12 lipca 2012

Słoneczna tarta z cukinią


Słoneczna tarta pełna smaku, młoda cukinia żółta i zielona, por, sos serowy.



Spód tarty i sos przygotowujemy według tego przepisu, do sosu w trakcie gotowania dodałam ząbek czosnku w całości (na koniec go wyjęłam).

Farsz: 
średnia zielona cukinia
średnia żółta cukinia
2 duże pory (częśći bez liści)
szalotka
odrobina bazylii suszonej
sól, pieprz

Cukinię ze skórką kroimy w ok. 1,5 cm kostkę, solimy i krótko obsmażamy na maśle, posypujemy w trakcie bazylią. Odkładamy cukinię na durszlak aby się odsączyła z nadmiaru wody. Por kroimy i też krótko obsmażamy aby zmiękł. Wykładamy warzywa na ostudzony spód ciasta. Dodatkowo pokroiłam szalotkę i na wierzch dodałam kilka krążków cukinii. Zalewamy sosem, posypujemy serem i pieczemy 30 minut w 200 st.





7 komentarzy:

  1. świetna na wieczorną kolację

    OdpowiedzUsuń
  2. Zufik, zrób mi taką tartę na dzisiejszy obiad :> ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba było mówić wcześniej, albo zapraszam do mnie;)

      Usuń
  3. Zaśliniłem się na widok tego sera na wierzchu :P

    OdpowiedzUsuń
  4. zapraszam do siebie:P naucz mnie gotować takie smakołyki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, kiedy i gdzie? :))) a tak na serio to trzeba spróbować a potem często robić:) jak pierwszy raz robiłam spód do tarty to wyszedł jak kamień, potem było lepiej:)

      Usuń
    2. tylko trzeba jeszcze czasu i cierpliwości :P a u mnie i tego i tego ostatnio mało :P

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)