17 stycznia 2013

Orkiszowe ciasto z jabłkami i owsianą kruszonką





Z cyklu łatwe i szybkie. 
Mało wytworne, ale dobrze smakuje z kubkiem kawy lub herbaty.
Ciasto pachnące cynamonem, wilgotne od jabłek, 
a mąka orkiszowa nadaje mu orzechowy posmak.
Kruszonka do wyjadania najlepsza;)
Polecam, piekłam wielokrotnie.
Inspirowane tym przepisem, z moimi modyfikacjami.




CIASTO:
150 g mąki orkiszowej razowej
150 mąki pszennej tortowej
100 g cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki maślanki
1.5  łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 średnie jabłka (pokrojone w małą kostkę)
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka cynamonu

KRUSZONKA:
50 g płatków owsianych
40 g cukru pudru
80 mąki razowej
100 g zimnego masła
(łączymy sypkie składniki, wyrabiamy lekko z posiekanym masłem)


1. Nastawiamy piecyk na 180 stopni z funkcją góra/dół.
2. Obieramy jabłka i kroimy w kostkę i osypujemy cynamonem.
3. W jednej misce miksujemy jajka, cukier, cukier z wanilią na puszysto. 
Dolewamy olej i maślankę i mieszamy.
4. W drugiej misce przesiać obie mąki, proszek, sodę, szczyptę soli.
5. Łączymy zawartość obu naczyń za pomocą łyżki, dodajemy pokrojone jabłka, posypujemy wszystko kruszonką.
Pieczemy 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, nie pieczemy za długo bo ciasto będzie przesuszone.











 Szybkie ciasta - edycja karnawałowa

20 komentarzy:

  1. "łatwe, pyszne" i zdrowe! :) i ta kruszonka niezwykle zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama ją podskubuję jak się ciasto upiecze:)

      Usuń
  2. Rustykalne, ale czy mało wytworne? Ostatnio takie ciasta są modne ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz okazało się że jestem modna, choć całkiem niezamierzenie, od dawna lubię takie ciasta,
      nie przepadam za takimi z kremem/galaretką:)

      Usuń
  3. Ojejku, zaraz zrobię się głodna! Uwielbiam, po prostu uwielbiam wszelkie ciasta z kruszonką! Takie orkiszowe, nie takie znów niezdrowe ciasto to idealna propozycja na leniwe popołudnie z filiżanką kawy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że zdrowe. Ja tam ciągle takie jem i jakoś nie tyję na razie:)

      Usuń
  4. Przepis zapisuję , uwielbiam takie ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście polecam z czystym sumieniem:)

      Usuń
  5. Ja jeszcze nie kombinowałam z mąką orkiszową!
    A takie ciacho to bardzo smaczna odmiana dla szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ją używam do wielu rzeczy w kuchni, polecam.

      Usuń
  6. pycha, a czy można zamiast pszennej dać pełnoziarnistą? pozdrawiam i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze, to nie wiem. Powinno wyrosnąć. Testuj. I koniecznie napisz o wynikach testu.

      Usuń
  7. omomom pyszne i zdrowe ciacho , i ta kruszonka <3

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowne, cynamon i kruszonka!! rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny blog :))
    Ciekawy post ;] Podoba mi się !!!
    Życzę miłego weekendu.

    Zapraszam również do mnie :)
    I na moją stronę https://www.facebook.com/pages/In-another-light/413836138693856
    Za polubienie byłabym ogromnie wdzięczna !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam konta na fb ale zajrzę do Ciebie:)
      Pozdrawiam

      Usuń
  10. Owsiana kruszonka zachęca podwójnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialny przepis! Zapisany do wykorzystania w najbliższy weekend :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...