Bardzo lubię to ciasto. Puszyste,wilgotne, no i bez tłuszczu;)
Piekłam je wiele razy. Szybko znika...
z malutkimi zmianami
2 jajka
cukier waniliowy
1 szklanka cukru
szczypta soli
1/4 szklanki musu jabłkowego
(u mnie jabłko starte na tarce o drobnych oczkach)
kiedyś użyłam dżemu i też było ok;)
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 szklanki startej cukinii i odsączonej na durszlaku
tabliczka gorzkiej czekolady drobno posiekanej
polewa: roztopiona gorzka czekolada (1/2 tabliczki) z łyżeczką masła i 3 łyżkami śmietanki 30% lub mleka
Piecyk nagrzać do 170-180 oC.
W jednej misce łączymy mąkę, proszek, sodę, sól, cukier, kakao, cynamon. Dobrze wymieszać.
W drugiej jajka, cukier waniliowy, mus.
Do suchych składników dodać miksturę z jajkami i mieszać, aż do całkowitego połączenia się składników. Jeśli będzie zbyt gęste można dodać odrobinę mleka.Następnie dodać odsączoną cukinię i posiekaną czekoladę.
Przełożyć do foremki 20x20cm (lub średnicy 20cm). Piec około 30- 40 minut, aż do momentu, gdy na wbitym w ciasto patyczku, po wyjęciu, nie będzie surowego ciasta.
Wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Polać polewą.
Nigdy nie robiłem ciasta z cukinią, fajny pomysł, a wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńNiedawno robiłysmy muffinki pełnoziarniste z cukinią i były pyszne. Takie ciacho też musimy wypróbować tym bardziej że jest czekoladowe ! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, mocno czekoladowe:)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam to ciasto!
OdpowiedzUsuńpiekłam kiedyś muffinki z cukinią. podchodziłam dość sceptycznie do tego pomysłu, ale... to było mega smakowite doświadczenie :D
OdpowiedzUsuńcukinia, dynia i marchewka to cudowne warzywa - i na słodko i na wytrawnie!
pozdrawiam!
Tak to prawda, cukinia, dynia i marchewka są świetną bazą do wielu dań.
UsuńOprócz ciasta marchewkowego to nie jadłam innych warzyw w słodkich wypiekach. Gdzieś widziałam ciasto czekoladowe z dodatkiem buraka ćwikłowego. Muszę w koncu spróbować takich warzywno-ciastowych eksperymentów :)))
OdpowiedzUsuńNa to z burakiem tez mam chętkę bo nie próbowałam ;)
UsuńRobiłam już kiedyś czekoladowe ciasto z cukinią z trochę innego przepisu, ale pamiętam, że bardzo mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, nie powiem, ale chyba jeszcze nie mam odwagi na dodanie cukinii do ciasta :)
OdpowiedzUsuńNie czuć jej smaku ani struktury, a ciasto jest wilgotne i leciutkie. Odwagi!:)
Usuńubóstwiam czekoladowe cukiniowe, w sezonie cukiniowym pozycja obowiązkowa, ja korzystam z trochę innego przepisu, ale to Twoje beztłuszczowe też bardzo fajne :)
OdpowiedzUsuńCzeka na nas cukinia. Właśnie w tym roku zachęceni postanowiliśmy dorzucić ją do jakiegoś pysznego deseru. Będzie czekoladowo:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiasta z cukinią nigdy nie jadłam, ale wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuj!
UsuńBardzo lubię ciasta z dodatkiem cukinii - twoje wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńz marchewką ubóstwiam, z cukinią muszę koniecznie spróbować
OdpowiedzUsuńKoniecznie:)
UsuńNigdy nie piekłam, a tak kusi...piękne jest, i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne to zapewniam!
UsuńMocno czekoladowe ciasta to jest to, co mogłabym jeść cały czas. Szczególnie z dodatkiem gorzkiej czekolady. Pomyśleć, że jeszcze niedawno jej nie znosiłam i wybierałam mleczną, a najlepiej z dodatkami. Chętnie wypróbuję kiedyś tego ciasta. Będę tutaj zaglądać, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa do gorzkiej też "dorosłam" parę lat temu, teraz mleczna wydaje mi się mało czekoladowa:) zapraszam do zaglądania:)
Usuńjak myslisz, mogłabym, do Twojego przepisu przemycić jeszcze wiśnie?
OdpowiedzUsuńMyślę że jabłko i cukinia to już spore "obciążenie" ale spróbować można:) świeże dadzą sporo soku, ale jeśli zaryzykujesz to daj znać co wyszło, jestem bardzo ciekawa.
Usuńuwielbiam takie wilgotne ciasta!
OdpowiedzUsuńP.S. Widzę, że skróty do postów już są na swoich miejscu :)
Tak, rozwijam się blogowo jak widzisz ;) zaglądam do Ciebie ciągle, masz świetne przepisy i zdjęcia też:)
Usuńpodoba mi się, ja przymierzam się do ciasta z czerwoną fasolą.
OdpowiedzUsuńSzczerze to ja również ale jeszcze obmyślam;)
Usuńjak to smakowicie wygląda :D krdee znów popełniłam ten błąd i wchodzę do Ciebie na głodnego:P
OdpowiedzUsuńNiesamowite zjawisko kulinarne!
OdpowiedzUsuńDzięki Aga!:)
Usuńcudnie kipi czekoladą:)
OdpowiedzUsuńTrafne określenie;)
Usuńcukiniowo-czekoladowe ciasta są pyszne :)
OdpowiedzUsuńAle pychota, mniam!
OdpowiedzUsuńupieklam te ciasto 3 razy i je uwielbiam tyle ze dodalam dzem z wisni i make orkiszowa.Naprawde polecam jest pyszne
OdpowiedzUsuńUpeklam te ciasto i tak mi smakowalo ze jeszcze 2 razy musialam je upiec jest po prostu pyszne ale troche zmienilam bo dalam dzem wisniowy i make orkiszowa.POLECAM
OdpowiedzUsuń