05 lipca 2012

Muffiny otrębowe


Śniadaniowe, lekko słodkie, puszyste, zdrowe i można jeść bez wyrzutów sumienia;)
Kombinacja własna, zlepek kilku przepisów z karteczek:)




1 1/2 szklanki mąki razowej graham
1/2 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki otrębów orkiszowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 banan dojrzały
1 jajko
1/2 szklanki mleka
4 łyżki oleju słonecznikowego
1/3 szklanki syropu klonowego
garść ziaren słonecznika




Piecyk nagrzewamy do 190 stopni.
W jednym naczyniu łączymy sypkie składniki: mąkę, proszek, płatki, otręby, sól.
W drugim naczyniu miażdżymy widelcem banana, dodajemy jajko, mleko, olej, syrop klonowy, krótko mieszamy.
Łączymy składniki w obu naczyniach, niedbale mieszamy widelcem i napełniamy papilotki do 3/4.
Na wierzchu posypujemy ziarnem słonecznika. Pieczemy ok.20 minut.

Kuchnia pełna ziarna 2012

10 komentarzy:

  1. Bardzo zdrowe i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie, bardzo fajne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przekonałaś mnie brakiem wyrzutów sumienia po zjedzeniu tych maleństw :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie bym za 2 takie na śniadanie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzeczywiście po ich zjedzeniu nie będzie się mieć dużych wyrzutów sumienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Siedzę sobie na wsi, wśród drzew, zbóż, warzywka mamy prosto z ogrodu. Korzystam z tych przepisów, niektóre są naprawdę super.

    Janka

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapisuję przepis i w najbliższym czasie go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...