dzisiejszy obiad :> ;)
OdpowiedzUsuńTrzeba było mówić wcześniej, albo zapraszam do mnie;)
UsuńZaśliniłem się na widok tego sera na wierzchu :P
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie:P naucz mnie gotować takie smakołyki :D
OdpowiedzUsuńOk, kiedy i gdzie? :))) a tak na serio to trzeba spróbować a potem często robić:) jak pierwszy raz robiłam spód do tarty to wyszedł jak kamień, potem było lepiej:)
Usuńtylko trzeba jeszcze czasu i cierpliwości :P a u mnie i tego i tego ostatnio mało :P
Usuń