25 sierpnia 2014

Puszyste ciasto z jabłkami



Puszyste i wilgotne ciasto na jogurcie, niezbyt słodkie, idealne na podwieczorek czy do śniadaniowej kawy.
Wiem wiem propaguję teraz niezdrowe śniadanie, ale nie ma nic lepszego jak poranna kawa z domowym ciastem (np. w weekendowy poranek), zgodzicie się ze mną?
Przepis łatwy do zapamiętania, można użyć innych dowolnych owoców, zawsze się uda bo owoce nie wpadają w ciasto.



źródło przepisu ( z lekką modyfikacją)

blacha 25x35 cm
2,5 szklanki mąki
3 jajka
300 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 łyżka cukru z wanilią
jabłka ( u mnie 7 sztuk średniej wielkości) obrane+ 2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania ciasta




Jabłka obieramy, kroimy w cząstki i obtaczamy w roztopionym maśle  i oprószamy cynamonem.
W misce przesiewamy mąkę z proszkiem i solą. W drugim naczyniu ucieramy całe jajka z cukrem i wanilią na puszystą jasną masę ( min. 2-3 minuty).
Cienka strużką wlewamy olej, po trochu jogurt i partiami mąkę z proszkiem, krótko miksujemy na koniec.
Wykładamy ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy cząstki jabłek. Owoce lekko dociskamy do ciasta.
Pieczemy ok. 45 minut w piecyku nagrzanym do 165-170 stopni (termoobieg).
Lekko przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.




Jedz polskie jabłka

Jabłka wolności

33 komentarze:

  1. Jakie puchate ciasto Zuziu :) Pysznie wygląda. Jestem pod wrażeniem. Ty proponujesz na śniadanie do kawy, a ja nawet teraz mimo późnej pory zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędnie wygląda:) istny puch:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo piękne wyszło Tobie to ciasto, pychotka.
    Dziękuje za skorzystanie w mojego przepisu :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie wygląda i chyba z jabłkami najsmaczniejsza opcja!

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam podobne ciacho z dodatkiem kakao:)

    Dzieki za udzial w akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzeczywiście bardzo puszyste :) Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zuzka, nigdy nie przestaniesz mnie zadziwiać wyglądem Twoich ciast:) Są tak puszyste, jak poduchy :) Rozkosznie apetyczne !!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Beatko, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Mniam jakie pyszności :-) skradnę kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, nabrałam ochoty na pyszny jabłecznik.
    Pozdrawiam, http://kulinarnyswiatrenaty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Dodaję do obserwowanych, na pewno jeszcze tu wrócę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie puchaty :)
    Od czasu do czasu można zjeść ciasto na śniadanie, w końcu każdemu należą się w życiu jakieś przyjemności ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale mi narobiłaś ochoty na takie pluszowe ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham takie ciasta! Tylko zamieniłabym jabłka na śliwki <3

    OdpowiedzUsuń
  14. ciasto wygląda bardzo bardzo apetycznie, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. komentujecie własne wypieki czy zdjęcie? Upiekłam wyszedł gniot, zakalec o grubości 2 cm, szkoda czasu i składników

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zamieszczam przepisów- przypadków, z tego korzystałam nieraz, z różnymi owocami, nie mam pojęcia dlaczego się nie udało. Staram się opisać dokładnie co i jak wykonać, aby wyszło, ale jeśli się coś zmieniło po swojemu w przepisie to gwarancji już dać nie mogę.
      Powodzenia przy dalszych wypiekach

      Usuń
  16. Jakie inne owoce będą super pasować do tego ciasta???Z czym ro9biłaś?możesz poradzić?Myślę o śliwkach bo są już teraz ale nie wiem czy nie za ciężka???Długo ciasto trzyma świeżość?Jogurt naturalny?nie grecki???gęsty?lejący?może konkretna firma?bo jogurt jogurtowi nie równy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne że odpowiadam na pytania, jogurt lejący, śliwki będą pasować! ciasto jest świeże 2 dni , ale trzeba trzymać w chłodzie, najlepiej przykryte.

      Usuń
  17. Odpowiedzi
    1. Polecam zajrzeć pod zakładkę śliwki, tam znajdziesz inne przepisy na konkretnie - śliwki.

      Usuń
  18. Witaj
    Dziś piekłam to ciasto z jabłkami. Następnym razem spróbuję także z innymi owocami.
    Wyszło smaczne, puszyste i wilgotne- polecam:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowało! To najprostsze ciasto jakie może być, nie może się nie udać.
      Pasują każde owoce. Pozdrawiam

      Usuń
  19. Mi tez wyszedl gniot 2 centymetrowy, nie wiem, czy sie nie dopiekl, czy jablka sok puscily, ale ciasto jest mokre jak zakalec, nie wyroslo nic a nic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli robiła Pani/Pan wszystko wg przepisu, to nie mam pojęcia dlaczego nie wyszło. Innym wyszło czytając z komentarzy. Może to kwestia mąki, powinna być tortowa, należy dobrze utrzeć jajka z cukrem aby masa była puszysta, powoli dodawać pozostałe składniki, na koniec krótko miksować, aby masa nie opadła. Piecyk musi być rozgrzany przed włożeniem do niego ciasta. Jabłka puszczają sok i to normalne, tak jak i inne owoce, to nie wpływa na rośnięcie tego ciasta.

      Usuń

Dziękuję za komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...