22 lipca 2012

Placki cukiniowo-ziemniaczane



Placuszki z cukinią. Takie trochę inne placki ziemniaczane...delikatne w smaku, podane same lub z dodatkami. Ja lubię zwyczajnie polane jogurtem. 
Przepis zainspirowany z internetu, ale wersja własna:)




3 średnie cukinie
1 duży lub 2 średnie ziemniaki
2-3 marchewki
cebulka dymka
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok 3-4 łyżek mąki pszennej
parę łyżek oleju słonecznikowego do smażenia



Najpierw musimy dobrze odsączyć cukinię, razem ze skórą ucieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i umieszczamy na durszlaku. Najlepiej jak sobie postoi nawet 2 godziny, ale można też odciskać co jakiś czas i będzie szybciej.
Przekładamy do sporego naczynia, trzemy marchew na tych samych oczkach co cukinię.
Trzemy ziemniaki. Dodajemy 2 jajka, obie mąki, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy do połączenia składników. Jeśli masa wyda nam się wodnista można dodać jeszcze odrobinę mąki pszennej, jeśli zwiększymy ilość warzyw trzeba dodać też jajko. Na wyczucie. 
Dodajemy posiekaną dymkę. Wszelkie zielone dodatki jak najbardziej pasują: pietruszka, koperek, inne zioła.
Smażymy na złocisty kolor. Smacznego!







13 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie :) I te kiełki na wierzchu, to rzodkiewka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam placków ziemniaczanych, z cukinią nigdy jeszcze nie próbowałam, a bardzo ją lubię. Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Ostatnio robiłam też placki z cukinii, ale bez dodatku ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jutro chce taki obiad!!:)):)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeżeli to smakuje jak połączenie placka z cukini i placka ziemniaczanego to musi byc PYSZNE!

    OdpowiedzUsuń
  6. Od dawna myślę o zrobieniu placków z cukinii bo nigdy takich nie jadłam:) Twoje wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Też takich jeszcze nie jadłam, a cukinia w sezonie teraz to trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, są delikatniejsze od ziemniaczanych.

      Usuń
  8. Dziekuje ze super przepis. Zrobilam :) Dodalam 2 zabki wycisnietego czosnku i 1 starta oberzyne. Pycha z jogurtem lub smietana!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...