31 stycznia 2013

Zimowa zupa z pęczakiem




Bardzo aromatyczna i szybka zupa. 
Rozgrzewająca i sycąca, bomba witaminowa,
w sam raz na zimową porę. 
Nasz rodzimy pęczak i szczypta egzotyki.





1 duża marchew
1 duży ziemniak
kawałek korzenia selera
korzeń pietruszki mały
pół pora
5-6 łyżek kaszy pęczak
100 ml przecieru pomidorowego (lub opcjonalnie łyżka koncentratu)
2 listki laurowe
ziele angielskie
papryka ostra sproszkowana + szczypta płatków chili
1 łyżka sosu sojowego
pieprz ziarnisty (5-6 ziaren)
2 cm skrawek kory cynamonu
szczypta kurkumy
sól do smaku
olej 2 łyżki (użyłam rzepakowy)
  
Rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego cynamon w kawałku aby uwolnił aromat.
Dorzucamy pokrojone warzywa, suchy pęczak, krótko obsmażamy mieszając 2-3 minuty.



Zalewamy wodą - ok. 1.5 litra. Dodajemy pozostałe przyprawy. 



Gotujemy aż kasza zmięknie (ok.20 minut). Dodajemy przecieru pomidorowego, sos sojowy, krótko gotujemy i gotowe.




* kurkuma  w skrócie, ku pamięci:

- łagodzi stany zapalne, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco (dobra przy grypie)
- pomaga zachować prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego
- wspomaga pracę wątroby

- gdzieś wyczytałam też że likwiduje w czasie gotowania szkodliwe bakterie które mogły znaleźć się w pożywieniu. 



Zimowe szaleństwa





10 komentarzy:

  1. smaczna i zdrowa zupa, idealna na zimne dni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się niewyraźnie czuje , może taka zupkę zaserwować jutro na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gwarantuję że stawia na nogi:)

      Usuń
  3. zjadłoby się takiej zupki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic prostszego- tylko ugotować:)

      Usuń
  4. Ooo, zupa wygląda przepysznie, chodzi za mną ostatnio taka zupa z kaszą... Muszę zapisać i może w przyszłym tygodniu ugotuję :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę, zachęcam, jest bardzo dobra.

      Usuń
  5. Takie zupy mi bardzo pasują, szczególnie jak jest tak ciemno i zimno. Od razu raźniej się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniała zupa :)
    pęczak też bardzo lubię, ale w 20 mminut to on mi się nigdy jeszcze nie ugotował

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niemożliwe. ja go krótko obsmażam na oliwie a potem zalewam płynem i jest gotowy po 20 minutach.
      Lubię taki nie rozgotowany, może dlatego.

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...