Przepis jest nie tylko ciekawy ze względu na skład, walory smakowe itd., ale w przepisie zawarta jest przemyślna zasada proporcji,
w zależności od ilości papryki jaką chcemy przerobić, np. jeśli mamy 3 kg to wszystkie cyferki w przepisie zmieniamy na 3,
jeśli 2 kg to zmieniamy na 2, jeśli 1 kg to...itd. Zaraz podam szczegóły.
Wszystko jest nieskomplikowane, a papryka wychodzi smakowita i chrupiąca, a nie "kapciowata". Ilość cukru może wzbudzić wątpliwości ale jest go w sam raz.
Polecam szczerze. Jest nie za octowa i nie za słodka, po prostu idealna.
Marzy mi się podobny przepis na ciasto - chcę mniejsze to zmieniam z 3 szklanek mąki na 2 lub z 2 na 1 :) a tak przy okazji, a może ktoś zna taki prosty i sprawdzony, z łatwym przelicznikiem przepis? ;)
przepis rodzinny
3 kg papryki
3 l wody
3 łyżki soli
3 szklanki cukru
3 łyżki miodu
30 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
3 szklanki octu
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
Umytą paprykę pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy wzdłuż na cząstki, układamy w słoiczkach, do każdego słoika po 3 plasterki czosnku.
Gotujemy ok. 10 minut wszystkie składniki zalewy, ocet dodajemy na końcu (ze względu na opary).
Wrzącym płynem zalewamy paprykę ułożoną w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 min (nie dłużej).
I to wszystko. Proste, prawda? No to do dzieła...
Dziękuję Ci bardzo, jest mi niezmiernie miło:))
OdpowiedzUsuńPostaram się odpowiedzieć na pytania jak tylko znajdę czas...
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo lubię taka paprykę, a przepis rewelacyjny i łatwy do zapamiętania.
OdpowiedzUsuńkapitalny przepis na papryczkę:)
OdpowiedzUsuńdo kanapeczki przepyszna
Uwielbiam marynowaną paprykę :). Super przepis :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym :) a co do przepisu z prostym przeliczaniem - zdecydowanie mogłoby być takich więcej :)
OdpowiedzUsuńFajny patent z tymi proporcjami, ale smaki też do mnie przemawiają, bo uwielbiam marynowaną paprykę :)
OdpowiedzUsuńZ miodem jeszcze nie robiłam ani nie jadłam ale marynowaną uwielbiam pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić - dam znać, jak wyszła. Gratuluję pięknych zdjęć i fajnego bloga. Chyba Ci zazdroszczę ... ;-)
OdpowiedzUsuńPzdr
Super, napisz koniecznie. Dziękuję za miłe słowa i zapraszam na blog i do gotowania! :)
UsuńMam też swój przepis na paprykę marynowaną, ale ten Twój faktycznie prosty:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis!Mojfacet ktory jest smakoszem papryki konserwowej stwierdzil ze to jest najlepsza papryka jaka jadl!Mnie rowniez bardzo smakuje i czesto robie do sloiczkow nawet wtedy kiedy nie ma sezonu"przetworczego"
OdpowiedzUsuńCieszę się ogromnie, że mój przepis Wam tak się spodobał, nam ta papryka też najbardziej smakuje:)
UsuńPozdrawiam
Zuza
3 ząbki czosnku na 3 kg papryki? Jak dla mnie stanowczo za mało.
OdpowiedzUsuń