12 stycznia 2013

Pierogi razowe z soczewicą



Zdrowsza wersja pierożków. 
Mąka razowa daje też wyjątkowy smak ciasta pierogowego, bardzo pasuje
i podkreśla smak farszu, w tym wypadku z soczewicy. Bardzo polecam.




CIASTO:
3 szklanki mąki ( dałam 1 szklankę pszennej razowej graham)
1 szklanka gorącej wody (zależy ile wchłonie mąka)
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
szczypta gałki muszkatołowej


FARSZ:
200 g zielonej soczewicy
1 jajko
2-3 ząbki czosnku
2 średnie cebule
sól, pieprz






Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, olej . 
Stopniowo dodając ciepłą/gorącą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. 
Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykryć ściereczką. 

FARSZ: moczymy soczewicę 1/2 godziny w gorącej wodzie. Gotujemy do miękkości z ząbkiem czosnku. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, czosnek siekamy drobno i razem szklimy na oleju. Miękką soczewicę odsączamy, blendujemy ( ja nie robiłam tego tak dokładnie bo chciałam zachować ziarenka soczewicy), studzimy. 
Dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem.

Nastawiamy wodę w garnku na gotowanie, solimy, dajemy odrobinę oleju.
Ciasto trzeba podzielić na 2 lub więcej części, rozwałkować kolejno na placki. Małą szklanką lub foremką wycinać kółka, w środek wkładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Ja dla urozmaicenia wykrawałam małe krążki i łączyłam po 2 zlepiając brzegi.

Wrzucać pierożki na wrzątek, po wypłynięciu gotować przez około 2-3 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.
Po ugotowaniu krótko obsmażyłam na patelni i posypałam uprażoną cebulką, ale nie jest to konieczne, niemniej jednak bardzo podnosi walory smakowe:) Polecam.

Spróbujcie też innej wersji pierogów z dynią z bardziej klasycznym ciastem.






Warzywa Strączkowe - edycja zimowa

12 komentarzy:

  1. Polecam pierogi z soczewicą są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz już wiem, jedne z lepszych.

      Usuń
  2. O a to ciekawe, nigdy takich pierożków nie jadłam, ciekawi mnie jak smakuja :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. zdrowo :) jeszcze nie jadłam pierogów ani razowych, ani z soczewicą, ale wygladają palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie zawsze tylko klasyczne pierogi, strasznie jestem ciekawa jak takie smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie, zawsze jadłam tylko klasyczne pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj, pierogi lubię, alę ciepliwości za bardzo nie mam, najchętniej wprosiłabym się do Ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. pierogi kocham ale soczewicy straasznie nie lubię :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Pełno soczewicy na blogach kulinarnych i bardzo dobrze, bo ją uwielbiam! :)
    Pyszne pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu jest akcja "strączkowa" a soczewica na uwagę zasługuje ;)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...