05 stycznia 2013

Mini tarty wytrawne



Na jeden kęs, może dwa. 
Chciałoby się powiedzieć słodkie maleństwa, jednak nie są na słodko.
Papryka , cebula, czarne oliwki i serowy wierzch. 
Fajna przekąska na imprezę lub dodatek do np. sałatki.



z porcji wyjdzie 24 sztuki tart o średnicy ok. 6 cm


Ciasto kruche (spód):
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
2 żółtka
5 g soli
2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
2-3 łyżki zimnej wody

Farsz:
pół papryki czerwonej Palermo
1 cebula
ząbek czosnku
carne oliwki
płatki chili
starty ser
bazylia/oregano


Sos do farszu:

200 ml mleka
100 ml kremówki
2 żółtka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
100 g tartego żółtego sera
świeża bazylia (lub suszona)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa



Przygotowanie:
Mąkę łączymy z solą i zimnym masłem. Siekamy nożem, dodajemy żółtka, śmietanę i wodę i szybko zagniatamy ciasto (unikamy ogrzewania go dłońmi), wkładamy do lodówki na 30 min.
Ja swoje tartki upiekłam w foremce na muffiny, można użyć pojedynczych foremek.
Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i wycinamy kółka o średnicy większej niż otwory foremki.
Dociskając do brzegów wykładamy nim formę. Nakłuwamy ciasto widelcem.
W nagrzanym piekarniku (180 stopni) podpiekamy spód przez ok.10-15 min do lekkiego zrumienienia.
Upieczone ciasto trzeba przestudzić przed nałożeniem masy.

Paprykę i cebulę kroimy w średnią kostkę, czosnek siekamy, skrapiamy wszystko oliwą i doprawiamy.
Krótko szklimy na oleju (wykładamy na durszlak aby się odsączyły) lub opiekamy w piecyku aby zmiękły. 
Wykładamy farsz warzywny równomiernie na ostudzone ciasto. 
Przygotowujemy sos: w garnku topimy masło, dodajemy mąkę. Kiedy się połączą, zalewamy mlekiem i śmietanką i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Trochę studzimy sos i dodajemy żółtka, starty ser (można troszkę zostawić na wierzch tarty).

Nakładamy sos na farsz. U mnie wyszło po 1-2 łyżeczce na porcję.
Na wierzch dajemy pozostały tarty ser i oliwki podzielone na mniejsze cząstki..
Pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut (aż ser się stopi i góra się lekko przyrumieni). Najlepsze na ciepło, ale na drugi dzień też dobre odgrzane w piecyku.







23 komentarze:

  1. Przyznam się ze nie robiłam na słono, zawsze tylko na słodko. Pora to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie sobie przypomniałam jak dawno nie robiłam tarty...a uwielbiam w każdym wydaniu :) MNIAM! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja muszę od czasu do czasu powałkować kruche ciasto bo inaczej jestem chora:)

      Usuń
  3. ale smakowite:)pewnie zniknęły w expresowym tempie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piekne te Twoje tarty! Smakowitości! Chciałoby sie siegnąc i łapsnąć taka jedną ( przynajmniej jedną :) )

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja bym powiedziała- pyszne maleństwa, można jeść jeden za drugim i zdziwić się kiedy się skończą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo, coś dla mojego Lubego, ostatnio rozkochał się w tartach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z autopsji wiem że to miłość dozgonna bywa;)

      Usuń
  7. fantastyczny przekąska na imprezkę

    OdpowiedzUsuń
  8. słodko wyglądają Twoje tartaletki, chętnie bym spróbowała choć jedną, bo uwielbiam takie małe przysmaki :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. doskonałe te mini tarty! zamierzam skorzystać z przepisu na imprezę sobotnią zabiorę, będą hitem, z pewnością!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. u nas zniknęłyby taie od razu :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne, smaki jakie lubię, a do tego w takiej fajnej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. dokładnie fajny pomysł na imprezowe przekąski :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...